Dezmăţul de la Şcoala Populară de Artă. Ce a găsit Corpul de Control
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dezmăţul de la Şcoala Populară de Artă. Ce a găsit Corpul de Control

GALERIE
diana-geantimir
  • diana-geantimir
- +

Controlul a scos la iveală două contracte de servicii de contabilitate încheiate pe ochi frumoşi, care însă nu au trecut prin Consiliul de Administraţie şi nici nu se găsesc la sediul şcolii. Cât priveşte activitatea didactică, gratuităţile vor dispărea, iar admiterea la cursuri va fi pe bază de examen.

La două luni şi jumătate de la anunţarea verificărilor în plenul Consiliului Judeţean, concluziile verificării activităţilor derulate la Şcoala Populară de Arte în ultimii trei ani au fost prezentate public.

„Reprezentanţii corpului de control au descoperit nereguli grave în funcţionarea Şcolii Populare de Arte, aflată în subordinea CJ“, a sintetizat rezultatul preşedintele administraţiei judeţului, Costel Alexe.

Cea mai mare dintre ele este externalizarea serviciului de contabilitate, lucru concretizat la sfârşitul anului 2019 prin încheierea a două contracte.

Aşa cum relatam în februarie, serviciile de contabilitate au fost atribuite printr-o achiziţie directă la sfârşitul anului 2019, când chiar firma contabilei a preluat aceste obligaţii contra sumei de 94 de mii de lei. Potrivit anunţului, contractul trebuia să acopere o perioadă de 12 luni, dar, la preluarea interimară a conducerii şcolii, noul manager a descoperit că e vorba de o perioadă de 7 ani.

Ieri, Costel Alexe şi Vlad Baba, managerul interimar al şcolii numit în noiembrie 2020, au insistat pe faptul că ambele contracte (primul, parafat în martie 2019) au fost încheiate cu încălcarea legislaţiei în vigoare: fără utilizarea catalogului electronic pus la dispoziţie de SEAP, fără un referat de necesitate şi fără o valoare estimată.

Mai mult, procedura de achiziţie a fost iniţiată la trei luni după ce contractul fusese deja semnat, iar durata lui depăşeşte exerciţiul bugetar şi valoarea creditelor bugetare aprobate. Mai precis, primul contract a însemnat 45 de mii de lei pentru 6 luni, iar al doilea, 663 de mii de lei, pentru 84 de luni.

Specialiştii în achiziţii publice consultaţi ieri de ziarul nostru au explicat că este imposibilă încheierea unui contract pe o perioadă mai mare de 4 ani. Un asemenea contract este unul cadru, pentru care se aprobă anual bugetul sau care beneficiază de clauze suspensive - într-o eventuală lipsă a fondurilor. Mai mult, un contract care vizează externalizarea unor activităţi trebuie să aibă girul Consiliului de Administraţie. Or, managerul Vlad Baba a declarat ieri că administraţia şcolii nu s-a mai întrunit în ultimii ani. Pe lângă toate acestea, contractele nici nu există în original la sediul şcolii, ceea ce adânceşte şi mai mult misterul asupra împrejurărilor în care a fost încheiat (în vremea regretatului director Traian Mocanu).

O suită de alte nereguli completează tabloul găsit la Şcoala de Arte: în al doilea semestru al anului 2019, profesorul de muzică uşoară şi jazz era cel care avea drept de semnătură. În acelaşi timp, fostul administrator al şcolii s-a pensionat, s-a angajat la o firmă privată, de unde a venit prin detaşare înapoi la şcoală.

„Contractele de achiziţii sunt reanalizate şi, împreună cu Direcţia juridică, vom stabili paşii de urmat pentru recuperarea prejudiciilor şi tragerea la răspundere a celor care se fac responsabili“, a spus şeful CJ despre ce urmează la Şcoala de Arte.

Cât priveşte activitatea didactică, nu erau prevăzute atribuţiile compartimentelor, normele didactice şi modul de organizare a activităţilor instructiv-educative, lipseau planurile anuale de şcolarizare.

Totodată, au fost înscrişi mai mulţi cursanţi decât numărul standard pentru o normă didactică, astfel că plata cu ora pentru lecţiile suplimentare a totalizat în trei ani 670 de mii de lei. Selecţia s-a făcut fără un concurs de admitere şi fără să se încheie contracte educaţionale, a precizat Vlad Baba.

El a adăugat că, din toamnă, se va renunţa la gratuităţile pentru rudele de gradul 1 ale angajaţilor CJ şi ale celor din şcoală şi se va susţine o probă de aptitudini pentru admiterea la cursuri.

VEDEȚI AICI ȘI: "Dezmățul" de la Școala de Arte, luat la bani mărunți. Este trimis corpul de control

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.