De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dietele minune – „baghete magice” de slăbit? Cum funcționează dieta disociată

miercuri, 13 noiembrie 2024, 03:00
5 MIN
 Dietele minune – „baghete magice” de slăbit? Cum funcționează dieta disociată

Mulți oameni își doresc să slăbească, dar fără să aducă modificări în stilul de viață. Sunt într-o căutare permanentă a dietelor restrictive-minune care să îi ajute să scape rapid de kilogramele acumulate. Uneori, acest lucru poate funcționa, dar vine la pachet și cu reversul medaliei. Pe cât de repede se slăbește, pe atât de repede te poți îngrășa deoarece apare efectul de yo-yo, adică fenomenul de ciclicitate, de pierdere și câștigare rapidă a kilogramelor pierdute.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 32

O dietă personalizată, urmată după sfaturile unui specialist, poate ajuta la o scădere ponderală sănătoasă și pe termen lung.

Dieta disociată

Dieta disociată s-a bucurat o de popularitate destul de mare într-o perioadă când era promovată de foarte multe persoane, inclusiv de artiștii care reușeau să slăbească rapid și apoi își promovau noua imagine.

Deși asemeni multor regimuri restrictive cauzează o slăbire rapidă, această dietă nu este tocmai sănătoasă deoarece în momentul în care revenim la alimentația cu care eram obișnuiți, există riscul de a prelua la fel de rapid kilogramele pierdute. Iulia Margasoiu, nutriționist-dietetician autorizat, a explicat că dieta disociată se bazează pe faptul că diferite grupe alimentare nu trebuie consumate la aceeași masa, ci separat.

„În acest tip de dietă, fiecare zi sau fiecare masă este dedicată unui singur grup de alimente. Există variante în care într-o zi se consumă doar surse de proteine, în alta doar surse de carbohidrați și apoi doar legume. Ideea de bază a acestei diete se referă la faptul că digestia ar fi mai eficientă atunci când organismul se ocupă de o singură grupă de alimente”, a spus Iulia Margasoiu.

Nutriționistul a explicat că folosirea dietei disociate înseamnă eliminarea din alimentație a produselor procesate și creșterea consumului de fructe, legume, alimente integrale. Prin simplificarea meselor, se va reduce din aportul caloric. Astfel, se va realiza un deficit caloric necesar pentru realizarea scăderii ponderale. Însă acest lucru nu înseamnă că dieta disociată este lipsită de riscuri.

Riscurile dietei disociate: efectul Yo-Yo

Iulia Margasoiu a atenționat că problema principală a acestor diete este faptul că nu sunt sustenabile pe termen lung.

Aceasta a explicat că acea pierdere rapidă în greutate din primele zile de care ne bucurăm, este în principal o pierdere de apă și nu de grăsime.

„Rata metabolică bazală, adică acea cheltuială calorică pentru menținerea funcțiilor vitale scade, pentru ca organismul să se adapteze la aportul redus de calorii. Astfel, pe măsură ce se revine la o alimentație normală, greutatea pierdută se recâștigă și este adesea însoțită de kilograme suplimentare. Această oscilație a greutății crește riscurile pentru sănătate și poate fi frustrantă pentru cei care caută rezultate permanente”, a punctat nutriționistul.

Pierderea de masă musculară și deficiențe nutriționale

Dieta disociată, asemeni multor diete de slăbire rapidă, implică o restricționare severă a caloriilor și a proteinelor, ceea ce poate duce și la pierdere de masă musculară. Astfel, a spus Iulia Mangasoiu, atunci când corpul nu primește suficiente calorii pentru a-și menține funcțiile de bază, începe să extragă energie din mușchi. Această pierderea de masă musculară nu este doar nesănătoasă, ci poate încetini metabolismul ceea ce face ca menținerea unei greutăți sănătoase să fie și mai dificilă pe termen lung.

