anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dezbateri: Regulamentul asociaţiilor de proprietari, pe final

GALERIE
Ionica Ciobanu, sef serviciu Asociatii Proprietari Primarie
  • Ionica Ciobanu, sef serviciu Asociatii Proprietari Primarie
- +

În municipiul Iaşi sunt constituite 1.705 asociaţii de proprietari, administrate de 636 de persoane atestate şi 15 persoane juridice autorizate. Problemele cu care se confruntă asociaţiile au fost subiectul discuţiilor purtate ieri, la Prefectură, în cadrul şedinţei Comitetului consultativ de dialog civic al persoanelor vârstnice.

 „Raportul dintre Serviciul asociaţii de proprietari din Primărie şi asociaţii este unul de îndrumare şi control“, a explicat Ionică Ciobanu, şeful serviciului menţionat. El a oferit mai multe exemple şi precizări legate de implicarea reprezentanţilor Primăriei în activitatea unei asociaţii. Astfel, un delegat al municipalităţii poate să participe la adunarea generală a proprietarilor dacă măcar unul dintre aceştia din urmă adresează o solicitare scrisă în acest sens administraţiei locale.

De altfel, orice proprietar are dreptul să consulte actele asociaţiei din care face parte. De asemenea, controalele pot fi tematice, ca urmare a unei sesizări („numărul sesizărilor este destul de mare, încă“), sau inopinat („acolo unde sunt informaţii sau sesizări privind un anumit aspect care necesită un control rapid la asociaţia respectivă“). Un regulament de funcţionare a asociaţiilor de proprietari a „trecut“ deja de acestea şi urmează să intre în consultare publică, înainte de adoptarea lui în Consiliul Local.

Discuţii nu au iscat mansardele şi şarpantele construite fără autorizaţii (şi pentru care asociaţiile trebuie să decidă asupra legalizării sau desfiinţării lor), cât tarifele percepute de furnizorii de utilităţi şi de firmele specializate în administrarea asociaţiilor. Părerile au fost împărţite, iar Dumitru Bucur, preşedintele Asociaţiei Grupul Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari (AGAPL) Iaşi, a susţinut că „asociaţiile pot să returneze facturile incorecte, «umflate»“.

El a admis şi că „există furturi în unele asociaţii, dar cu puţin efort şi transparenţă în sistem se poate ţine acest fenomen sub control“. Bucur a revenit la nemulţumirea sa iniţială, afirmând că „s-a ajuns ca administratorul să fie mai tare decât proprietarul“, şi a cerut o implicare mai mare a Primăriei ca „să facă lumină“ în acest domeniu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.