anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Dezbateri în CL - Râurile Nicolina şi Ciric vor fi îngropate, iar pe Bucium se vor îngusta benzile

GALERIE
bucium
  • bucium
- +

Primarul spune că benzile de 3 metri sunt cele mai folosite în întreaga Europă, faţă 3,5 metri cum sunt pe Bucium. Un plan discutat cu Apele Române prevede îngroparea în subteran a trei râuri ce traversează oraşul. Ce dezbateri au mai fost ieri în Consiliul Local?

După discuţii cu cei de la Apele Române, primarul a anunţat în şedinţa de ieri a Consiliului Local că va fi plantată vegetaţie joasă pe partea superioară a digului, în contextul modernizării albiei Bahluiului. „Vom demara un plan de soluţii pentru râul Nicolina de la intrarea în municipiul Iaşi dinspre Hlincea până la confluenţa cu râul Bahlui, în care o parte a cursului râului Nicolina să fie trecut în subteran într-o casetă betonată şi tot spaţiul cuprins între şoseaua Nicolina şi până la albia Bahluiului să devină spaţiu verde”, a schiţat edilul viitorul acestui curs de apă.

Şi râul Vămăşoaia poate fi „împachetat” în mod similar şi, la fel, râul Ciric, între Veneţia şi Doi Băieţi.

Tot la capitolul „Ape”, primarul a vorbit de amenajarea unei delte experimentale, la confluenţa dintre Nicolina şi Bahlui, în spatele fostului Stadion Constructorul. „O deltă pe care să o lăsăm să se dezvolte natural, astfel încât toată populaţia de păsări care stau pe perioada iernii acolo să o retragem, să o împrejmuim, şi asta o s-o facem anul acesta”, a mai spus Mihai Chirica.

O alternativă la ruta pe şoseaua Bucium

Proiectul tehnic al şoselei Bucium este practic finalizat şi, a explicat primarul, ieri, în plenul şedinţei Consiliului Local, mai este o singură planşă de verificat - cea privind marcajul rutier. „Dar licitaţia o vom porni săptămâna viitoare, pentru că noi am cerut ca marcajul să fie făcut cu bandă de 3 m lăţime, aşa cum se poartă în toată Europa. Deocamdată, normativele din România prevăd ca la aceste străzi de categoria a doua lăţimea minimă a benzii să fie de 3,5 metri. Vom porni aşa şi, dacă între timp se va modifica normativul la 3 metri, vom avea posibilitatea să mai creăm o bandă. În orice caz, nu putem lăţi strada”, a subliniat primarul Chirica.

Trebuie precizat că şoseaua Bucium este de fapt DN 24, iar drumurile naţionale au benzi late de 3,5 metri.

„În 24 de luni vom termina Buciumul, nu neapărat pentru partea de trafic, dar pentru aspectul civilizat al acelei zone, plus trotuarele care lipsesc cu desăvârşire pe partea stângă în sensul de mers spre Bucium”, a adăugat edilul.

Primarul a amintit şi de aşternativa de la Plopii fără Soţ spre strada Trei Fântâni, pe străzile I.C. Constantineanu şi pe Grigore T. Popa. Prima este recepţionată, iar cea de a doua este la proiectare în acest moment şi ar putea fi modernizată în termen de doi ani.

Mihai Chirica a recunoscut că o parte din trafic va fi direcţionată spre strada Trei Fântâni, „care face parte în continuare din propunerile de modernizare ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere”. Dacă pe Drumul Hoţilor lucrurile au „îngheţat”, pe bd. Poitiers proiectarea ar putea fi gata luna aceasta.

PUZ-ul pentru cartierul de 200 de locuinţe din Bucium a rămas blocat în trafic

Discuţia a revenit odată cu dezbaterea proiectului de PUZ pentru cartierul de 200 de locuinţe pentru care s-a cerut de mai multe ori efectuarea şi refacerea studiului de trafic. Până acum, au fost făcute zece propuneri de descărcare a traficului pentru proiectul imobiliar respectiv. Până la urmă, acel proiect de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi, până la o dată când se va şti exact când vor fi finalizate lucrările de modernizare a şoselei Bucium sau ale celor două străzi menţionate, Constantineanu şi Popa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.