Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dieta bolnavilor de hepatită: cât de drastică trebuie să fie?

GALERIE
Regim alimentar hepatita Foto dietetik.ro
  • Regim alimentar hepatita Foto dietetik.ro
- +

Pentru cei mai mulţi dintre noi, hepatita este o afecţiune în urma căreia nu vom mai avea voie să mâncăm decât apă şi pâine uscată. Exagerarea unor restricţii - de exemplu la sare, la carne - sau supraîncărcarea inutilă cu vitamina C - consum excesiv de citrice - sau aport crescut de brânză de vaci proaspătă sunt câteva dintre erorile frecvent întâlnite când se vorbeşte despre dieta bolnavilor de hepatită.

Dr. Carmen Manciuc, director medical,  Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „În trecut, rolul dietei în hepatite era absolutizat, ajungându-se la exagerări şi restricţii severe, pe termen lung. Studii recente, din ultimii ani, au nuanţat atitudinea medicală, în prezent indicându-se o dietă moderat restrictivă. „Astfel, în perioada acută a bolii, caracterizată prin intoleranţă digestivă, se recomandă mese mici şi repetate, de tip hidro-lacto-zaharat, cu o compoziţie echilibrată în principii nutritive, vitamine şi valori energetice. Se vor prefera alimentele uşor digerabile şi absorbabile, fără reziduuri importante; se vor evita dulciurile concentrate şi alimentele iritante pentru stomac (fără grăsimi, fără condimente iuţi, care conţin derivaţi de alil, consideraţi hepatotoxici). Erorile întâlnite cel mai frecvent în practică sunt desconsiderarea totală a rolului dietei în convalescenţă, în raport cu starea clinică favorabilă a pacientului sau, dimpotrivă, exagerarea unor restricţii (de exemplu, la sare, la carne) sau supraîncărcarea inutilă cu vitamina C (consum excesiv de citrice) sau aport crescut de brânză de vaci proaspătă şi altele.

Este dovedit faptul că ficatul, în sine, nu doare; singura structură anatomică cu terminaţii nervoase pentru durere este capsula hepatică. De aceea, hepatomegalia (creşterea în dimensiuni a ficatului), dacă apare în timp scurt, se poate însoţi de o durere surdă, determinată de distensia capsulei. Odată ce este prezent un diagnostic cert de afectare hepatică, respectarea indicaţiilor de dietă este esenţială, alături de tratamentul medicamentos şi controalele periodice, în vederea ameliorării evoluţiei bolii. Repausul la pat este acceptat, de obicei, în funcţie de starea de astenie şi fatigabilitate (oboseală extremă la eforturi mici), resimţită de bolnav în faza acută, şi respectată cu dificultate după remisiunea simptomelor. Se consideră că repausul este benefic prin scăderea consumului energetic până la nivelul bazal şi ameliorarea circulaţiei sangvine hepatice în clinostatism (în poziţie orizontală).

Alcoolul total interzis

Orice hepatită cronică succede unei hepatite acute, definită printr-o serie de simptome (astenie fizică, dureri abdominale, icter, uneori sindrom pseudogripal), şi/ sau numai prin modificări biochimice caracteristice (creşteri ale transaminazelor la valori de câteva sute de ori mai mari decât valorile normale). Atunci când inflamaţia acută a ficatului este diagnosticată, internarea este obligatorie, şi, pe lângă medicaţia specifică, se indică repausul la pat şi o dietă de cruţare hepatică.

Singura restricţie fermă în perioada de convalescenţă după o hepatită acută sau în cazul diagnosticării unei hepatite cronice este interzicerea consumului de băuturi alcoolice. Consumul crescut de alcool pe termen lung produce două tipuri de afecţiuni hepatice: hepatita alcoolică şi ciroza hepatică toxic-nutriţională. Leziunile induse de alcool se pot suprapune peste o hepatită cronică virală, accelerând evoluţia spre ciroză, precipitând instalarea complicaţiilor acesteia şi crescând riscul apariţiei hepato-carcinomului.

Alcoolismul rămâne principala cauză a cirozei în Europa şi în lume. Studiile au arătat că există o corelaţie între consumul regulat de alcool, cantitatea şi durata consumului şi incidenţa cirozei. Nu toţi consumatorii de alcool dezvoltă hepatopatie alcoolică, sugerând şi implicarea unor factori genetici“.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri