Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dezbaterea PUG, după 20 de ani: Vrem un Iaşi mai verde, domnule primar Chirica!

GALERIE
Iasul de sus
  • Iasul de sus
- +

Situaţia spaţiilor verzi din municipiu a fost principalul subiect de discuţie ieri, la Primărie, la dezbaterea pe raportul de mediu privind Planul Urbanistic General (PUG). Pe hârtie, Iaşul stă bine: are păduri limitrofe şi copaci în cimitire care să asigure (cel puţin) acea normă recomandată de spaţiu verde la nivel european (26 mp/locuitor).

Însă, în zone cu densitate mare de locuitori, oraşul nu respiră, iar una dintre „soluţiile“ Primăriei este de a ceda terenuri, întreţinute până acum ca spaţii verzi, către dezvoltatori imobiliari. Un astfel de exemplu avem în zona centrală a Iaşului, respectiv parcul din faţa clădirii în care a funcţionat Universitatea „Petre Andrei“. Primăria este dispusă să cedeze către omul de afaceri Cristin Zămosteanu o suprafaţă totală de peste 3.300 mp pentru ca acesta, în viitor, să dezvolte un proiect imobiliar. Este vorba despre cel puţin patru terenuri, caz în care, dacă municipalitatea le va ceda printr-un schimb de terenuri propus deja, va determina, în timp, dispariţia zonei verzi de la intersecţia străzilor Anastasie Panu - Elena Doamna - Ghica Vodă. Terenurile care formează actualul parc aparţin atât municipalităţii, cât şi mai multor persoane fizice şi juridice. Noul PUG prevede, în această zonă, construirea de clădiri de birouri sau blocuri de locuinţe înalte. Împotriva unei astfel de iniţiative s-a poziţionat deja Asociaţia CIVICA, organizaţie fondată, în principal, din persoanele care au iniţiat mişcarea „Iaşul iubeşte teii“, ce a dus, în final, la replantarea teilor pe pietonalul Ştefan cel Mare. „Riscăm să rămânem fără un parc central“, este mesajul reprezentanţilor CIVICA.

Primăria: Nu intrăm în curtea omului

În schimb, deşi afirmă că intenţia Primăriei este de „a valorifica cât mai bine pe zona centrală ceea ce există“, în relaţie cu spaţiile verzi, primarul Mihai Chirica vorbeşte, din nou, ca în cazul terenului de lângă esplanada Oancea, de faptul că suprafaţa din faţa actualului turn UMF este catalogată drept „curţi construcţii“ şi nu spaţiu verde. „Există o mare diferenţă între statutul juridic al terenului care acolo este „curţi-construcţii“, prin lege, şi ceea ce vrea să facă proprietarul. Din păcate, noi nu suntem proprietari acolo decât pe o suprafaţă destul de mică de teren, proprietarii vor alege ce vor face cu suprafaţa lor de teren. Gândiţi-vă ce ar însemna să intrăm în fiecare curte şi să le spunem: aici tu îţi demolezi casa şi îţi faci grădină sau nu-ţi mai faci casă în curtea ta şi laşi spaţiul verde. Nu putem fi atât de incisivi, putem propune un echilibru între suprafaţa construită şi suprafaţa care să rămâne spaţiu verde“, a declarat ieri primarul. La acest moment, parcul central are o suprafaţă de circa 20.000 mp, dar nu tot terenul este intabulat, există mai mulţi proprietari privaţi, cu unii dintre aceştia Zămosteanu aflându-se în negocieri, dar cert este că, nu mai devreme de doi ani, viceprimarul Radu Botez declara că „jumătate“ din suprafaţă este a Primăriei, aşa cum a consemnat „Ziarul de Iaşi“ într-un material din decembrie 2016. Tocmai lejeritatea municipalităţii în a renunţa la unele spaţii verzi a fost unul dintre motivele pentru care, ieri, discuţiile pe raportul de mediu aferent PUG au fost dominate de această temă.

Propunere: „Grădini verzi pe verticală“

Iaşul este unul dintre cele mai poluate oraşe ale ţării, acest lucru este ştiut la nivel public încă de acum peste şase ani. În 2014, întrebaţi despre necesitatea întocmirii unui plan de calitate a mediului, de către „Ziarul de Iaşi“, atât Mihai Chirica, viceprimar pe atunci, cât şi un director din cadrul municipalităţii (Dumitru Tomorug) afirmau senin că, la nivelul Primăriei, au fost luate toate măsurile în acest sens. Anii trecuţi de atunci au dovedit că situaţia nu era atât de roză precum încercau autorităţile să o prezinte: un astfel de plan nici măcar acum nu este aprobat, dar, ce-i drept, Primăria a realizat că trebuie întocmit. În schimb, unii ieşeni prezenţi la discuţiile de ieri au încercat să ofere şi soluţii. George Ţăranu, şef de lucrări la Facultatea de Construcţii, a adus în atenţia municipalităţii ideea realizării unor „grădini verzi pe verticală“. „Putem încuraja să avem soluţii inovative care, în alte ţări, sunt de succes“, a spus acesta.

„Această tendinţă se va extinde în anii următori. Nu e o modă, ci un semnal de alarmă în privinţa spaţiilor verzi“, a fost răspunsul arhitectului Dragoş Ciolacu, principalul specialist în urbanism care a lucrat la actualizarea PUG. La rândul lui, primarul Chirica a vorbit despre introducerea („în 2-3 luni“) a unui regulament privind „clădirile verzi“ şi despre acordarea unor facilităţi, în ceea ce priveşte impozitele, către dezvoltatorii imobiliari care pun accent pe amenajarea de spaţii verzi. În timpul dezbaterilor s-a discutat şi despre necesitatea ca ieşenii să întreţină zonele verzi existente. Cert este că, potrivit PUG, numărul de locuitori ai Iaşului va creşte substanţial în următorii cel puţin 10 ani (estimările din document arată că suprafaţa intravilanului va creşte până la 2.600 ha - dublu cât în prezent), în timp ce suprafaţa de spaţii verzi va rămâne, cel mai probabil, constantă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri