Dezbatere inedită la Baia Turcească: Cum influențează marile filme hainele pe care le purtăm?

vineri, 17 mai 2024, 03:00
2 MIN

Deschiderea expoziției ,,Fashion&Film”, la Baia Turcească din Iași, a avut loc miercuri, 15 mai, de la ora 19, eveniment în cadrul Festivalului Romanian Creative Week.

Vernisajul a avut ca scop să evidențieze cum anumite profile cinematografice s-au transformat în adevărate repere prin costum, gesturi și atitudine. De la filme ca ,,Hitchcock” la ,,Chabrol”, de la ,,Wong Kar-vai la Rohmer”, de la ,,Guadagnino” la ,,Wes Anderson”, memoria colectivă a înregistrat, în primul rând, o anumită emoție vizuală. Forța costumului a fost sursa principală a acestei impresii vizuale, iar aceasta a condus la o tendință stilistică populară.

La eveniment au fost prezenți și curatorii expoziției, Domnica Mărgescu (director de modă la revista “Elle”, style guru al celui mai nou concept store din București, “Aparterre”, dar și al brand-ului V:PM,  fashion icon), și Maurice Munteanu (Fashion editor ELLE de 19 ani, autor de texte la “Dilema Veche”, image maker, coordonator de ateliere în parteneriat cu Universitatea de Artă & Design din Cluj, jurat al emisiunii-fenomen “Bravo, ai stil!”).

Nu poate exista modă fără film

Așa cum au subliniat cei doi, nu poate exista modă fără film, nu poate exista film fără emoție, iar emoția este redată, de foarte multe ori, cu ajutorul hainelor (piesele vestimentare expuse având inscripționate și mesaje de impact din celebrele producții). ,,Am venit cu o expoziție foarte specială pentru noi. Practic, sunt trei spații, trei încăperi. În primul spațiu am gândit o serie de dialoguri imaginare între filmele preferate ale lui Maurice. Și muzica este foarte specială, după cum auziți”, a declarat Domnica Mărgescu.

Într-adevăr, atât muzica, cât și filmele, nu a fost alese întâmplător. ,,Este vorba despre influența cinema-ului asupra modei, și invers. Acest boomerang. În această selecție de filme atent alese este vorba despre toate căderile și decăderile ființei umane, care până la urmă se regăsesc și în această formulă, pentru mulți superficială, și anume costumul. Tocmai asta încercăm să deconstruim și să arătăm la nivel de imagine, emoție, sunet, și nu numai, tot acest proces foarte complex care până la urmă se reduce la un sigur lucru: ființa umană”, a menționat Maurice Munteanu.

Cea de-a patra ediție RCW, cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, reunește până pe 26 mai, peste 1.000 de artiști români și străini în cadrul a 200 de evenimente.

Etichete: fashion, film, haine, Iasi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii