Dezbateri azi la Primărie pentru extinderea oraşului cu 99 de hectare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Dezbateri azi la Primărie pentru extinderea oraşului cu 99 de hectare

GALERIE
SRU_perspectiva_aeriana3
  • SRU_perspectiva_aeriana3
- +

Este vorba de Planul Urbanistic Zonal propus pentru zona Moara de Vânt şi a viitorului Spital Regional de Urgenţă

 

Terenul pe care se va construi Spitalul Regional de Urgenţă şi o zonă întinsă din jurul acestuia sunt subiect de dezbatere publică în această dimineaţă, de la ora 9, la Primăria Municipiului Iaşi. Este vorba de Planul Urbanistic Zonal propus pentru această parte a oraşului, care vizează printre altele trecerea în intravilanul municipiului a unei suprafeţe totale de 99,1 hectare, care figurează acum în extravilan. „La şedinţa publică sunt invitaţi să participe cei interesaţi – cetăţeni afectaţi, persoane fizice/ organizaţii/ asociaţii/ initiatorii, respectiv proiectanţii/ arhitecţii implicaţi”, menţionează anunţul afişat pe pagina de gardă a primăriei ieşene. Noul cartier care va apărea în Moara de Vânt - Podgoria Copou este proiectat să fie smart, de la lipsa cablurilor pe stâlpi (omniprezente de altfel în oraş) până la destinaţia construcţiilor preconizate să apară aici.

Printre acestea din urmă - un centru de date, servicii publice digitale şi dezvoltare urbană dedicat cetăţenilor şi mediului de afaceri, grădiniţă şi şcoală în clădiri inteligente, centru regional de cercetare în inteligenţa artificială, încă un centru - de cercetare medicală, spaţii hoteliere, comerciale, de divertisment şi rezidenţiale, un alt centru – regional de tineret, zonă funcţională verde şi parc inteligent (minimum 30 la sută spaţii verzi), sistem inteligent de parcare şi hub intermodal zonal „pentru diversificarea posibilităţilor de deplasare a populaţiei (staţie comună pentru tramvai, autobuz, biciclete, maşini electrice)”. De altfel, accesibilitatea în zonă este principala carenţă semnalată. Sunt indicate în acest sens strada Moara de Vânt şi bd. C.A. Rosetti (DN 24), ambele cu câte o singură bandă pe sens. Apropierea de Aeroport (2,2 km) impune, pe lângă acceptarea unui anumit nivel de zgomot, acordul Autorităţii Aeronautice Române Civile pentru nivelul de înălţime al clădirilor. Dacă în cazul SRU acest acord a fost emis temporar pentru o înălţime maximă de 28 de metri, rămâne de văzut care va fi răspunsul AACR pentru imobilele înalte de 40 de metri (P^12) care apar în propunerea de PUZ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.