O dietă sănătoasă are un rol esențial în prevenirea și ameliorarea afecțiunilor cardiovasculare, după cum o dietă de calitate redusă este puternic asociată cu morbiditate și mortalitate crescute prin afecțiuni cardiovasculare.
Recomandările generale pentru o dietă sănătoasă urmăresc câteva principii:
- Să fie adoptată cât mai devreme pe parcursul vieții. Obezitatea pediatrică predispune la afecțiuni cardiovasculare, iar obezitatea la femeia însărcinată aduce un risc suplimentar pentru făt.
- Aportul caloric să fie ajustat în funcție de consumul energetic, pentru a menține o greutate optimă. Obezitatea este un factor major de risc pentru afecțiunile cardiovasculare și diabetul zaharat. Rețineți: chiar dacă aveți o dietă sănătoasă, porțiile mari aduc un plus caloric și deci un exces ponderal.
- Dieta să conțină o varietate largă de legume și fructe proaspete, deoarece acestea sunt bogate în fibre, antioxidanți și substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea inimii. Alegeți fructele sau legumele intens colorate și consumați-le proaspete, de preferat întregi, fără să fie sub formă de sucuri. Dar la fel de bune sunt și cele congelate, uscate sau chiar conservate.
- Consumul de alimente din cereale integrale să predomine, iar cele rafinate să fie în cantitate cât mai mică. S-a demonstrat că procentul crescut de cereale integrale în dietă ameliorează factorii de risc cardiovascular cu efect favorabil de scădere a nivelului de colesterol și a hipertensiunii arteriale.
- Alegeți surse sănătoase de proteine, cum ar fi proteinele din leguminoase: fasole, mazăre, soia, tofu, năut, linte etc. Evitați ultraprocesarea acestora. Consumul regulat de pește și fructe de mare a fost asociat cu un risc mai scăzut de afecțiuni cardiovasculare – cel puțin 2-3 porții de pește pe săptămână. De asemenea, sunt preferate produsele lactate cu conținut scăzut de grăsime, cu rol important în controlul nivelului colesterolului seric. Dacă optați totuși pentru carne, alegeți carnea albă în locul celei roșii și fiți atenți la modul de preparare.
- Alegeți uleiuri vegetale în loc de grăsimi animale sau grăsimi parțial hidrogenate. Surse bune pentru grăsimile polinesaturate sunt uleiurile din plante, nucile, semințele.
- Alegeți alimente procesate minim. Consumul alimentelor ultraprocesate reprezintă un motiv de îngrijorare din cauza asocierii lor cu obezitatea, diabetul zaharat, cancerul, mortalitatea de orice cauză.
- Reduceți aportul de băuturi și alimente bogate în zahăr. Ne referim aici nu numai la zahăr, ci și la dextroza sau fructoza din siropul de porumb, miere, sirop de arțar sau suc concentrat de fructe.
- Folosiți o cantitate redusă de sare la prepararea alimentelor. Reducerea aportului de sare previne hipertensiunea arterială și joacă un rol esențial în controlul acesteia alături de medicație.
- Reduceți consumul de alcool, iar dacă nu consumați alcool, nu începeți. Relația alcool – afecțiuni cardiovasculare este bine dovedită; cu cât cantitatea de alcool consumată este mai mare, cu atât riscul de tulburări de ritm, atac de cord sau accident vascular cerebral este mai mare.
- Încercați să aplicați aceste principii de alimentație, indiferent de locul unde vă aflați. Rețineți că aveți cel mai bun control asupra dietei dumneavoastră dacă preferați să mâncați acasă.
Dr. Maria Gavrilaș, medic primar Cardiologie și Medicină internă, Arcadia
Publicitate și alte recomandări video