anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Dezvoltarea automatizării proceselor de producție trebuie să fie însoțită și de creșterea responsabilității privind siguranța în muncă (P)

GALERIE
KUKA_Safety_in_automotive_campaign_FB_COVER_2050x780px_RO_2021_3
 • KUKA_Safety_in_automotive_campaign_FB_COVER_2050x780px_RO_2021_3
- +

La KUKA, implementarea unui proces de automatizare înseamnă şi responsabilitate. În prezent, oamenii și roboții lucrează deja împreună în producție. Roboții îi asistă și îi scutesc de anumite operațiuni, facilitează multiple etape de automatizare și cresc productivitatea. În tot acest context roboţii trebuie să îndeplinească cerinţe stricte de securitate. Desigur, există moduri diferite de a satisfice aceste aşteptări și totul începe cu evaluarea riscurilor.

Evaluarea riscurilor – primul pas

“Nimeni nu trebuie să îşi facă griji legat de cooperarea dintre oameni şi roboţi, dacă utilizăm măsuri fiabile şi ferme de siguranţă. Noi, KUKA, ca producători de roboți industriali suntem primii care ne gândim la siguranța utilizatorilor – de la proiectarea produsului până la modul de ambalare, evaluăm toate riscurile și integrăm măsuri de siguranță astfel încât ele să fie reduse la minim.” spune Rareș Budușan, Account Manager, KUKA România și Moldova

Un robot KUKA poate avea integrate mai multe tipuri de pachete de siguranță – există o configurație standard și în funcție de aplicație și industrie, sau proximitatea față de operatori, se adaugă opțiuni suplimentare. De exemplu, configurația standard de safety la care se adaugă extensia pentru SafeOperation (X11+ X13). Această configurație oferă niște semnale adiționale de safety legate de: zone de coliziune, monitorizare viteze, monitorizare de mișcare și altele. Dacă avem comunicație prin Profinet sau EthernetIP putem folosi opțiunea ProfiSafe sau CIP safety în combinație cu un PLC de safety. Beneficiul aici este că simplifică foarte mult partea de conexiuni electrice, în special atunci când avem o celulă cu mai mulți roboți. Acest tip de configurație ne oferă posibilitatea să conectăm toate elementele de safety în PLC, iar acesta va trimite mai departe semnale către echipamentele periferice.

Alegerea unui anumit pachet se face întotdeauna în urma evaluării riscurilor specifice aplicației și industriei. Măsurile de siguranță trebuie respectate oricând robotul este funcțional, chiar și atunci când se efectuează anumite teste. 

Alte accesorii cu rol de protecție

Pentru un robot industrial există câteva cerințe minime de safety pe care trebuie să le îndeplinim - trebuie să montam cel puțin un buton de emergency stop extern (pe lângă cel din configurația standard montat pe consola robotului) și trebuie ca robotul să fie împrejmuit de un gard de siguranță care să asigure că nimeni nu poate intra în celulă cât timp robotul este în mișcare.

“Da, putem avea o celulă cu un robot industrial care să funcționeze într-o anumită arie fără să fie împrejmuit de garduri de siguranță, dar pentru asta avem nevoie de o analiză de risc foarte detaliată. Trebuie să ne asigurăm că robotul și operatorul nu se întâlnesc și să folosim alte accesorii de safety cum sunt senzorii de perimetru, bariere optice, scanere de prezență.” spune Andrei Florea, Application Engineer / Trainer, KUKA Robotics Romania

Trainingul operatorilor și auditul

Un robot care este instalat corect și este manipulat de utilizatori bine pregătiți are toate caracteristicile necesare pentru a funcționa în condiții de siguranță. Este important ca personalul să cunoască procedurile de operare sigure și când să le aplice. Un operator bine instruit trebuie să știe când și cum să intervină în siguranță și dacă o mașină se oprește din cauza unei defecțiuni sau din cauza funcționării normale. Cursurile de actualizare sunt, de asemenea, importante pentru a contribui la reiterarea importanței siguranței și pentru a discuta despre evoluțiile tehnologice în continuă dezvoltare.

“Instruirea persoanelor care interacționează cu roboții este obigatorie și este la fel de obligatoriu ca aceste traininguri să fie efectuate de furnizori calificați. Doar în aceste condiții putem spune că măsurile de siguranță sunt complete și putem asigura siguranța oamenilor și a echipamentelor. Cursurile oferite în cadrul KUKA Collage sunt în limba română, au un raport de 50:50 între teorie și practică și astfel absolvenții sunt pregătiți pentru a face față provocărilor din activitatea lor ulterioară. ” spune Andrei.

Odată implementat procesul de automatizare și instruit personalul, mai rămâne un singur lucru de făcut – să verificăm dacă configurația de safety pe care o folosim îndeplinește toate normele de siguranță cuprinse în standardul CE.

Campanie de educație privind siguranța in automatizare

“Siguranța în automatizare este un subiect de maximă importanță pentru KUKA. Credem că e datoria noastră, ca producători de soluții de automatizare cu experiență, să informăm despre modul corect de implementare al automatizărilor. Există acum în România exemple de implementări incorecte, de furnizori care nu respectă normele minime de siguranță și de aceea, în perioada următoare, vom desfășura o campanie prin care să oferim cât mai multe detalii legate de normele de siguranță specifice fiecărei industrii. Vom vorbi de industria alimentară, unde igiena este un factor esențial, de industria vopsitoriei și roboții special construiți pentru acest segment, de industria medicală și multe altele.” spune Rareș

Urmăriți pagina noastră de Facebook pentru a afla detalii.

KUKA este o corporație globală de automatizări cu vânzări de aproximativ 3.2 miliarde EUR și în jur de 14.000 de angajați. În calitate de furnizor global de soluții automatizate inteligente, KUKA oferă clienților săi soluții complete: de la roboți și celule până la sisteme complet automatizate și rețelele necesare în domenii diverse: automatizări, electronice, industrii generale, larg consum, comerț electronic/cu amănuntul, sănătate.

KUKA este prezentă în România încă din anul 2016. Sediul lor central este în Timișoara, dar au reprezentanți și în Brașov și Cluj.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.