„Deoarece proteinele îndeplinesc numeroase funcții fiziologice, malnutriția protein-calorică se asociază cu o serie de riscuri, cum ar fi imunitate scăzută și infecții recurente, vindecare greoaie a rănilor și o rată crescută a mortalității”, a atenționat specialistul în nutriție.

Iulia Mangasoiu a mai spus că dietele extreme, precum cea disociată sau alte regimuri asemănătoare care promit o slăbire rapidă, limitează varietatea de alimente consumate. Aceasta poate duce în timp la deficiențe nutriționale, deoarece organismul nu primește toate vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a funcționa corect. Deficiențele nutriționale pot avea consecințe serioase asupra sănătății, inclusiv tulburări ale sistemului imunitar și digestiv, oboseală cronică și alte afecțiuni.

Abordarea corectă pentru o slăbire sănătoasă

Pentru a scăpa în mod eficient și sănătos de kilogramele în plus, nutriționistul recomandă  adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Aceasta implică însă anumite elemente cheie precum alimentația de calitate, controlul porțiilor, mișcarea regulată, monitorizarea progresului.

Conform specialistului, primul lucrul pe care trebuie să îl facem, dacă dorim să slăbim, este acela de a ne concentra pe o alimentație sănătoasă și echilibrată, incluzând în dietă o varietate de alimente bogate în nutrienți precum fructe, legume, leguminoase boabe (lintea, năutul), proteine slabe complete (carne de pasăre fără piele, lactate semi-degresate, pește) și carbohidrații complecși (cerealele integrale). Trebuie evitate alimentele procesate, bogate în zaharuri și grăsimi trans, iar gătitul să se facă într-o manieră dietetică, adică la abur, cuptor, pe grătar, prin fierbere și nu prăjire în ulei.

„Nu doar calitatea, ci și cantitatea alimentației contează. Prin urmare, controlul porțiilor este esențial. Înțelegeți cât de mult trebuie să mâncați pentru a vă menține într-un deficit caloric sănătos și pentru a pierde în greutate într-un ritm constant. Este recomandat să urmați modelul farfuriei sănătoase: umpleți jumătate de farfurie cu legume, un sfert cu o sursă de proteină și un sfert cu cereale. De asemenea activitatea fizică regulată este importantă pentru pierderea în greutate și pentru menținerea unei stări de sănătate optime. Combinați exercițiile de tip aerobic, de intensitate moderată, cu antrenamentele de forță pentru a cheltui caloriile și a construi masă musculară”, a spus Iulia Mangasoiu.

Monitorizarea progresului

Aceasta ne mai sfătuiește să ținem un jurnal al dietei, al exercițiilor fizice și al greutății corporale pentru a urmări progresul pe termen lung. Acest lucru ne va ajuta să putem analiza comportamentul alimentar și să facem ajustări pe parcurs.

Ceea ce trebuie să luăm în considerare, conform nutriționistului, este faptul că o slăbire sănătoasă se traduce și printr-o scădere ponderală treptată, de aproximativ 2-4 kg pe lună.

„Pierderea în greutate poate fi un proces dificil, iar stresul poate juca un rol important în eforturile voastre. Acordați atenție sănătății mintale și găsiți modalități de a face față stresului și de a vă menține echilibrul psiho-emoțional. Hobby-urile, meditația, sportul, timpul petrecut cu cei dragi, odihna suficientă sunt câteva strategii de control ale stresului. În unele cazuri însă, se impune consilierea psihologică pentru a putea obține rezultate. În concluzie, precum alte regimuri alimentare care promit rezultate spectaculoase, dieta disociată poate părea atrăgătoare, dar nu este sustenabilă și poate avea efecte negative asupra sănătății. Abordarea corectă este stilul de viață echilibrat. Nu există nicio soluție magică pentru slăbirea rapidă, iar sănătatea trebuie să fie întotdeauna prioritatea principală în orice efort de pierdere în greutate”, a atenționat nutriționistul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii