anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Diagnosticul neinvaziv al nodulilor tiroidieni prin elastografie

GALERIE
lupu-alina_zdi
 • lupu-alina_zdi
- +

Dr. Alina Lupu, medic primar Endocrinologie, Arcadia: Nodulul tiroidian reprezintă o patologie frecventă, afectând până la 50% din populație, cu precădere de sex feminin. Nodulii sunt descoperiți, în general, la palpare sau cu ocazia unui examen ecografic. Un diagnostic diferențial complex, care să distingă nodulii benigni de cei maligni, poate fi realizat prin efectuarea puncției tiroidiene sau neinvaziv, printr-o examinare asociată ecografiei în modul B/Doppler - elastografia tiroidiană. 

Ecografia tiroidiană este primul examen medical care poate confirma sau infirma prezența unui nodul la nivelul acestei glande și care oferă informații despre un posibil risc de malignitate, prin vizualizarea unor anumite caracteristici ale nodulului. Prin aprecierea durității nodulului, elastografia tiroidiană face posibil diagnosticul diferențial complex. Această tehnică are la bază faptul că un nodul tiroidian malign are, în general, o consistență crescută, dură, informație dovedită de practica clinică. Cu alte cuvinte, atunci când se aplică vibraţii sau o compresiune mecanică, tumora se deformează mai puţin în comparaţie cu ţesutul din jur.
 
 
Prin elastografie, folosindu-se un echipament ecografic de ultimă generaţie care analizează transmiterea și recepția ultrasunetelor reflectate de țesuturi, rezultă o imagine specifică, care poartă numele de elastogramă și care permite calculul raportului între formațiunea nodulară și țesutul înconjurător, sugestiv pentru un diagnostic diferențial.
 
Elastograma este o hartă color care permite împărțirea leziunilor în: leziuni moi și elastice (scor 1); leziuni parțial moi (scor 2); leziuni semi-dure - periferia nodulului este elastică, dar centrul este rigid (scor 3); leziuni dure - întregul nodul este rigid (scor 4); leziuni foarte dure - rigiditate la nivelul întregului nodul și a unei părți din țesutul adiacent (scor 5).
 
Elastografia tiroidiană se realizează în cabinetul medicului endocrinolog, după o procedură foarte asemănătoare ecografiei. Această metodă este nedureroasă - se exercită o presiune minimă cu ajutorul transductorului -, durează puțin, în funcție de numărul nodulilor, iar rezultatul este disponibil pe loc. Realizarea elastografiei tioidiene nu necesită nicio pregătire prealabilă a pacientului.
 
Care sunt avantajele oferite de elastografia tiroidiană?
 
Elastografia tiroidiană prezintă numeroase avantaje:
• îmbunătățește diagnosticul diferențial - permite diferențierea între nodulii benigni și cei maligni;
• elimină necesitatea puncţiei în aproape jumătate din cazuri;
• este neinvazivă, nedureroasă;
• nu folosește radiații;
• conform studiilor, metoda are o specificitate de 96% și o sensibilitate de 90% în ceea ce privește diagnosticul nodulilor tiroidieni maligni.
 
În situația în care ați fost diagnosticați cu unul sau mai mulți noduli tiroidieni, elastografia tiroidiană este în măsură să ofere, neinvaziv, un diagnostic diferențial. În funcție de rezultatul obținut, medicul endocrinolog va face recomandările necesare.
 
Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.