anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Dezmăţul de la Şcoala Populară de Artă. Ce a găsit Corpul de Control

GALERIE
diana-geantimir
 • diana-geantimir
- +

Controlul a scos la iveală două contracte de servicii de contabilitate încheiate pe ochi frumoşi, care însă nu au trecut prin Consiliul de Administraţie şi nici nu se găsesc la sediul şcolii. Cât priveşte activitatea didactică, gratuităţile vor dispărea, iar admiterea la cursuri va fi pe bază de examen.

La două luni şi jumătate de la anunţarea verificărilor în plenul Consiliului Judeţean, concluziile verificării activităţilor derulate la Şcoala Populară de Arte în ultimii trei ani au fost prezentate public.

„Reprezentanţii corpului de control au descoperit nereguli grave în funcţionarea Şcolii Populare de Arte, aflată în subordinea CJ“, a sintetizat rezultatul preşedintele administraţiei judeţului, Costel Alexe.

Cea mai mare dintre ele este externalizarea serviciului de contabilitate, lucru concretizat la sfârşitul anului 2019 prin încheierea a două contracte.

Aşa cum relatam în februarie, serviciile de contabilitate au fost atribuite printr-o achiziţie directă la sfârşitul anului 2019, când chiar firma contabilei a preluat aceste obligaţii contra sumei de 94 de mii de lei. Potrivit anunţului, contractul trebuia să acopere o perioadă de 12 luni, dar, la preluarea interimară a conducerii şcolii, noul manager a descoperit că e vorba de o perioadă de 7 ani.

Ieri, Costel Alexe şi Vlad Baba, managerul interimar al şcolii numit în noiembrie 2020, au insistat pe faptul că ambele contracte (primul, parafat în martie 2019) au fost încheiate cu încălcarea legislaţiei în vigoare: fără utilizarea catalogului electronic pus la dispoziţie de SEAP, fără un referat de necesitate şi fără o valoare estimată.

Mai mult, procedura de achiziţie a fost iniţiată la trei luni după ce contractul fusese deja semnat, iar durata lui depăşeşte exerciţiul bugetar şi valoarea creditelor bugetare aprobate. Mai precis, primul contract a însemnat 45 de mii de lei pentru 6 luni, iar al doilea, 663 de mii de lei, pentru 84 de luni.

Specialiştii în achiziţii publice consultaţi ieri de ziarul nostru au explicat că este imposibilă încheierea unui contract pe o perioadă mai mare de 4 ani. Un asemenea contract este unul cadru, pentru care se aprobă anual bugetul sau care beneficiază de clauze suspensive - într-o eventuală lipsă a fondurilor. Mai mult, un contract care vizează externalizarea unor activităţi trebuie să aibă girul Consiliului de Administraţie. Or, managerul Vlad Baba a declarat ieri că administraţia şcolii nu s-a mai întrunit în ultimii ani. Pe lângă toate acestea, contractele nici nu există în original la sediul şcolii, ceea ce adânceşte şi mai mult misterul asupra împrejurărilor în care a fost încheiat (în vremea regretatului director Traian Mocanu).

O suită de alte nereguli completează tabloul găsit la Şcoala de Arte: în al doilea semestru al anului 2019, profesorul de muzică uşoară şi jazz era cel care avea drept de semnătură. În acelaşi timp, fostul administrator al şcolii s-a pensionat, s-a angajat la o firmă privată, de unde a venit prin detaşare înapoi la şcoală.

„Contractele de achiziţii sunt reanalizate şi, împreună cu Direcţia juridică, vom stabili paşii de urmat pentru recuperarea prejudiciilor şi tragerea la răspundere a celor care se fac responsabili“, a spus şeful CJ despre ce urmează la Şcoala de Arte.

Cât priveşte activitatea didactică, nu erau prevăzute atribuţiile compartimentelor, normele didactice şi modul de organizare a activităţilor instructiv-educative, lipseau planurile anuale de şcolarizare.

Totodată, au fost înscrişi mai mulţi cursanţi decât numărul standard pentru o normă didactică, astfel că plata cu ora pentru lecţiile suplimentare a totalizat în trei ani 670 de mii de lei. Selecţia s-a făcut fără un concurs de admitere şi fără să se încheie contracte educaţionale, a precizat Vlad Baba.

El a adăugat că, din toamnă, se va renunţa la gratuităţile pentru rudele de gradul 1 ale angajaţilor CJ şi ale celor din şcoală şi se va susţine o probă de aptitudini pentru admiterea la cursuri.

VEDEȚI AICI ȘI: "Dezmățul" de la Școala de Arte, luat la bani mărunți. Este trimis corpul de control

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Cosmin PAȘCA

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL: e mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.

opinii

Doi eremiţi (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Doi eremiţi (I)

Îi pria cu siguranţă austeritatea, augmentată de elementele casnice ale vieţii diurne, sesizabile în contextul muzeistic actual: ligheanul primitiv, patul simplu, incomod, camerele mici, cu geamuri şi intrări pe măsură, proiectate parcă pentru pitici, priveliştea exterioară deprimantă a grajdului familiei, udat de ploaia măruntă şi rece. Dinamica existenţei o sperie, Austen preferând să-şi trăiască plenar lumea naraţiunilor proprii şi mai puţin pe cea reală.

Modele de regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Modele de regionalizare (III)

E regionarea poloneză un model de bune practici?

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Alin ANDRIEȘ

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Inflaţia are un impact negativ asupra tuturor gospodăriilor, dar acest impact diferă semnificativ pentru gospodăriile cu venituri mici comparativ cu gospodăriile cu venituri mari. Acest impact este diferit pentru aceste două categorii mai ales din cauza structurii cheltuielilor şi a capacităţii acestora de a absorbi creşterile costului vieţii prin utilizarea economiilor sau a unor împrumuturi. 

pulspulspuls

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Astăzi este Ziua Naţională, stimaţi cititori, şi am hotărât să vorbim de bine administraţia şi oamenii politici de-ai locului sau de la nivel naţional. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.