anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESA

Dezbatere Trenul Metropolitan Iaşi

GALERIE
tren metropolitan
  • tren metropolitan
- +

În anul 2020 autorităţile române au descoperit conceptul de tren urban. Asta doar pentru că o instituţie civilizaţională pentru noi -- adică UE - ne-a prevăzut nişte bani la capitolul infrastructură unde se precizează clar şi despre tren urban. Noi o să-l numim pentru IAŞI - Tren Metropolitan. Din cele 79,9 miliarde alocate României, aproximativ 13 miliarde sunt pentru infrastructură. 

O bună parte din ei sunt pentru cea feroviară din care 300 de milioane de euro sunt destinaţi trenurilor urbane şi metrourilor din România. Nu sunt puţini bani ţinând cont că nu suntem nici la stadiul de studii de prefezabilitate pentru aceste gen de proiecte care se foloseste de infrastructura feroviară existentă. Sunt foarte puţini însă pentru construcţia unei linii de metrou, care costă miliarde de euro. “Dacă ne referim şi la programul UE numit GREEN-DEAL, se ştie că acest tip de transport este dintre cele mai ecologice. O garnitură de tren metropolitan cu aproximativ 300 de călători înlocuieşte cam tot atâtea maşini aflate în trafic. De asemenea transportul feroviar este de 3,4 ori mai ieftin decât cel rutier. Şi ne dorim un oraş pentru oameni nu pentru maşini.” a declarat Andrei R Ciuhodaru membru al think tank-ului. 

Pornind de la judecata logică că noi trebuie să transportăm repede cât mai mulţi oameni într-un oraş şi zona metropolitană, nu maşini, încercăm să oferim câteva idei şi răspunsuri la cum poate arăta, implementa şi funcţiona Trenul Metropolitan IAŞI. Idei pe care membrii Think-tank-ul Bahlui.ro le-au publicat şi explicat de-a lungul timpului în articole de presă, pagini web şi reţele de socializare. Joi, 6 August 2020, ora 17:00, puteţi participa, contribui şi pune întrebări live, înscriindu-vă la conferinta online organizată de think-tank-ul Bahlui.ro.

La dezbatere vor fi prezenţi lect. George Turcanaşu, dr. în geografie, Andrei R Ciuhodaru, arhitect şi urbanist, Toni Hriţac redactor şef Ziarul de Iaşi. Think tank-ul Bahlui.ro reuneşte oameni care caută soluţii pentru Iaşi antrenând elitele locale într-o platformă de dezbateri prin care să fie găsite formulele adecvate de identificare şi de promovare a unor proiecte de interes local şi regional.

Marius Alexa
Coordonator
0745 501 941
marius.alexa@bahlui.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.