anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dezbateri electorale în colbul uliţei: „Pe fostu’ l-au arestat. Zice lumea că a furat, dar a fost primar bun, domne...“

GALERIE
Golaiesti
  • Golaiesti
- +

La Golăieşti, alegerile de anul acesta s-au lăsat cu plângeri, telefoane la Poliţie şi „scandal ca la uşa cabinei de vot“, aşa cum stă bine unei comune neaoşe româneşti.

Candidatul PNL, Costel Manoliu, ar fi sunat la Poliţie după ce a fost informat de un susţinător de-al său că în cabina de vot a intrat împreună cu câteva bătrânele băiatul care ia temperatura în secţie. Spiritele s-au încins, în ajutorul lui Manoliu ar fi venit şi cineva de la Consiliul Judeţean şi în final şi liderul PNL Costel Alexe, aflat în pelerinaj prin comune, iar articolele de lege au început să fie citate ba de pe internet, ba de prin memorie, şi doar cele două echipaje de Poliţie care au ajuns au reuşit să mai aplaneze conflictul.

Anul acesta, la Golăieşti au candidat şase persoane, iar în funcţie de cine întrebi favorit pentru funcţie poate fi oricare dintre ei. În centru, unde sunt şi Primăria, şcoala unde a fost amenajată secţia de vot, dar şi două magazine care au afişe cu „Nu servim băuturi alcoolice nici la pachet“, e mare vânzoleală. Tot pe aici se învârt şi cei şase candidaţi, aşa că la fiecare cinci metri auzi „Bună ziua, domnule primar!“ de la vreun sătean şi, în funcţie de candidatul care a primit salutul, se lasă fie cu îmbrăţişări, fie cu strângeri de mână sau întrebări de sănătate, de copii, de familie.

Politica nu curge la fel în ziua alegerilor

La sat, crâşma este locul unde părerile politice se spun pe şleau, fără ocolişuri, mai ales când nici unul dintre candidaţi nu e prezent. Astăzi părerile politice însă nu prea curg la unul dintre barurile care e şi magazin alimentar din centrul comunei. Vânzătoarea nu vrea să dea nici măcar bere fără alcool, oricând de mult ar încerca să o convingă un bărbat trecut de 50 de ani că termină sticla doar din două încercări. O bătrână strâmbă din nas când aude că e interzisă vânzarea de alcool, aşa că îşi ia doar o cafea. „Pe fostu’ primar l-au arestat. Am înţeles că e arest la domiciliu. Zice lumea că a furat, dar a fost primar bun, domne... Mereu te ajuta“, îl caină bătrâna care se aşază la masă cu mine.

În drum spre secţia de vot se mai opresc la birt bărbaţi, în grupuri de doi sau trei, în speranţa că vor putea bea o bere înainte să pună ştampila mai luminaţi, dar vânzătoarea le taie elanul, aşa că terasa se goleşte. Mai ales când cei aflaţi aici află că, la un magazin, ceva mai departe de centru, crâşmarul îi doseşte pe după gard după ce le vinde licoarea interzisă.

Scandal ca la uşa cabinei de vot

La secţia 447 din comuna Golăieşti e linişte la prima vedere în jurul orei 11, însă aflu rapid că prima serie de certuri şi acuze s-a terminat deja. Candidatul PNL a primit informaţii de la un susţinător că în cabina de vot a intrat împreună cu mai mulţi bătrâni băiatul care ia temperatura. Susţinătorii candidatului de la PNL, Costel Manoliu, se plâng de faptul că băiatul cu termoscaner e susţinător al unui contracandidat, aşa că sugerează că s-ar fi făcut ceva fraude. În sprijinul lui Manoliu, un tânăr la vreo 35 de ani, apare rapid şi cineva care zice că ar veni de la Consiliul Judeţean, iar plângerile încep să se scrie. La scurt timp apar şi două echipaje de poliţie, după ce agentul care asigură paza a anunţat că unul dintre observatori face scandal. Manoliu ar fi sunat şi el la 112, să se plângă că alegerile sunt fraudate.

La secţie coada începe să se lungească, fie pentru că oamenii nu vor să intre să voteze şi să rateze spectacolul, fie pentru că sunt atraşi din stradă de ţipete şi reproşuri. Manoliu şi susţinătorii lui sunt convinşi că se fură voturi, preşedinta comisiei, chemată afară de echipajele de poliţie, explică că bătrânele aveau nevoie de ajutor şi, conform metodologiei, doar cineva care nu face parte din comisie sau cineva care nu este alegător poate însoţi acele persoane. Manoliu scoate telefonul şi citeşte articole de lege, preşedinta de comisie le citează din memorie. În final, unul dintre agenţi e sătul de ţipete şi stabileşte o regulă „de mijloc“: bătrânii pot fi însoţiţi doar de rude în cabină, iar lucrurile par să se mai liniştească, deşi candidatul PNL susţine că tot nu renunţă la plângeri. Poliţia ia declaraţii, se fac procese-verbale, se mai legitimează câteva persoane care nu par să fi venit să voteze.

Costel Alexe, scurt pelerinaj la Golăieşti

La scurt timp după ce cearta este înăbuşită, ajunge la Golăieşti şi Costel Alexe, liderul PNL Iaşi şi candidat la şefia CJ. Coboară dintr-o maşină albă, salută oamenii ca şi cum ar fi un fiu al satului, întrebă bătrânele cum o mai duc, se opreşte să se joace cu copiii. Acesta spune că a venit să vadă cum decurg alegerile şi dacă sunt probleme. Cu toate acestea nu stă în secţie mai mult de 10 minute, mai schimbă câteva cuvinte cu agenţii de poliţie, iar apoi o ia la pas prin comună. Nu prea pare să fie cunoscut. Oamenii se uită la el pe sub sprâncene şi cu mâinile încrucişate la piept. Unii vin să dea mâna, alţii mai curajoşi îi reproşează câte ceva auzit de pe la televizor, sau faptul că a ajuns în satul lor doar ca să ia voturi, iar apoi să uite de ei.

În staţie, o bătrânică mărunţică stă şi suspină. Cu o noapte înainte i-a fost furată vaca din şură. Ştie şi cine, iar acum vrea să meargă la făptaş acasă. A încercat să voteze, dar nu au primit-o cu o chitanţă de la pensie pe post de carte de identitate. Manoliu şi încă vreo doi candidaţi au trecut pe lângă ea, au întrebat-o de ce e supărată şi au plecat mai departe. Îşi pierduse buletinul şi nu avea cum să voteze. Acum, măcar vaca să o găsească. Dacă nu, să vadă cine iese, să se ducă apoi la el să ceară un ajutor...

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.