Dializa hepatică, reluată la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” cu un caz impresionant
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Dializa hepatică, reluată la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” cu un caz impresionant

GALERIE
parhon-iasi-volovat-antohi-nistor
  • parhon-iasi-volovat-antohi-nistor
- +

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” poate face din nou ședințe de dializă hepatică după o perioadă de peste doi ani în care procedura a fost sistată din motive birocratice. Din luna martie a acestui an, unitatea medicală se regăsește pe lista unităților în care este derulat Programul Național de Terapie Intensivă a Insuficienței Hepatice.

În unitatea medicală ieșeană se făceau astfel de proceduri încă din anul 2010, când Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a fost inclus în Programul Național de Terapie Intensivă a Insuficienței Hepatice, fiind realizate aproximativ 36 de dialize hepatice care au făcut diferența între viață și moarte. Procedura nu a mai putut fi efectuată însă de la începutul anului 2019. Atunci, aceasta nu a mai fost decontată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din cauza faptului că spitalul folosea un aparat care nu era inclus pe lista materialelor prevăzute de normele în vigoare.

Reluarea dializei hepatice a fost făcută recent prin tratarea unui caz concret. Un bărbat în vârstă de 46 de ani a ajuns la Spitalul din Siret pe 5 iulie cu o stare generală alterată și cu icter. Prima suspiciune a medicilor a fost leptospiroza (o boală infecţioasă acută cauzată de contactul omului cu dejecţiile şobolanilor şi şoarecilor sau de contactul direct cu animalele purtătoare), fiind transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Ulterior, pentru că și funcția rinichilor era degradată, a fost transferat a doua zi la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, direct în Anestezie și Terapie Intensivă. Cazul bărbatului este unul impresionant, acesta are grijă singur de cei doi copii după ce soția sa a plecat la muncă în străinătate.

„Avea insuficiență hepatică severă acută și nu se cunoștea anterior cu alte afecțiuni cronice, astfel că a fost considerată salvatoare efectuarea dializei hepatice. Au fost făcute două ședințe care au dus la ameliorarea stării generale a pacientului. În prezent el poate respira singur, este conștient, dar cu o stare generală critică, fiind în continuare urmărit în ATI”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.