anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Dezvelire de busturi pe Aleea Personalităților la Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

GALERIE
dezvelire, bust, agronomie1
 • dezvelire, bust, agronomie1
- +

 Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Facultatea de Medicină Veterinară din Iași din cadrul Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași au inaugurat, astăzi, 28 iunie 2021, Aleea Personalităților prin dezvelirea busturilor unor personalități remarcabile care și-au pus amprenta pe evoluția  a numeroase generații de studenți. În cazul Facultății de Medicină Veterinară este vorba despre dezvelirea bustului prof. univ. dr. DHC Ioan Paul, iar în cazul Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA, fosta Facultate de Zootehnie) este vorba de bustul ce îl reprezintă pe ilustru profesor Petru Halga.
 

 „La această ceremonie de dezvelire a bustului uneia dintre cele mai proeminente personalități ale Universității și facultății noastre – Petru Halga, alături de bustul prof. univ. dr. Ioan Paul, ambii decani, într-o epocă numită la acea vreme, <<de aur>> cel puțin prin prisma numărului de studenți de la specializarea de Zootehnie, inaugurăm iată și o nouă Alee a Personalităților acestor domenii. (....) Domnul profesor Halga a elaborat și publicat zeci de cărți de specialitate/manuale universitare și sute de lucrări științifice, a condus zeci de proiecte/granturi de cercetare, a fost prin excelență Nutriționist (a înființat și coordonat primul program de studii de masterat în domeniul Nutriției și alimentației animalelor, fondator al Asociației Nutriționiștilor din România), a fost Decan al Facultății de Zootehnie și Medicină Veterinară și Decan al unicei Facultăți de Agricultură (care reunea toate specializările de la acea vreme – anii evenimentelor din 1989) din Institutul Agronomic Iași”, a punctat, în cuvântarea sa, prof. univ. dr. Ioan Mircea Pop, decanul de la Facultatea de Zootehnie.
 La intrarea în Facultatea de Medicină Veterinară din Iași, străjuiește bustul prof. dr. DHC Ioan Paul decan în mai multe legislaturi, personalitate științifică de calibru internațional care a format și condus colectivul disciplinei de Morfopatologie și a format zeci de promoții de medici veterinari, prin exemplul personal oferit. Caracterizat de rigoare, profesionalism și spirit enciclopedic, dublat de sensibilitatea artistică atributele de necontestat ale marelui profesor au fost elogiate în cadrul manifestării de astăzi. 

 Prezent la eveniment, Rectorul prof. univ. dr. Gerard Jităreanu a anunțat, în premieră, că la USV Iași va fi instituită „Ziua Recunoștinței Universitare”, o zi în care să fie cinstită memoria înaintașilor. ”Sunt onorat să fiu prezent aici la dezvelirea celor două busturi a doi iluștri înaintași. Sunt profesorii care au pus suflet și multă muncă în această Universitate și cred că este de datoria noastră, a celor de astăzi, de a le cinsti memoria și prin ridicarea acestor statui și alte activități specifice care trebuie organizate. Atunci când dezvelim busturi nu ne referim doar la trecut, ci și la prezent, care nu ar fi fost posibil fără munca titanică a înaintașilor noștri”, a punctat prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iași.

Sursa: Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi/Facebook

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.