Dieta mediteraneeană, una dintre puținele validate științific. Duce chiar și la longevitate. Opinia unui dietetician ieșean
Dieta mediteraneeană, inspirată de obiceiurile alimentare ale locuitorilor din jurul bazinului Mării Mediterane, este renumită pentru gustul său delicios și beneficiile majore pentru sănătate. Este o dietă considerată de către nutriționiști nu doar un mod de alimentație, ci o adevărată cale către bunăstare și longevitate. În plus, folosind produse locale, ea poate fi adaptată ușor și în România.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 32
Oana Dumitrașcu, nutriționist dietetician autorizat, a spus că dieta mediteraneeană se concentrează pe alimente integrale, minim procesate.
„Fructele și legumele sunt componente esențiale ale dietei mediteraneene, oferind o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea sunt consumate zilnic, în porții generoase, fie crude, fie gătite. Cereale integrale precum pâinea integrală și ovăzul aduc fibre și susțin digestia, iar leguminoasele și nucile sunt surse de proteine și grăsimi sănătoase, contribuind la sănătatea inimii. Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mono-nesaturate și poate fi înlocuit ocazional cu ulei de floarea-soarelui presat la rece. Peștele gras, precum somonul și sardinele, aduce acizi grași omega-3, iar lactatele, brânza și iaurtul aduc calciu și probiotice”, a explicat Oana Dumitrașcu.
Aceasta a mai spus că dulciurile și carnea roșie trebuie consumate doar la ocazii speciale, pentru a limita grăsimile saturate și zaharurile.
Sănătatea inimii și a creierului
Nutriționistul a mai explicat că studiile de specialitate arată că dieta mediteraneeană scade riscul de boli cardiovasculare, în special datorită grăsimilor sănătoase din uleiul de măsline și nuci.
„În România, afecțiunile cardiovasculare sunt printre principalele cauze de deces, iar adoptarea acestei diete ar putea fi o schimbare benefică. Consumul ridicat de fructe și legume reduce riscul de obezitate și diabet de tip 2. Antioxidanții din aceste alimente combat inflamația, iar consumul de pește asigură acizi grași omega-3, susținând sănătatea creierului și prevenind declinul cognitiv”, a punctat nutriționistul.
Pentru a putea introduce dieta mediteraneeană în alimentația zilnică, Oana Dumitrașcu a făcut câteva recomandări. Astfel trebuie să începem cu rețete simple și gustoase precum o salată mediteraneeană preparată cu roșii, castraveți, măsline, ulei de măsline sau de floarea-soarelui și brânză feta sau telemea. Această salată poate fi un prânz ușor sau garnitură la cină.
Pentru o masă caldă, nutriționistul a recomandat legume coapte precum vinete, dovlecei, ardei și roșii, stropite cu puțin ulei de măsline și asezonate cu oregano, Acest fel de mâncare poate fi servit simplu sau ca garnitură lângă pește.
„Un mic dejun rapid poate include iaurt grecesc cu nuci și o linguriță de miere, o opțiune rapidă și hrănitoare. Uleiul de măsline poate fi folosit și ca dressing pentru salate sau picurat pe o felie de pâine integrală prăjită pentru un gust autentic. În loc de ulei de măsline, puteți folosi ocazional ulei de floarea-soarelui presat la rece, o alternativă sănătoasă și accesibilă local. De asemenea, folosiți legume de sezon pentru a adăuga prospețime și varietate meselor, făcându-le mai bogate în nutrienți. Adoptarea dietei mediteraneene este o alegere simplă și plăcută, combinând sănătatea cu bucuria gustului. În România, unde bolile cardiovasculare și diabetul sunt în creștere, această dietă reprezintă un pas spre o viață echilibrată și sănătoasă”, au fost sfaturile Oanei Dumitrașcu.
Publicitate și alte recomandări video