
Ochi uscați, miopie agravantă, atacat în permanență de ecrane: diagnosticul pacientului oftalmologic în stare gravă, dat la Iași de 500 de specialiști

„Ziarul de Sănătate” a fost prezent săptămâna aceasta la Reuniunea Anuală a Oftalmologilor, un eveniment ajuns la cea de-a 60-a ediție, pentru a vedea care sunt trendurile și principalele probleme din domeniu, așa cum sunt ele prezentate de specialiști din toată țara, dar și din străinătate.
Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8
Aceștia sunt îngrijorați de faptul că apar din ce în ce mai multe cazuri de copii care suferă de sindromul „Computer Vision”. Practic e vorba de copiii care stau atât de mult cu ochii în ecrane, de telefon, de laptop sau de televizor, încât nu mai clipesc și ochiul are foarte mult de suferit. De altfel, medicii caută soluții pentru tratarea miopiei la acești pacienți tineri, existând o serie de lentile inteligente care pot fi prescrise de la vârsta de 5 ani și care opresc degradarea vederii la distanță. Deși estimarea este că până în 2050 jumătate din populația Pământului va fi diagnosticată cu miopie, una dintre problemele acute dezbătute la RAO 2024 este cea a ochilor uscați: cum poate o afecțiune apare banală să cauzeze la fel de multe probleme oamenilor, în cazurile severe, ca un infarct.
Citiți, în continuare, materialele din ampla analiză publicată în dosarul din această săptămînă a „Ziarului de Sănătate”.
Oftalmologii ieșeni trag un semnal de alarmă, deoarece în ultimii ani a crescut numărul copiilor cu miopie și astigmatism miopic, precum și al celor diagnosticați cu sindrom de ochi uscat, o patologie care nu era întâlnită până acum la această vârstă. Motivul ține de dezvoltarea tehnologiei: copiii stau foarte mult timp în fața unor gadgeturi și uită să clipească.
Multe persoane se prezintă la medicul oftalmolog pentru că au un ochi roşu, lăcrimează abundent atunci când nu îşi doresc acest lucru și au senzaţia de corp străin în ochi. Toate simptomele, care conduc medicul spre diagnosticul de ochi uscat, produc un disconfort ocular semnificativ și pot duce în timp la o scădere a calităţii vieţii. Explicații profesioniștilor în sănătate sunt multe: trăim într-un mediu din ce în ce mai poluat, avem multe dispozitive pe care le folosim, petrecând multe ore în fața ecranelor, luăm anumite medicamente, dar şi îmbătrânim.
Tot mai mulți copii sunt diagnosticaţi în ultima perioadă cu miopie. Medicii spun că numărul cazurilor a crescut de peste cinci ori, dar nu sunt siguri care este adevărata cauză. Poate fi vorba într-adevăr de o creştere a incidenţei bolii în rândul copiilor sau doar de o adresabilitate mai mare la medic ca urmare a campaniilor de screening desfăşurate în şcoli, grădiniţe și prezentate în mass-media. Realitatea rămâne că miopia, ca viciu de refracţie, afectează vederea la distanţă, iar estimările arată că până în anul 2050, jumătate din populaţia globului va fi diagnosticată cu această afecţiune.
Dr. Nicoleta Anton, medic oftalmolog în Clinica de Oftalmologie de la Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon din Iași, a folosit în premieră națională un nou „device” pentru operația de trabeculectomie. Aceasta este o intervenție chirurgicală penetrantă efectuată pentru reducerea presiunii intraoculare atunci când medicii au de rezolvat un glaucom moderat sau avansat care nu poate fi ţinut sub control cu tratament medicamentos. Premiera constă în faptul că, în timpul intervenției chirurgicale, medicul a injectat o serie de picături care ajută la un mai bun deznodământ pentru pacient, în termen de reușită a procedurii, de eficiență și de reducere a riscurilor.
Peste 500 de medici primari, specialiști și rezidenți din întreaga ţară s-au aflat săptămâna trecută la Iaşi pentru a participa la a 60-a Reuniune Anuală a Oftalmologilor (RAO 2024).
Publicitate și alte recomandări video