Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dezvoltarea Moldovei, în pixul maghiarilor din Ardeal. S-au împărţit ministerele

GALERIE
Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR
  • Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR
- +

Florin Cîţu va conduce viitorul executiv, potrivit înţelegerii parafate vineri seară de PNL, USR PLUS şi UDMR. Ultima formaţiune şi-a adjudecat unul dintre cele mai „solvabile“ ministere, cel al Dezvoltării. USR PLUS a reuşit să „pună mâna“ pe Justiţie, în vreme ce Orban va fi, foarte probabil, şef la Camera Deputaţilor

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au ajuns la un acord, vineri seara, pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Propunerea de premier este actualul ministru de Finanţe, Florin Cîţu, vor fi doi vicepremieri, iar Guvernul va avea 18 ministere. PNL va conduce 9 ministere, între care Finanţe, Apărare, Externe, Interne şi Educaţie, USR - 6 ministere, între care Justiţia şi Sănătatea, iar UDMR - 3 ministere. În ceea ce priveşte cele două funcţii de preşedinte de la Parlament, preşedinte al Senatului va fi desemnat un reprezentant USR-PLUS - cel mai probabil Barna, iar şefia Camerei Deputaţilor va reveni PNL - Orban fiind favorit. 
 
Negocierile au început în jurul orei 9.00 şi s-au încheiat după ora 19.00, iar la final liderii celor trei partide - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor -, alături de Florin Cîţu, au susţinut declaraţii de presă comune.
 
Ludovic Orban a prezentat portofoliile pe care le va gestiona PNL: Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, rezultat din împărţirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Culturii, Muncii şi Protecţiei Sociale. „Echipa de program de guvernare a făcut progrese semnificative şi suntem convinşi că, în zilele următoare, atât echipa de negociere politică, cât şi echipa privind programul de guvernare, va finaliza munca pentru a oferi României în următorii 4 ani de zile dezvoltarea pe care o aşteptăm cu toţii“, a conchis Ludovic Orban. 
 
Kelemen Hunor vrea reducerea decalajelor de dezvoltare
 
Liderul USR, Dan Barna a declarat că s-a găsit cea mai bună soluţie pentru a avea o majoritate parlamentară şi un echilibru a celor trei forţe. Portofoliile USR PLUS sunt Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM şi Fonduri Europene. Şeful PLUS, Dacian Cioloş, a explicat motivele pentru care alianţa a „ales“ cele şase ministere. „Justiţia, pentru că avem mai multe proiecte în programul nostru de guvernare pe care vrem să le implementăm la Justiţie. Fondurile Europene, inclusiv PNDR care va aduce miliarde de euro României. Ministerul Economiei, antreprenoriat şi turism am ţinut foarte mult să îl avem pentru că trebuie să găsim soluţii pentru HORECA şi antreprenoriat. Cercetarea, inovarea şi digitalizarea l-am pus într-un singur minister. Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuţiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că e a fost mai greu a trecut“.
 
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că partidul său se va ocupa de reducerea decalajelor de dezvoltare. „Vom asuma 3 ministere - Ministerul Dezvoltării, unul important pentru a reduce decalajele de dezvoltare, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu de ceea ce am moştenit şi trebuie să lăsăm copiilor noştri. Ministerul Sportului şi Tineretului este unul important, pentru că fără tineret şi sport nu poate fi gândită o societate mo­dernă“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri