anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial (P)

Diabetul insipid

GALERIE
dr Alina Lupu
 • dr Alina Lupu
- +

Diabetul insipid este o afecțiune care se manifestă prin prezența sindromului poliuro-polidipsic, adică prin polidipsie (sete excesivă) și poliurie (eliminarea unei cantități mari de urină cu densitate scăzută, volumul urinar/24h depășind 3 litri). Termenul de diabet provine din greaca veche, cuvântul diabainen însemnând „a trece prin” sau „sifon”, aluzie la poliuria acestor pacienți, întâlnită și în cadrul diabetului zaharat. Sindromul poliuro-polidipsic este, de altfel, singurul aspect comun al celor două afecțiuni.

Există mai multe tipuri de diabet insipid:

 • diabetul insipid central – produs prin diminuarea sintezei sau eliberării de hormon antidiuretic, denumit și vasopresină, prin afectarea regiunii hipotalamo-hipofizare, situată la nivelul creierului; poate fi: genetic, idiopatic (fără o cauză aparentă) sau secundar altor condiții medicale (tumori, traumatisme, intervenții chirurgicale, afecțiuni autoimune, infecțioase, infiltrative, ischemice). În cazul deficitului marcat de hormon antidiuretic, tratamentul constă în administrarea unui analog sintetic de vasopresină, numit desmopresină, care va ameliora simptomatologia (reducerea cantității de urină eliminată, normalizarea densității urinare și diminuarea senzației de sete).
 • diabetul insipid nefrogen apare când, deși vasopresina este produsă și eliberată în cantitatea corespunzătoare, rinichiul răspunde inadecvat la acțiunea acesteia. Cauzele pot fi genetice sau dobândite (boli renale, utilizarea anumitor medicamente, nivelul crescut al calciului, nivelul scăzut al potasiului în sânge).
 • diabetul insipid gestațional este cauzat de distrugerea excesivă, în unele cazuri, a vasopresinei (hormonului antidiuretic) de către o enzimă secretată de placentă.
 • diabetul insipid dipsogen sau polidipsia primară apare prin afectarea centrului setei (situat la nivelul hipotalamusului) prin traumatisme, tumori, boli infecțioase, în contextul unei afecțiuni psihiatrice sau fără o cauză aparentă. În această situație, apare o senzație de sete exagerată, urmată de o ingestie crescută de lichide, necorelată cu necesitățile organismului, ajungându-se la o „intoxicație” cu apă. Modificările care apar sunt reversibile, de regulă, după ce se revine la un aport hidric normal.

Pentru confirmarea diagnosticului și a tipului de diabet insipid sunt necesare, după o anamneză amănunțită, o serie de investigații: teste de sânge și de urină, testul setei, testul la desmopresină. Tratamentul este specific fiecarui tip și este ajustat în funcție de gradul de severitate al afecțiunii.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920 – Call Center Arcadia.

Dr. Alina Lupu, medic primar Endocrinologie, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.