Diabetul zaharat: simptome şi diagnostic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Diabetul zaharat: simptome şi diagnostic

GALERIE
diabet
 • diabet
- +

Dr. Irina Bianca Panainte, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Arcadia: Diagnosticul diabetului zaharat se pune pe baza semnelor clinice alături de analize de laborator. 

Clinic, simptomatologia este prezentă la aproximativ 50% dintre pacienţi, unii având semne uşoare sau deloc. Clinic, principalele semne sunt:

 • poliuria (urinare frecventă) - definită ca diureză > 2000 ml/24 ore;
 • polidipsia - ingestie exagerată de lichide, senzaţie imperioasă de sete, asociată frecvent cu senzaţia de uscăciune a mucoasei bucale;
 • scăderea în greutate; u astenie, fatigabilitate, scăderea forţei fizice şi intelectuale;
 • polifagia - ingestia anormal de mare de alimente;
 • semne ale unor complicaţii infecţioase - cutanate, urinare, genitale;
 • simptome şi semne ale complicaţiilor degenerative, de exemplu scăderea acuităţii vizuale, gangrene la nivelul membrelor inferioare, în aceste cazuri fiind vorba despre un diabet cu evoluţie îndelungată, nediagnosticat şi tratat la timp. Investigaţii de laborator:
 • glicemia a jeun din plasma venoasă ≥ 126 mg/dl, două determinări, în zile diferite, în aceleaşi condiţii;
 • glicemia din plasma venoasă dozată întâmplător, în orice moment al zilei > 200 mg/dl, însoţită de simptome caracteristice. La persoanele care nu suferă de diabet, în mod normal în perioadele postprandiale (după masă), se înregistrează cele mai mari valori glicemice în cursul unei zile, însă fără a depăşi 140 mg/dl;
 •  în urma TTGO, glicemia plasmatică la 2h după încărcarea cu 75g glucoza ≥ 200 mg/dl. TTGO, testul de toleranţă orală la glucoză, constă în măsurarea glicemiei în plasmă venoasă, a jeun, la 1h şi la 2h după administrarea pe cale orală a 75g glucoză dizolvată în 300 ml apa. TTGO nu este recomandat ca test de rutină pentru diagnostic, ci doar la indicaţia medicului;
 •  HbA1c≥ 6,5%. Diagnosticul diabetului gestaţional se pune când cel puţin una din următoarele valori ale glicemiei este atinsă în urma TTGO: u a jeun: ≥ 92 mg/dl (5.1 mmol/l);
 • 1 oră: ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l); u 2 ore: ≥153 mg/dl (8,5 mmol/l),

Toate gravidele cu vârsta sarcinii 24-28 săptămâni necesită screening pentru diabetul zaharat gestaţional. Femeile cu antecedente de diabet gestaţional au indicaţie de screening pentru diabet zaharat cel puţin o dată la trei ani pe tot parcursul vieţii.

Diagnosticul diferenţial al diabetului zaharat

După dozarea hiperglicemiei şi confirmarea diagnosticului de diabet zaharat, diagnosticul diferenţial este inutil de discutat. Din punct de vedere clinic, unele simptome ale diabetului zaharat se pot întâlni şi în alte afecţiuni, în care, însă, glicemia este normală:

 • diabetul insipid, afectare hipotalamică a retrohipofizei, se manifestă clinic prin poliurie marcată (până la 10-20l în 24h), cu eliminarea unei urini diluate, polidipsie;
 • hiperaldosteronismul primar (sindromul Conn), ce se caracterizează prin poliurie, polidipsie, însă glicemia este normală, iar în tabloul afecţiunii sunt prezente hipertensiunea arterială, slăbiciunea musculară, hipopotasemia şi alcaloza;
 • insuficienţa renală cronică în faza de poliurie compensatorie;
 • dipsomania, afecţiune psihică, în care simptomul dominant este ingestia necontrolată de lichide, cu poliurie secundară.

Diagnosticul corect implică întotdeauna un consult de specialitate, completat cu alte investigaţii necesare. Pentru programări, pacienţii au la dispoziţie numărul 0232 920, Call Center Arcadia. www.arcadiamedical.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.