Diabet tip 2: simptomele şi valorile glicemiilor care trebuie să ne alarmeze
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Diabet tip 2: simptomele şi valorile glicemiilor care trebuie să ne alarmeze

GALERIE
diabet
  • diabet
- +

Când ajunge la medic, pacientul cu diabet tip 2 spune că slăbeşte de câţiva ani, chiar dacă mănâncă. Senzaţia de sete, nevoia de a urina mai frecvent, mai ales noaptea sau nevoia de a consuma dulciuri sunt alte simptome ale diabetului de tip 2.

 

Diabetul tip 2 este frecvent depistat cu întârzâiere deoarece peroanele ignoră simptomele ;I uneori chiar valorile glicemiilor effectuate periodic sau întâmplător. Există personae care îşi fac glicemii anual dar ignoră valorile mai ridicate sau la limită, valori care pot anunţa un prediabet. De exemplu, dacă în primul an rezultatul glicemiei a fost 80, în al doilea an 90, iar în al treilea an 100 - acestea pot fi considerate valori normale ale glicemiei. Dar, atenţie: o creştere a glicemiei, chiar dacă e în limite normale (până la 110), ar trebui să fie un clopoţel de alarmă. „Poate semnala existenţa unui prediabet - stare ce precede apariţia diabetului. Acolo unde glicemia este spre limita superioară - trebuie efectuate controale. Dacă valoarea glicemiei se duce spre nivelul superior (100-110), medicul de familie trebuie să trimită pacientul la specialist. Acesta este singurul în măsură să hotărască dacă e necesar testul de toleranţă la glucoză. Test care poate arăta dacă există sau nu prediabet. Dacă aveţi şi rude cu diabet - părinţi, bunici, fraţi - ar fi bine să faceţi acest test de toleranţă la glucoză pentru a depista din timp un diabet sau un prediabet“, a subliniat dr. Mihaela Diaconu Şotropa, medic în cadrul Clincii de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi. TTGO ( testul de toleranţă la glucoză) este mijlocul cel mai utilizat şi mai sensibil în depistarea precoce a diabetului. Dacă eliberarea insulinei este deficitară sau există o rezistenţă periferică la insulină, glicemia creşte semnificativ. În mod normal, insulina răspunde repede la o doză crescută de glucoză orală (încărcare cu glucoză). Testul nu este dureros ;I nu necesită internare ţn spital. Cu trei zile înainte de testare este indicat ca pacientul să aibă o alimentaţie care să includeă cel puţin 150 g de glucide (deci nu post sau cură de slăbire). TTGO se efectuează dimineaţa, în repaus, după minim 8 ore de post nocturn.

În dimineaţa efectuării TTGO, pe nemâncate, pacientului i se recoltează sânge venos pentru dozarea glicemiei a jeun. Imediat după ce I se ia sănge, persoana va trebui să bea o soluţie formată din 75 g de glucoză dizolvată’ în 300 ml de apă în decurs de 5 minute. După două ore în care pacientul stă liniştit, nu face efort deosebit, nu bea, nu mănâncă, nu fumează, i se recoltează din nou sânge i se dozează din nou glicemia. La subiectii considerati sănătoşi, după administare orală de glucoză, glicemia creşte uşor şi revine la normal în 2-3 ore, la diabetici, nivelul seric de glucoză creşte mult, şi nu revine la normal timp de mai multe ore.

Simptomele diabetului de tip 2

La persoanele care sunt diagnosticate cu diabet de tip 2 simptomatologia este insiduoasă, ea se manifestă mai puţin accentuat, pe parcursul unor ani chiar. Simptomele care pot semnala existenţa unui diabet de tip 2 şi care ar trebui să ne trimită la medic sunt:

* dureri de picioare;

* persoana în cauză oboseşte foarte uşor fără motiv şi prezintă somnolenţă nejustificată;

* bolnavul poate face un accident vascular sau infecţii la degete, infecţii urinare;

* sete;

* urinează des, mai ales noaptea;

* obezitatea, bolile cardiace pot predispune la diabet;

* în timp, bolnavul poate slăbi în greutate. Când vine la medic spune că de slăbeşte câţiva ani chiar dacă mănâncă;

* unele persoane, paradoxal, simt mereu nevoia de a consuma dulciuri.

Persoane cu risc crescut de a face prediabet şi diabet de tip 2 

* geamănul monozigot al unui pacient cu diabet tip 2 (50%);

* rude de gradul I obeze ale unui pacient cu diabet zaharat tip 2 (50%);

* femeile care au născut un copil cu greutate mare la naştere;

* persoanele vârstnice (peste 60 de ani) sedentare şi hipertensive (30%); 

* persoanele obeze (25%);

* persoanele cu rude de sânge cu diabet (inclusiv bunici, străbu­nici - 25%).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.