Dezbatere Trenul Metropolitan Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

COMUNICAT DE PRESA

Dezbatere Trenul Metropolitan Iaşi

GALERIE
tren metropolitan
  • tren metropolitan
- +

În anul 2020 autorităţile române au descoperit conceptul de tren urban. Asta doar pentru că o instituţie civilizaţională pentru noi -- adică UE - ne-a prevăzut nişte bani la capitolul infrastructură unde se precizează clar şi despre tren urban. Noi o să-l numim pentru IAŞI - Tren Metropolitan. Din cele 79,9 miliarde alocate României, aproximativ 13 miliarde sunt pentru infrastructură. 

O bună parte din ei sunt pentru cea feroviară din care 300 de milioane de euro sunt destinaţi trenurilor urbane şi metrourilor din România. Nu sunt puţini bani ţinând cont că nu suntem nici la stadiul de studii de prefezabilitate pentru aceste gen de proiecte care se foloseste de infrastructura feroviară existentă. Sunt foarte puţini însă pentru construcţia unei linii de metrou, care costă miliarde de euro. “Dacă ne referim şi la programul UE numit GREEN-DEAL, se ştie că acest tip de transport este dintre cele mai ecologice. O garnitură de tren metropolitan cu aproximativ 300 de călători înlocuieşte cam tot atâtea maşini aflate în trafic. De asemenea transportul feroviar este de 3,4 ori mai ieftin decât cel rutier. Şi ne dorim un oraş pentru oameni nu pentru maşini.” a declarat Andrei R Ciuhodaru membru al think tank-ului. 

Pornind de la judecata logică că noi trebuie să transportăm repede cât mai mulţi oameni într-un oraş şi zona metropolitană, nu maşini, încercăm să oferim câteva idei şi răspunsuri la cum poate arăta, implementa şi funcţiona Trenul Metropolitan IAŞI. Idei pe care membrii Think-tank-ul Bahlui.ro le-au publicat şi explicat de-a lungul timpului în articole de presă, pagini web şi reţele de socializare. Joi, 6 August 2020, ora 17:00, puteţi participa, contribui şi pune întrebări live, înscriindu-vă la conferinta online organizată de think-tank-ul Bahlui.ro.

La dezbatere vor fi prezenţi lect. George Turcanaşu, dr. în geografie, Andrei R Ciuhodaru, arhitect şi urbanist, Toni Hriţac redactor şef Ziarul de Iaşi. Think tank-ul Bahlui.ro reuneşte oameni care caută soluţii pentru Iaşi antrenând elitele locale într-o platformă de dezbateri prin care să fie găsite formulele adecvate de identificare şi de promovare a unor proiecte de interes local şi regional.

Marius Alexa
Coordonator
0745 501 941
marius.alexa@bahlui.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.