
Dezbateri intense la Iași, împreună cu ministrul Daniel David, asupra noilor planuri-cadru pentru liceu: autonomie și flexibilitate vs. infrastructură și resurse limitate

Proiectele de planuri-cadru pentru învățământul liceal au fost analizate marți, 25 februarie, la Iași, în cadrul dezbaterii regionale organizate în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Provocările și oportunitățile planurilor-cadru, dar și propunerile profesorilor cu privire la definitivarea acestora au fost puse în evidență în cadrul dezbaterii.
Principalele puncte discutate au fost, pe de o parte, caracterul inovator al planurilor-cadru și autonomia și flexibilitatea oferită școlilor. Pe de altă parte, mulți profesori prezenți în sală au subliniat problemele administrative, de infrastructură și de finanțare, dar și impactul planurilor-cadru asupra normelor didactice ale profesorilor.
Flexibilitate și autonomie vs infrastructură școlară, resurse financiare și pregătire didactică
Dintre oportunitățile aduse de planurile-cadru propuse de Ministerul Educației și Cercetării, profesorii din Iași au identificat:
- Dezvoltarea competențelor și abilităților esențiale;
- Curriculum modernizat;
- Flexibilitatea și opțiunile personalizate;
- Autonomia și implicarea activă a elevilor;
- Sistemul educațional inovativ;
- Învățarea activă, centrată pe elev;
- Pregătirea pentru cerințele actuale ale învățământului superior.
Lista este, însă, la fel de lungă pentru provocările găsite de cadre didactice și directori în aplicarea acestora. Aceștia au scos în evidență faptul că infrastructura nu este potrivită pentru ceea ce își propun planurile-cadru, atât din punct de vedere al numărului sălilor de clasă și laboratoarelor, cât și în ceea ce privește echipamentele IT. În plus, având în vedere numărul ridicat de școli în care se învață în două schimburi, ar exista, potrivit directoarei Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, Anca Dimitriu, „limitări în aplicarea noilor planuri-cadru”.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Resursele financiare și educaționale limitate sunt alte limitări expuse în cadrul dezbaterii de la Iași, așa cum și pregătirea cadrelor didactice pentru ceea ce își propun noile planuri-cadru pare a fi o problemă.
Opiniile venite din sistemul de învățământ ieșean, dar și din partea reprezentanților elevilor și părinților au fost expuse și în Dosarul ZDI „Reforma educației?”. Este vorba despre un dosar format din șase episoade în care „Ziarul de Iași” a prezentat perspectivele specialiștilor din învățământul preuniversitar ieșean, materiile afectate de reducerea numărului de ore, opționalele pe care elevii le vor putea alege, impactul asupra liceelor tehnologice și vocaționale, schimbările legate de norma didactică, dar și opiniile părinților și elevilor.
Cine a luat cuvântul la dezbaterea de la Iași
În jur de 400 de persoane au luat parte la dezbaterea regională privind proiectele de planuri-cadru pentru învățământul liceal. Directori de școală, inspectori școlari, profesori din învățământul preuniversitar, profesori universitari, lideri de sindicat, reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene (ISJ) din regiunea Nord-Est (Suceava, Bacău), reprezentanți ai Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) și ai Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), alături de câțiva părinți și reprezentanți ai consiliilor elevilor din liceele ieșene au luat parte la manifestarea organizată la Iași.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, nu a putut participa la dezbaterea despre planurile-cadru, însă au fost prezenți secretarul de stat Bogdan Cristescu, Gabriel Narcis Vrânceanu și Ana Lăcrămioara Pauliuc din partea CNPEE și Dalia Dărămuș și Camelia Ghețu de la CNDIPT. Ministrul David a intrat însă online și timp de 10 minute a încercat să explice motivele pentru care acum sunt propuse noile modificări legislative.
Rând pe rând, au luat cuvântul și au discutat despre provocările și oportunitățile aduse de planurile-cadru Camelia Gavrilă – director al Colegiului Național „Costache Negruzzi”, Anca Dimitriu – director al Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Iuliana Țugui – inspector școlar pentru discipline tehnice în cadrul ISJ Iași, Dan Florin Partene – director al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, Aurelian Bălăiță – rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu”, Constantin Dan Neagu – președintele Filialei Iași a Federației Naționale a Părinților ProEDU, Theodor Giurcanu – președinte al Consiliului Județean al Elevilor, Laviniu Adrian Lăcustă – președinte al USLIP Iași și Adriana Violeta Amariei – președinte al Alianței Sindicale „Gh. Asachi”. Apoi, au urmat intervenții ale reprezentanților din educație din Suceava și Bacău, după care câte un profesor, fie din învățământul preuniversitar, fie din mediul universitar, de la aproape toate disciplinele a prezentat propuneri privind noile planuri-cadru.
În zilele următoare, „Ziarul de Iași” va publica articole detaliate despre dezbaterea publică desfășurată la Iași pe 25 februarie, privind proiectele de planuri-cadru pentru învățământul liceal. Vom prezenta în detaliu opiniile profesorilor și directorilor ieșeni, evidențiind atât aspectele apreciate, cât și criticile, dar vom evidenția și propunerile acestora legate de noile planuri-cadru.
SURSĂ FOTO: Andrei CUCU
Publicitate și alte recomandări video