Sfatul medicului
Dietele începute vara între alimentele proaspete de sezon și tentațiile de vacanță
Adriana Cristea, 42 ani, Iași: După două sarcini și un serviciu – sunt economistă – care mă ține pe scaun câte 9 ore, zilnic, am ”reușit” să pun pe mine aproape 20 de Kg. De la 62 Kg, cât aveam înainte de primul copil, acum am 81 Kg. Nu mă simt confortabil și mi-aș dori să încep o dietă supravegheată. Am mai avut în ultimii ani astfel de tentative dar, de fiecare dată, ba erau sărbători, ba plecam în vacanță sau pur și simplu eram copleșită de problemele casei. Medicul meu de familie mi-a spus că mi-ar fi mai ușor să respect un program alimentar dacă încep dieta în timpul verii.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19
Adina Rusu, dietetician autorizat, președinte Colegiul Dieteticienilor Iași: „Indiferent de anotimpul în care ne decidem că este momentul să rezolvăm problema kilogramelor în plus, trebuie să conștientizăm faptul că scăderea în greutate presupune schimbarea stilului de viață și nu doar o dietă pe care să o abandonăm la prima vacanță sau atunci când trecem printr-o perioadă mai stresantă. Corectarea alimentației sub îndrumarea unui specialist este mai facilă, mai corectă și mai utilă, în special, în cazul celor care au avut mai multe încercări eșuate de diete.
Un dietetician poate identifica greșelile din alimentație și poate indica, în funcție de starea de sănătate, de obiceiurile actuale, de alimentele consumate în mod uzual în familie, etapele care trebuie să fie parcurse astfel încât corectarea regimului alimentar să fie făcută treptat, cu pași mici, dar motivanți în ceea ce privește rezultatele obținute.
Deși vara poate părea anotimpul ideal pentru începerea unui regim, pot spune, din experiența avută la cabinet, că sezonul estival vine și cu cele mai multe provocări pentru cei care doresc să slăbească. Vara este perioada concediilor, când devine dificil să rezistăm tentațiilor culinare. De asemenea, tot în acest sezon, crește numărul petrecerilor și al evenimentelor la care nu lipsesc meniurile sofisticate, oferite la ore târzii, care pot supune la teste grele motivația celor aflați la regim. În zilele călduroase, sunt mai dese și întâlnirile la grătare cu prietenii, când sucurile sau berea pot părea soluția ideală pentru răcorire și hidratare. Avem, pe de altă parte, fructe și legume de sezon, un ajutor pentru regimul nostru, acestea fiind sărace din punct de vedere caloric, dar bogate în apă, fibre, în vitamine și în minerale.
Așadar, fiecare anotimp vine cu provocările sale și, atunci când ne decidem să ne corectăm alimentația, cele mai importante sunt motivația de la începutul regimului și perseverența, respectiv înverșunarea noastră de a trece chiar și peste momentele în care nu am reușit să urmăm indicațiile dieteticianului așa cum ne-am fi dorit, precum și puterea de a continua drumul ales către o sănătate mai bună, indiferent de obstacolele care ne ies în cale.
Perioadele stresante, somnul insuficient sau programul de lucru prelungit pot reprezenta o provocare pentru demersul nostru de a adopta un stil de viață sănătos. Din acest motiv este foarte important ca, sub îndrumarea unui specialist, să găsim soluțiile cele mai bune pentru noi, astfel încât să reușit să depășim toate aceste obstacole. Mai mult, o alimentație echilibrată ne poate ajuta să gestionăm mai bine stresul, să ne odihnim mai bine și să fim mai eficienți în activitățile noastre de la serviciu. Este important ca, indiferent de soluția aleasă, să fim blânzi cu noi, să avem răbdare și să conștientizăm faptul că nu putem face toate schimbările brusc, de la o zi la alta.
De asemenea, este important ca, atunci când ne propunem să slăbim, să evităm dietele extreme, foarte stricte, deoarece acestea privează organismul de nutrienți esențiali pentru buna sa funcționare și pot cauza probleme grave de sănătate. Regimurile drastice pot duce la atrofia mușchilor din întregul corp, cauzând scăderea masei musculare. Dacă pierderea în greutate este extrem de rapidă, poate fi afectată și musculatura viscerală, cum ar fi, de exemplu, mușchii inimii, cu efecte negative pe termen lung. Mai mult, dietele extreme pot cauza creșterea nivelul corticosteronului, un hormon care face creierul mai susceptibil la stres, crescând și riscul de depresie. Așadar, adoptarea unor schimbări treptate, etapizate, reprezintă o soluție pe termen lung pentru corectarea alimentației și pentru gestionarea problemelor de greutate.
O altă greșeală frecvent întâlnită este amânarea luării unor măsuri pentru gestionarea greutății, în speranța că situația se va remedia de la sine, că vor veni și perioade mai puțin stresante și în care putem acorda mai mult timp alimentației și în care ne putem ocupa de sănătatea noastră. Ajungem astfel ca, de la an la an, să acumulăm tot mai multe kilograme și să devenim tot mai lipsiți de motivație. Așadar, indiferent cât de mici sunt schimbările pe care ne decidem să le facem, este foarte important să nu le amânăm.
Astfel, chiar dacă nu suntem deciși să apelăm la un specialist pentru coordonarea regimului, putem face schimbări ușoare, cum ar fi, de exemplu, înlocuirea pâinii albe cu o pâine integrală sau adăugarea legumelor în meniul nostru zilnic, ori reducerea cantității de zahăr din cafea. Deși par schimbări mici, nesemnificative, în timp, acestea vor produce modificări majore pentru sănătatea noastră. Astfel, indiferent de anotimp, importantă este decizia de a rezolva problema kilogramelor în plus, de la decizie la acțiune fiind necesar doar un pas mic!
Publicitate și alte recomandări video