Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dictatorul din Coreea de Nord a început să se joace din nou cu rachetele

GALERIE
rachete coreea de nord
  • rachete coreea de nord
- +

Phenianul a efectuat un nou tir de proiectile - al patrulea în 12 zile -, după care a ameninţat marţi să efectueze noi tiruri de proiectile, condamnând începutul, în Sud, al unor exerciţii militare între Seul şi Washington, relatează AFP.

Această intensificare a activităţilor militare în peninsulă pare a ”ipoteca” şi mai mult procesul diplomatic amorsat în 2018, iar Phenianul a apreciat marţi că manevrele reprezintă o ”încălcare flagrantă” a eforturilor de pace şi reflectă o lipsă de ”voinţă politică” din partea celor două ţări de a îmbunătăţi relaţiile. Aceste exerciţii militare între Statele Unite şi aliatul lor sud-coreean provoacă de fiecare dată furia regimului nord-coreean. Însă acesta din urmă efectuează rareori teste de rachete în cursul acestor manevre.

Viteza cu care autorităţile nord-coreene au comunicat după tir este de asemenea neobişnuită. Regimul aşteaptă, în general, 24 de ore înainte să se exprime. Nordul a tras, în provincia Hwanghae de Sud, pe coasta de vest, ”două proiectile suspctate a fi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune”, a anunţat într-un comunicat Statul Major Interarme (JCS) sud-coreean.

”SUNTEM NEVOIŢI”

Rachetele au zburat cu o viteză de cel puţin 6,9 Mach, pe o distanţă de 450 de kilometri, la o altitudine maximă de 37 de kilometri şi au căzut de cealaltă parte a peninsulei, în Marea de Est, cunoscută de asemenea sub numele de Marea Japoniei, potrivit JCS.

Această distanţă se află în intervalul mediu al distanţei parcurse de celelalte proiectile trase de 12 zile. Seulul a prezentat cele mai multe dintre aceste proiectile drept rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în timp ce Phenianul a vorbit despre un ”sistem de lansare multiplă de rachete ghidate de calibru mare”. Consiliul de Securitate al ONU interzice Coreei de Nord să testeze rachete.

În pofida multor ameninţări din partea Phenianului, Seulul şi Washingtonul şi-au început luni exerciţiile militare anuale - în principal simulări pe computer care vizează să testeze capacitatea Sudului de a prelua controlul în operaţiuni în caz de război.

La mai puţin de o oră după tirurile nord-coreene, un reprezentant al Ministerului nord-coreean de Externe a denunţat aceste manevre drept ”o negare nedisimulată şi o încălcare flagrantă” a mai multor acorduri care leagă Phenianul, Washingtonul şi Seulul, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA. Toate exerciţiile comune între Seul şi Washington sunt ”exerciţii războinice agresive care simulează un atac-surpriză şi preventiv al RPDC”, a denunţat acest purtător de cuvânt.

”Suntem, deci, nevoiţi să dezvoltăm, testăm şi desfăşurăm mijloacele fizice puternice esenţiale apărării naţionale”, a continuat el. ”Autorităţile americane şi sud-coreene nu le vor putea contracara, chiar dacă le dăm zece luni s-o facă”.

”INIŢIATIVĂ ÎNDRĂZNEAŢĂ”

Phenianul acuză de mult timp că ameninţarea americană este cea care-l îndeamnă să dezvolte programe de înarmare, inclusiv nucleară.

Jeong Young-tae, directorul Institutului de Studii Nord-Coreene de la Seul, consideră că faptul că Nordul efectuează teste în timpul manevrelor este o ”iniţiativă îndrăzneaţă”, care ”ar putea arăta că (Nordul) este mult mai încrezător decât era pe tema capacităţilor sale nucleare”. ”Nordul este pe cale să arate în mod foarte direct că va lua măsuri dacă Statele Unite şi Coreea de Sud continuă aceste exerciţii militare anuale”, a declarat el pentru AFP.

După ani de amplificare a tensiunilor, peninsula a fost în 2018 teatrul unei ramercabile destinderi, care a condus la trei întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. La Singapore, în iunie 2018, cei doi au semnat un angajament vag în favoarea ”denuclearizării peninsulei coreene”..

Al doilea lor summit, în februarie, la Hanoi (Vietnam), a fost scurtat din cauza unor dezacorduri profunde pe tema unei relaxări a sancţiunilor impuse Nordului şi măsurilor pe care Phenianul trebuia să le ia în schimb. Însă, în întâlnirea lor surpriză, în iunie, în DMZ, cei doi au convenit să reia dialogul. Cu toate acestea, discuţiile de lucru nu au început încă. Experţii cred că intensificarea activităţilor militare în peninsulă ar putea să amâne negocierile cu câteva luni.

”Nu putem aştepta un dialog constructiv în timp ce unul dintre partenerii de dialog este vizat de exerciţii care simulează un război”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe. ”Noi nu avem nevoie de un dialog nefructuos şi epuizant cu cei care nu au niciun simţ al comunicării”.

După summitul din Singapore, în iunie 2018, Donald Trump a anunţat suspendarea manevrelor, pe care le-a catalogat drept „foarte provocatoare”, preluând astfel retorica nord-coreeană. Exerciţiile Ulchi Freedom Guardian (UFG), prevăzute în august 2018, au fost anulate. Anul acesta, cele mai mari exerciţii anuale - Foal Eagle şi Key Resolve, care se desfăşoară de obicei primăvara - au fost înlocuite cu manevre de mai mică amploare, în martie, denumite oficial "Dong Maeng" sau "Alianţa".

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri