Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

DGASPC: Trei orfelinate din județul Iași vor fi „sparte“ în 12 case

GALERIE
DGASPC
  • DGASPC
- +

Organizaţia Hope and Home for Children România va ridica patru case pentru fiecare centru de plasament desfiinţat. Se vor închide centrele „Ion Holban“ Iaşi, „Veniamin Costache“ Iaşi şi „Sfântul Spiridon“ din Târgu-Frumos.

Trei centre de plasament se închid. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în parteneriat cu organizaţia Hope and Home for Children România (HHC), închide trei instituţii vechi şi de mari dimensiuni în care sunt ocrotiţi mai mulţi minori din judeţul Iaşi. Până în 2018, centrele de plasament „Ion Holban“ Iaşi, „Veniamin Costache“ Iaşi şi „Sfântul Spiridon“ din Târgu-Frumos vor fi reorganizate. Instituţiile de ocrotire se închid, iar copiii vor fi mutaţi în case cu o capacitate de 12 beneficiari. În urma parteneriatului dintre DGASPC şi HHC România, organizaţia s-a angajat, pe de o parte, să ridice câte patru case pentru fiecare centru închis. Pe de altă parte, organizaţia neguvernamentală şi-a propus să găsească resurse financiare pentru copiii care, în urma unei evaluării, pot fi reintegraţi în familii. „Acum trei ani, DGASPC a semnat o convenţie cu HHC România care a avut ca scop reorganizarea unor centre de plasament de tip clasic, cu număr mare de beneficiari şi cu o structură fizică care nu mai corespunde nevoilor copiilor. Prin acest proiect se are în vedere reorganizarea centrelor în unităţi de tip familial“, a explicat Simona Budăi, şef serviciu management de caz la DGASPC. Reorga­nizarea celor trei centre de plasa­ment a presupus, în primul rând, evaluarea situaţiei copiilor care beneficiază de o astfel de măsură de protecţie. 

În paralel, familiile minorilor au trecut, la rândul lor, printr-o anchetă socială. La finalul acestor evaluări, cu sprijinul HHC România, o parte dintre copii vor reveni în mijlocul familiei. Alţii vor fi încredinţaţi spre ocrotire în asistenţă maternală, iar alţii vor fi ocrotiţi în casele ridicate care vor înlocui centrele de plasament. În plus, copiii care se aflau în centrele de plasament nu pentru o măsură de protecţie socială, ci pentru că aveau nevoie speciale pentru educaţie, vor beneficia de sprijin din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. „HHC s-a implicat atât în construcţia efectivă a acestor unităţi de timp familial, cât şi în sprijinirea unor familii în care se poate face reintegrarea copiilor aflaţi în centrul de plasament. Organizaţia a sprijinit aceşti copii şi aceste familii începând de la achiziţionare de diverse obiecte şi alimente, până la construcţia casei. Nu au fost limite de buget. S-a alocat atât cât a fost nevoie pentru ca un copil, doi, trei să revină în familie. Pe lângă cazul iniţial, s-a ţinut cont şi dacă minorul are fraţi în sistem, astfel încât să se facă reintegrarea grupului de fraţi“, a adăugat Simona Budăi. În prezent, o casă pentru copiii de la Târgu-Frumos este gata, iar celelalte se află în construcţie. În Iaşi, construcţia caselor pentru copiii de la Centrul de Plasament „Ion Holban“ va începe lunile următoare. În cazul Centrului de Plasament „Veniamin Costache“, beneficiarii care vor fi relocaţi vor fi ocrotiţi în apartamente. În acest caz particular, DGASPC implementează această formă de ocrotire de câţiva ani. 

Potrivit reprezentanţilor DGASPC, angajaţii celor trei centre de plasament nu-şi vor pierde locurile de muncă după reorganizarea instituţiilor în care lucrează, ci vor fi integraţi în noile structuri. HHC România este o organizaţie neguvernamentală constituită în conformitate cu legea română din 2001. „Ne concentrăm asupra închi­de­rii instituţiilor de tip vechi pentru copii, deoarece credem că acestea le schilodesc copilăria. În ansamblu, pro­gra­mele noastre urmăresc înlo­cu­i­rea sistemului instituţional de protec­ţie a copilului, cu un sistem bazat pe con­ceptul familial. Credem că ataşa­mentul, atenţia individuală, iubirea şi stimularea sunt esenţiale pentru fie­care copil“, se arată într-o scurtă des­cri­ere a organizaţiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri