anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

Diabet zaharat: ce teste sunt necesare pentru diagnostic?

GALERIE
teste diabet
  • teste diabet
- +

Dr. Alina Onofriescu (FOTO), Clinica de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi: ”Diabetul zaharat este caracterizat prin hiperglicemie cronică. Această creştere a valorii glicemiei (zahărul din sânge) poate apărea datorită scăderii secreţiei de insulină şi/sau  scăderii sensibilităţii la insulină (insulinorezistenţă) a ţesuturilor periferice, ţesutul muscular, adipos şi hepatic. Datorită hiperglicemiei persistente, a deficitului de insulină şi a hiperinsulinismului (secundar insulinorezistenţei), apare afectarea secundară şi a celorlalte metabolisme, metabolismul proteic şi lipidic. Putem spune, deci, că diabetul zaharat este un sindrom heterogen din punct de vedere patogenic, etiologic şi clinic.

 

Tipuri de diabet zaharat

Există multiple tipuri de diabet zaharat. Cel mai frecvent este diabetul zaharat de tip 2, care reprezintă aproximativ 90-95% din totalitatea pacienţilor cu diabet şi care se mai numeşte diabet zaharat neinsulinodependent.  Acest tip de diabet apare în general la persoanele supraponderale sau obeze, la persoanele cu antecedente familiale de diabet, persoane sedentare, iar riscul apariţiei bolii creşte o data cu înaintarea în vârstă. Diabetul zaharat de tip 1, denumit şi insulinonecesitant, reprezintă aproximativ 5-10% din totalitatea pacienţilor cu diabet. Apare mai frecvent la tineri şi copii, dar nu este o regulă generală. Pe lângă aceste două tipuri mai există şi alte tipuri specifice de diabet, precum diabetul zaharat asociat cu unele stări patologice şi sindroame, acestea fiind 1-2 % din toate cazurile de diabet.  Un diabet zaharat apărut pe parcursul sarcinii la femeia gravidă poartă denumirea de diabet gestational.

Fiecare persoană cu vârsta peste 45 de ani trebuie să efectueze o glicemie a jeun

Tabloul clinic al diabetului zaharat este predominat de poliurie ( nota redacţiei – urinări dese), polidipsie ( nota redacţiei – sete excesivă) , scădere ponderală, astenie fizică şi polifagie ( nota redacţiei – foame exagerată şi consum excesiv de alimente). Aceste simptome pot coexista sau nu.  Diabetul poate fi diagnosticat în momentul acut sau poate fi diagnosticat fortuit, ori prin screening la nivelul populatiei generale.  Fiecare persoană cu vârsta peste 45 de ani trebuie să efectueze o glicemie a jeun. Pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 sunt diagnosticaţi de cele mai multe ori în momentul acut al bolii, prezentând simptomele specifice, iar cei cu diabet zaharat de tip 2, sunt diagnosticaţi fie  întâmplător, fie in contextul screening-ului populaţional, fie datorită simptomatologiei, fie prin existenţa deja a unei complicaţii cronice sau acute.

Analizele de laborator folosite pentru a stabili diagnosticul de diabet zaharat

- dozarea glicemiei a jeun, dupa un repaus alimentar de minim 8 ore, iar o valoare de peste 126 mg/dl stabileşte diagnosticul de diabet zaharat;

- glicemia ocazională (oricând pe parcursul zilei) cu o valoare mai mare de 200 mg/dl plus simptome pozitive pentru diabet;

- o valoare a glicemiei mai mare de 200 mg/dl la 2 ore după administrarea de 75 grame  glucoză anhidră, în cadrul testului de toleranţă la glucoză ; dacă, la 2 ore în contextul aceluiaşi test, glicemia este între 140-199 mg/dl, pacientul are scăderea toleranţei la glucoză; iar daca prezintă doar o valoare a glicemiei a jeun modificată între 100-125 mg/dl, pacientul are glicemie bazală modificată; scăderea toleranţei la glucoză şi glicemia bazală modificată  pot fi denumite şi prediabet;

- HbA1c (hemoglobina glicozilată), care reprezintă o medie a glicemiilor din ultimele 3 luni, poate fi folosită în anumite cazuri pentru a stabili diagnosticul, dar această analiză este mai frecvent  o “unealtă” folosită de medicul diabetolog pentru a urmări echilibrul glicemic de durată al pacientului deja diagnosticat cu diabet zaharat.

Persoane la risc care ar trebuie să se testeze pentru diabet

- În acest moment la noi în ţară, beneficiază de screening populaţional doar diabetul zaharat de tip 2 şi diabetul gestaţional. Astfel încât se recomandă efectuarea glicemiei a jeun din plasma venoasă ( nota redacţiei  -  proba de sânge va fi recoltată din venă ) la persoanele cu vârsta peste 45 ani, sedentare, cu rude de grad 1 cu diabet zaharat, care au născut un copil mai mare de 4 kg sau au fost diagnosticate cu diabet gestaţional, diagnosticate cu prediabet, cunoscute cu hipertensiune arterială, cu valori scăzute ale HDL-colesterolului şi cu valori crescute ale trigliceridelor, sau care apartin unei rase/etnicitate cu frecvenţă crescută ale acestei afecţiuni,

-Gravidele vor efectua in fereastra 24-28 săptămâni de sarcină un test de toleranţă la glucoză. Acest test trebuie efectuat dimineaţă după un repaus alimentar de minim 8 ore. Bineînţeles că şi o valoare peste normal a glicemiei, în orice moment al sarcinii, va necesita monitorizare ulterioară. Valorile care stabilesc diagnosticul de diabet gestaţional în contextul unui test de toleranţă la glucoză sunt:

-glicemia a jeun > 92 mg/dl

-glicemia la 1 ora > 180 mg/dl

-glicemia la 2 ore > 153 mg/dl”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.