anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Dieta nordică, benefică pentru diabet şi colesterol

GALERIE
dieta nord, colesterol
 • dieta nord, colesterol
- +

Dieta nordică poate îmbunătăți colesterolul, zahărul din sânge, chiar și fără pierderea în greutate, potrivit unui nou studiu, notează Medical News Today. Cercetătorii au investigat efectele asupra sănătății ale unei diete nordice sănătoase (DNS) folosind analiza metabolică. Ei au descoperit că dieta influențează în mod pozitiv metabolismul glucozei, colesterolul și riscul cardiometabolic. Potrivit acestora, analiza metabolică este o modalitate eficientă de evaluare a rezultatelor dietei. 

Beneficiile dietei nordice În dieta nordică sunt incluse fructele de pădure, peștele, legumele rădăcinoase și uleiul de rapiță. Studiile arată, de asemenea, că dieta nordică reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și de deces, potrivit sursei menționate. Cercetarea nutrițională se confruntă adesea cu provocări din cauza lipsei de măsuri obiective, deoarece studiile se bazează de obicei pe instrumente subiective, cum ar fi chestionarele de consum alimentar. Utilizarea biomarkerilor, în schimb, poate permite cercetătorilor să măsoare cu mai multă precizie efectele alimentației asupra sănătății.

În studiul de față, cercetătorii din Scandinavia au evaluat efectele metabolice ale DNS asupra metabolismului glucozei, a profilurilor lipidice din sânge și a markerilor inflamatori, utilizând date dintr-un studiu de control randomizat din 2013. Atunci când au examinat metaboliții din sângele și urina participanților, aceștia au descoperit o legătură între o aderență mai strânsă la dietă și mai multe beneficii în ceea ce privește inflamația de grad scăzut și profilurile lipidice, precum și indicatorii metabolismului glucozei. „Analiza inițială a comparat participanții din brațul de intervenție cu cei din brațul de control“, a declarat Christina C. Dahm, Ph.D., profesor asociat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea Aarhus din Danemarca.

Mecanismele subiacente

Pentru a-și explica descoperirile, cercetătorii spun că peștele, semințele de in, floarea-soarelui și rapița - toate alimente de bază în DNS - conțin grăsimi sănătoase. „Putem doar specula de ce o schimbare în compoziția grăsimilor aduce beneficii atât de mari sănătății noastre“, spune Lars Ove Dragsted, unul dintre autorii studiului. „Cu toate acestea, putem confirma că absența alimentelor foarte procesate și mai puține grăsimi saturate de la animale au un efect foarte pozitiv asupra noastră“. „Compoziția grăsimilor din dieta nordică, care este mai bogată în grăsimi nesaturate omega-3 și omega-6, explică multe dintre efectele pe care le găsim în ceea ce privește sănătatea pe care le are dieta nordică, chiar și atunci când greutatea participanților rămâne constantă“, adaugă el.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.