anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dezvăluiri în premieră: Cine a făcut cei mai mulţi bani la Iaşi!

GALERIE
10 DELPHI Linia 1 de asamblare pompe
  • 10 DELPHI Linia 1 de asamblare pompe
- +

Pe baza datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, „Ziarul de Iaşi” a realizat un top zece al firmelor cu cele mai mari cifre de afaceri. Pe primele trei locuri se situează Delphi Diesel Systems, Antibiuotice şi Arcelor Tubular Products. Interesant este că profitul Delphi Diesel a urcat cu 34%.

Anul 2014 a adus schimbări importante în rândul celor mai puternice firme ieşene, podiumul fiind modificat după ce E.ON Moldova Distribuţie, ocupanta locului 2 în 2013, a fost absorbită de E.ON România şi prin urmare nu mai raportează datele economico-financiare la Iaşi. Ministerul de Finanţe a publicat zilele trecute bilanţurile contabile depuse de companii pentru anul 2014, iar „Ziarul de Iaşi” a analizat evoluţia rezultatelor financiare realizate marilor contribuabili ieşeni.

 
 Cum să faci 193 milioane lei cu doar 12 angajaţi
 
 Din cele 39 de companii care raportează datele la Administraţia Marilor Contribuabili, 34 au depus situaţii financiare aferente anului trecut, iar cinci din cele care au raportat bilanţurile pe 2014 nu au reuşit să înregistreze profit. Cele 34 de companii au realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste cinci miliarde lei şi un profit net de 320,4 milioane lei, neincluzând aici cele cinci societăţi cu pierderi. Totodată, pentru realizarea acestei cifre de afaceri pe judeţ la categoria marilor contribuabili au muncit peste 11.800 de angajaţi. Pe primul loc se situează şi în acest an compania americană producătoare de pompe şi injectoare diesel, Delphi Diesel Systems, care şi-a crescut cifra de afaceri până la peste 1,5 miliarde lei (creştere cu 14 milioane lei faţă de 2013). Delphi rămâne pe primul loc şi la capitolul profit net obţinut, compania înregistrând o creştere 34%, de la 113,7 milioane lei în 2013, la 152,4 milioane lei anul trecut. Trebuie  specificat că această creştere a afacerilor a fost realizată utilizând un număr mediu de salariaţi mai mic decât în 2013, efectivul angajaţilor scăzând de la 1.914 la 1.778, cu 7% mai puţini decât perioada anterioară.
 
 
După „plecarea” E.ON Moldova Distribuţie de la adminsitraţia financiară din Iaşi, locul secund este ocupat de Antibiotice SA, cu o cifră de afaceri de 320 milioane lei şi un profit net de 31,1 milioane lei, cu 1.465 angajaţi. Pe locul trei ca cifră de afaceri se clasează Arcelor Tubular Products cu 277,6 milioane lei, însă firma a înregistrat pierderi de 11 milioane lei. Societatea deţinută de indianul Lakshmi Mittaleste urmată de firma „băieţilor deştepţi” din energie electrică, Fidelis Energy din Valea Lupului, care cu 12 angajaţi a derulat afaceri de circa 193 milioane lei şi a obţinut un profit de 25.000 lei.   
 
 Are două firme în top zece
 
Următoarele două locuri sunt ocupate de firma distribuitoare de carburanţi a lui Viorel Cozma, SC Media Rom Grup SRL (cifră de afaceri de 166 milioane lei şi profit de 1,73 milioane lei) şi firma Technosteel LBR (cifră de afaceri de 147,6 milioane lei şi profit de 265.000 lei). Locul şapte i-a revenit în anul 2014 firmei Conex Distribution deţinută de soţii Tereza şi Ioan Prisecariu, care a realizat o cifră de afaceri de 138,8 milioane lei şi un profit de şase milioane lei. Cu o cifră de afaceri apropiată vine din urmă o altă societate deţinută de Viorel Cozma, firma de construcţii SC Conest SA, având afaceri de 137,1 milioane lei şi un profit de 1,1 milioane lei. Ultimele două locuri din clasament sunt ocupate de firme care au avut un an foarte bun din punct de vedere al profitului. Pe locul 9 se clasează firma SC IG Watteeuw România cu afaceri de 130 milioane lei şi un profit net de 11,2 milioane lei, în timp ce ultima poziţie din Top10 este ocupată de compania de apă - canal din subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, Apavital SA, cu afaceri de 127,8 milioane lei şi un profit de 11,5 milioane lei. În cazul Apavital, trebuie remarcată creşterea profitului, care în 2013 era în cuantum de doar cinci milioane lei.
 
Cine vine din urmă
 
Tot printre marii contribuabili care au depus situaţii financiare pentru anul 2014 se mai numără opt companii care au înregistrat afaceri de peste 100 milioane lei: Kosarom (Cifră de afaceri: 121,2 milioane lei – Profit: 732.000 lei), Iasicon (119,9 milioane lei – 807.000 lei), Rom Trading Company (115,5 milioane lei – 12,6 milioane lei), Iulius Management Center (114,5 milioane lei – 12,6 milioane lei), Cotnari SA (111,2 milioane lei – 24,2 milioane lei), Nutrimold (109,5 milioane lei – 154.000 lei), Pharma (103,5 milioane lei – două milioane lei) şi E.ON Business Services (100 milioane lei – 4,86 milioane lei). Chiar dacă nu este mare contribuabil, trebuie amintită societatea Eurotex Company, firmă producătoare de articole vestimentare, deţinută de Marius Şandru, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 124,8 milioane lei şi un profit de 13 milioane lei. La capitolull profit, societăţile cu câştiguri mari, dar cu cifre de afaceri de sub 100 milioane lei sunt:
firma cu capital turcesc Rompak, producătoarea drojdiei Pakmaya, a avut profit de 14 milioane lei la afaceri de 96 milioane lei, Fitterman Pharma a avut un profit de circa zece milioane lei la o cifră de afaceri de 99,8 milioane lei, iar Textila SA, datorită vânzării unui nou lot de terenuri căte fraţii Negurici, dezvoltatorii ansamblului Exclusive Residence din Copou, a avut profit de 7,5 milioane lei, la o cifră de afaceri de 2,5 milioane lei. (Paul BALHUC, Diego CIOBOTARU)
 
 
 
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.