anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Dialog pe un vechi câmp de luptă

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Inerţia de astăzi este greu de învins, mai ales că libertatea de acţiune a Angelei Merkel sau a lui François Hollande în interiorul cadrului comunitar este mult mai mică decât cea de care se bucurau, în anii 1980, Kohl şi Mitterrand. Dar liderii din cele două capitale au datoria să încerce, iar o rememorare a dramelor trecutului, la Verdun sau în altă parte, este binevenită.  

François Hollande şi Angela Merkel au comemorat, ieri, centenarul bătăliei de la Verdun, omagiind victimele şi evocând rolul integrării europene în construirea unei noi relaţii bilaterale. După cum se ştie, în zona Verdun-sur-Meuse s-a purtat una dintre cele mai sângeroase confruntări din timpul primului război mondial, estimările apropiindu-se de 300.000 în privinţa morţilor din ambele tabere (dacă adăugăm răniţii, cifra pierderilor se apropie de un milion), între februarie şi decembrie 1916.

Este adevărat că nu „tocătoarea de la Verdun” a luat cele mai multe vieţi - în aceeaşi perioadă, pe Somme, forţele anglo-franceze şi cele germane s-au angajat într-un masacru şi mai înfiorător. Fiind vorba, însă, de o confruntare directă franco-germană, bătălia a căpătat un statut special în imaginarul colectiv din Hexagon, cu atât mai mult cu cât, în termeni strategici, francezii au ieşit învingători. După multe decenii şi încă un război, mitul Verdun a fost aşezat, graţie lui François Mitterrand şi Helmut Kohl, la temelia noilor relaţii bilaterale şi a parteneriatului celor două naţiuni în - şi pentru - Europa unită. Întâlnirea lor din 1984, pe vechiul câmp de luptă, avea să prefaţeze o cooperare îndelungată şi solidă, graţie căreia continentul nostru a parcurs cu repeziciune transformările pe care le cunoaştem. Mitterrand şi Kohl se aflau în primii ani ai carierei la vârf (preşedintele francez fusese ales în 1981, iar cancelarul german venise la putere un an mai târziu), şi probabil că intuiţia lor asupra importanţei tandemului franco-german i-a ajutat în proiectele comune lansate în anii următori. Şi au fost destule, pentru că Mitterrand rămâne la Palais de l’Élysée până în 1995, iar Kohl se menţine până la înfrângerea electorală din 1998.

Se ştie că, după intonarea imnului (vest-)german, preşedintele l-a prins de mână pe cancelar şi, astfel uniţi, au ascultat La Marseillaise. A fost unul dintre momentele emoţionante din cadrul unui proces de reconciliere istorică ce începuse, desigur, cu mai bine de trei decenii înainte - poate că nu este greşit să considerăm că a fost o consfinţire a succesului şi un angajament pentru anii următori. Am abordat, uneori, în această pagină, chestiunea leadership-ului oferit Europei de succesorii lui Mitterrand şi Kohl - inclusiv de actualul tandem Hollande-Merkel - exprimând dubii în privinţa calităţii şi credibilităţii acestor demersuri, nu în ultimul rând pe fondul slăbiciunilor structurale ce afectează în prezent economia franceză, prin comparaţie cu cea a vecinului din Est.

Dar critica nu trebuie să piardă din vedere faptul că Germania, singură, nu-şi poate converti cu succes primatul economic în hegemonie politică. Europa unită a fost construită tocmai pentru a evita o asemenea evoluţie. Şi oricât de îngrijorătoare sunt problemele politice cu care se confruntă astăzi Angela Merkel, ele nu se pot compara cu riscul provocat de perspectiva ca, peste zece-cincisprezece ani, clasa politică germană să nu mai poată păstra consensul pro-european şi pro-occidental în rândul propriilor cetăţeni.

Merkel şi Hollande se vor confrunta cu provocări electorale dificile, anul viitor. În cazul lui Hollande, ele ar putea duce la o situaţie nemaiîntâlnită: un preşedinte al celei de V-a Republici care pierde încrederea partidului său şi nici măcar nu ajunge să-şi apere funcţia. Nici într-un caz, nici în celălalt nu se întrevăd soluţii miraculoase, dar ambii lideri s-ar putea concentra asupra obiectivelor realizabile.

Unul dintre ele este, desigur, ameliorarea stării Uniunii Europene. Acest text a fost încheiat înainte de terminarea programului oficial al summitului franco-german, dar în cursul serii de duminică erau aşteptate discuţii bilaterale pe teme europene, inclusiv un semnal că Uniunea poate funcţiona cu succes şi fără partenerii britanici, dacă referendumul de luna viitoare va dicta ieşirea. Prezenţa la Verdun a şefilor principalelor instituţii cu caracter supranaţional din UE, Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz, accentuează legătura între momentul Verdun şi renaşterea ulterioară a Europei, pe care intenţionează să o accentueze liderii francez şi german.

Inerţia de astăzi este greu de învins, mai ales că libertatea de acţiune a Angelei Merkel sau a lui François Hollande în interiorul cadrului comunitar este mult mai mică decât cea de care se bucurau, în anii 1980, Kohl şi Mitterrand. Dar liderii din cele două capitale au datoria să încerce, iar o rememorare a dramelor trecutului, la Verdun sau în altă parte, este binevenită.   

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.