Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un incitant articol despre Iaşi în unul din cele mai influente cotidiene din Germania: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Dezvoltare economică la capătul lumii

GALERIE
amazon-romania-1-palas
  • amazon-romania-1-palas
- +

Oraşul Iaşi din România a fost o regiune uitată de lume, la limita exterioară a Uniunii Europene. În timp situaţia a luat o altă întorsătură - oraşul se transformă într-un important centru IT.

 
de Karl Peter Schwarz
 
În perioada verii se resimte în aer un parfum seducător de flori de tei pe bulevardele din Iaşi. Existenţa teilor din oraşul situat în nord-estul României se datorează spiritului civic al studenţilor. „Foarte mulţi tei bătrâni au fost deja tăiaţi, dar tot ceea ce a fost mai rău am reuşit să prevenim”, povesteşte Andrei, student la Economie, în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. „Afacerea teilor” a avut un început tipic românesc: primarul a fost de acord cu importul copacilor japonezi şi astfel au fost puse în mişcare drujbele pentru tăierea teilor vechi. Corupţia, se zvoneşte, a făcut parte din acest joc. Ceva atipic pentru România s-a întâmplat însă mai târziu: o iniţiativă a cetăţenilor l-a forţat pe primar să oprească masacrul defrişării copacilor şi să planteze tei tineri. Curajul de care au dat dovadă cetăţenii i-a speriat pe politicienii locali. În prezent se fac alegeri pentru o nouă administraţie locală. Cetăţenii sunt obişnuiţi cu astfel de surprize. Având un număr de 290.000 de locuitori, Iaşul este cel mai mare oraş din Uniunea Europeană aflat în imediata apropiere a fostei Uniuni Sovietice. Cu toate acestea, cetăţenii nu îşi fac griji pentru siguranţa ţării, deoarece România este stat membru al Uniunii Europene şi NATO. Partea de nord-est a ţării, care a fost pe deplin ignorată în timpul regimului comunist, este încă cea mai săracă zonă – pe lângă Bulgaria – a celei mai slab-dezvoltate ţări din cadrul UE. De la căderea regimului condus de dictatorul Nicolae Ceauşescu, diferenţa economică pe de o parte dintre Bucureşti, Timişoara şi cele 7 oraşe ce formează regiunea Transilvaniei şi Iaşi, pe de altă parte, chiar a crescut. Din anul 1992, 60.000 de cetăţeni din Iaşi au emigrat, mult mai mult în comparaţie cu alte oraşe mari din ţară.
 
Ce s-a schimbat
 
Dar, de ceva timp, situaţia s-a mai schimbat şi a luat o altă întorsătură, fiind vizibile semne de relansare economică. De la aeroport până în oraş se trece printr-un parc îngrijit, pe lângă vile şi case mici, viu colorate. Străzi întregi au fost reparate şi Palatul Culturii restaurat şi redeschis. Seara, te poţi plimba pe aleile de sub tei, iar spre final se aprinde şi sistemul de iluminat care evidenţiază magnifica Mitropolie a Moldovei şi Bucovinei. Iaşul s-a modernizat tocmai datorită industriei digitale. Companii mari precum, Oracle şi Xerox utilizează forţa de muncă de înaltă calificare şi spaţii de birouri avantajoase. Între timp, în jur de 8.000 de oameni lucrează în domeniul IT. Chiar şi persoanele de mult plecate şi extrem de calificate se întorc. Amazon, una din primele companii internaţionale înfiinţate în Iaşi, se ocupă începând cu anul 2005 de un centru de dezvoltare software pentru pagini web în diferite limbi străine, unde se caută permanent specialişti IT ce posedă cunoştinţe bune de limbă spaniolă, italiană , precum şi franceză. Promotor al oraşelor regionale de succes, Dan Zaharia, specializat pe serviciile pentru companiile din domeniul IT, anticipează că până în anul 2020, 7.000 de noi locuri de muncă vor fi înfiinţate la Iaşi. „Avem nevoie permanent de persoane tinere calificate şi specializate ”, afirmă Dl. Zaharia, „între timp suntem în căutare de absolvenţi cu studii superioare chiar şi din Ucraina, Georgia şi Armenia”.
 
Noroc de piaţa liberă
 
Cu toate că, în multe privinţe, România rămâne ultima în clasamentul european, a depăşit cu mult alte ţări în ceea ce priveşte viteza internetului şi conexiunile rapide pe bandă largă. Noile locuinţe sunt deseori deja conectate la reţeaua de internet prin fibră optică. Nu a existat niciun plan general, care să genereze această minune. Piaţa în sine a descoperit şansele oferite zonei periferice de la estul UE. Membrii guvernului din Bucureşti au fost suficient de înţelepţi pentru a nu pune piedici în această schimbare. Progresul s-a produs, mai ales că digitalizarea a început puţin mai târziu şi au fost utilizate din start cele mai noi tehnologii. Nivelul scăzut de reglementare a pieţei, ce a dat frâu liber furnizorilor, a contribuit la acest progres.
 
Forţa de muncă e calificată
 
Punctul forte al oraşului Iaşi este reprezentat prin locuitorii săi. În oraş sunt aproximativ 55.000 de studenţi din 5 universităţi diferite; aproape fiecare absolvent cu studii superioare vorbeşte fluent două limbi străine. Facultatea de Informatică se concentrează pe formarea profesională a forţei de muncă cu înaltă calificare din domeniul IT. Cererea din ce în ce mai mare de pe piaţă generează o creştere chiar şi în cazul salariilor mai reduse. Cine lucrează în această branşă câştigă în jur de 900 de euro lunar. Această sumă reprezintă dublul salariului mediu lunar din România şi forţa de muncă specializată din branşa IT este scutită de impozit. În Iaşi cu un astfel de venit poţi să duci o viaţă  liniştită, mai ales că, aici, locuinţele au un preţ mai redus faţă de alte oraşe mari. Andrei, student la Facultatea de Administrare a Afacerilor, este optimist: „Iaşul este un oraş cu multe perspective ”, afirmă acesta, „de aceea, de aici nu se pleacă”. (traducere şi adaptare Diego CIOBOTARU şi Olivia GAIŢA)

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri