anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Comunicat de Presă

Dezbatere ISJ Iași: Respectul față de lege - echitate socială și atitudine civică

GALERIE
foto_1foto_2foto_3
 • foto_1
 • foto_2
 • foto_3
- +

Inspectoratul Școlar Județean Iaşi a organizat miercuri, 16 octombrie 2019,  dezbaterea cu tema RESPECTUL FAȚĂ DE LEGE – echitate socială și atitudine civică, prima activitate din seria dialogurilor lunare inițiate în anul școlar 2019-2020 cu partenerii din comunitate, în cadrul celei de-a III-a  ediții a proiectului Școala pentru valori autentice – școala comunității.

Evenimentul s-a desfășurat sub forma unei mese rotunde, context favorabil dialogului care a adus împreună specialiști în domeniul juridic, directori de intituții școlare, profesori, părinţi, elevi şi parteneri instituţionali din comunitatea ieşeană pentru a prezenta aspectele referitoare la educația juridică a elevilor, pentru a identifica nevoile educaționale ale instituțiilor de învățământ și modalitățile de promovare a unei culturi juridice în școlile județului Iași, ce presupune nu doar informarea (cunoasterea legilor, ca obligatie a fiecarui cetatean), dar si consultarea si participarea elevilor în luarea unor decizii, pentru inițierea de noi activități comune care să contribuie la formarea unor comportamente și atitudini prosociale la elevi.  

Invitații participant la dezbaterea moderată de Raluca Diaconiuc, realizator de emisiuni pentru radio și TV, au fost reprezentanții unor instituții importante din comunitate: judecător Lorena Tarlion - Preşedinte al Tribunalului Iași,  judecător Alina Gianina Prelipcean - vicepreședinte la Curtea de Apel Iași, judecător Veronica Corina Varvara - Președinte la secția civilă a Judecătoriei Iaşi, comisar de poliție Anca Iftodi și agent șef adjunct Ramona Nechifor - Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității de la I. P.J. Iași, Liliana Bodrug - avocat Baroul Iași,  ofițer educație Marina Romașcu - Penitenciarul Iași, consilier școlar Anca Hardulea - director C.J.R.A.E. Iași, Comandatu Ana Maria Clementina - reprezentant al Clubului Elevilor Juriști, de la Colegiul Național ,,M. Eminescu” Iași, și Octavian Sandu - președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, dar și vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor. O bună cunoaștere a problemelor puse în dezbatere, competența, expertiza și profesionalismul invitaților a favorizat crearea unui demers fundamentat pe impactul modelelor în educație, pe exemplificarea relației cauza-efect în acțiunile legate de respectful față de norme și legi, pe nevoia de empatie cu semenii în relațiile interumane si pe faptul că legea are rolul de a proteja mai mult decât de a pedepsi. 

Inspectorul Școlar General, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, a arătat de ce este nevoie de educație juridică în școli, subliniind că libertatea sub emblema respectului legii este definiţia ce stă la baza societăților democratice, a prezentat temele de interes pentru elevi și strategiile de realizare a acestor activități de către profesori.  În intervenția sa, a fost analizată necesitatea parteneriatului cu actorii din comunitate în acest domeniul, determinată de nevoia elevilor de a avea exemple de bună practică pentru o învățare eficientă, precum și de faptul că educația este responsabilitatea noastră comună.

Participanții din public, elevii, profesorii, directorii instituțiilor școlare și părinții, au avut posibilitatea să adreseze întrebări concrete invitaților, creând un dialog real, construit pe valori comune, plin de sens si semnificatii, cu accent pe valorificarea potentialului creativ al beneficiarilor educației și pe modul în care valorile sunt cultivate, asumate și transpuse in proiecte și activități concrete, care vor implementate  în cadrul parteneriatelor cu  practicienii din domeniul educației juridice.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.