Dezbatere Trenul Metropolitan Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COMUNICAT DE PRESA

Dezbatere Trenul Metropolitan Iaşi

GALERIE
tren metropolitan
  • tren metropolitan
- +

În anul 2020 autorităţile române au descoperit conceptul de tren urban. Asta doar pentru că o instituţie civilizaţională pentru noi -- adică UE - ne-a prevăzut nişte bani la capitolul infrastructură unde se precizează clar şi despre tren urban. Noi o să-l numim pentru IAŞI - Tren Metropolitan. Din cele 79,9 miliarde alocate României, aproximativ 13 miliarde sunt pentru infrastructură. 

O bună parte din ei sunt pentru cea feroviară din care 300 de milioane de euro sunt destinaţi trenurilor urbane şi metrourilor din România. Nu sunt puţini bani ţinând cont că nu suntem nici la stadiul de studii de prefezabilitate pentru aceste gen de proiecte care se foloseste de infrastructura feroviară existentă. Sunt foarte puţini însă pentru construcţia unei linii de metrou, care costă miliarde de euro. “Dacă ne referim şi la programul UE numit GREEN-DEAL, se ştie că acest tip de transport este dintre cele mai ecologice. O garnitură de tren metropolitan cu aproximativ 300 de călători înlocuieşte cam tot atâtea maşini aflate în trafic. De asemenea transportul feroviar este de 3,4 ori mai ieftin decât cel rutier. Şi ne dorim un oraş pentru oameni nu pentru maşini.” a declarat Andrei R Ciuhodaru membru al think tank-ului. 

Pornind de la judecata logică că noi trebuie să transportăm repede cât mai mulţi oameni într-un oraş şi zona metropolitană, nu maşini, încercăm să oferim câteva idei şi răspunsuri la cum poate arăta, implementa şi funcţiona Trenul Metropolitan IAŞI. Idei pe care membrii Think-tank-ul Bahlui.ro le-au publicat şi explicat de-a lungul timpului în articole de presă, pagini web şi reţele de socializare. Joi, 6 August 2020, ora 17:00, puteţi participa, contribui şi pune întrebări live, înscriindu-vă la conferinta online organizată de think-tank-ul Bahlui.ro.

La dezbatere vor fi prezenţi lect. George Turcanaşu, dr. în geografie, Andrei R Ciuhodaru, arhitect şi urbanist, Toni Hriţac redactor şef Ziarul de Iaşi. Think tank-ul Bahlui.ro reuneşte oameni care caută soluţii pentru Iaşi antrenând elitele locale într-o platformă de dezbateri prin care să fie găsite formulele adecvate de identificare şi de promovare a unor proiecte de interes local şi regional.

Marius Alexa
Coordonator
0745 501 941
marius.alexa@bahlui.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.