Diferenţa de vârstă devine o problemă doar când unul dintre parteneri este încă influenţat de către părinţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Biroul de mediere

Diferenţa de vârstă devine o problemă doar când unul dintre parteneri este încă influenţat de către părinţi

GALERIE
pereche
  • pereche
- +

Ilona este la începutul carierei ei de medic specialist în ORL şi face deseori gărzi, astfel încât a fost mai uşor pentru amândouă să stăm de vorbă la spital, în intervalele orare în care ea nu avea de făcut tratamente sau vizita la patul bolnavilor. În timp ce o aşteptam, Ilona (numele nu este cel real, pentru a păstra confidenţialitatea) vorbea cu pacienţii dintr-o rezervă şi am putut să văd cum îi explica unei femei rostul tratamentului medicamentos şi al respectarii acestuia, folosind propoziţii şi cuvinte clare.  

- Acum putem să mergem în camera de gardă, sunt doar eu pe secţie şi trebuie să fiu prezentă pentru orice destabilizează starea bolnavilor. Ştiam asta, când v-am rugat să veniţi la spital şi atunci am redactat un rezumat cu datele mele personale şi întâmplările din familia noastră, care au condus la imposibilitatea de a mai avea o relaţie civilizată cu soţul meu şi cu mama lui, sper să fie temporar...     

- Cu ce vă pot eu ajuta?!

- M-am gândit că poate reuşiţi să (inter)mediaţi conflictul menţinut artificial de familia soţului meu. Cred că asta se numeşte facilitare a dialogului dintre noi (am citit câteva articole pe care le scrieţi). Eu sunt direct implicată, dar dumneavoastră, la solicitarea mea, puteţi să îi abordaţi profesional. Acum să vă spun câteva lucruri importante: eu sunt mai mare decât soţul meu cu 9 ani… şi suntem amândoi medici, doar că el nu a trecut examenul de rezidenţiat. Acesta a fost momentul în care părinţii lui au venit acasă la noi, i-au făcut bagajele şi, cum ei sunt contabili, au făcut un calcul matematic sumar şi au ajuns la concluzia că a fost un dezastru căsătoria băiatului lor cu mine, care mi-am văzut de cariera mea şi nu l-am ajutat şi pe el să ia rezidenţiatul. Acum, lui îi era necesară grija familiei, pentru a se concentra doar pe învăţat, aşa după cum a spus mama lui. Şi el a plecat, ca un elev pedepsit.

Doctoriţa fusese chemată pe secţie şi eu, ajunsă acasă, am citit rezumatul relaţiei şi al căsătoriei lor, din care era evident rolul de soţie-mamă, pe care ea şi l-a asumat de la început. Părea că fusese un transfer de autoritate asupra tânărului absolvent de medicină generală, de la mama biologică, la soţia care putea să-i fie mentor, dar şi mamă, pentru ca ocrotirea să nu lipsească din viaţa lui. Am hotărât să-I cunosc şi pe tânărul soţ (Călin), dar, separat, şi pe părinţii lui. Când Călin a acceptat întrevederea cu mine, i-am cerut părerea asupra căsătoriei lui, dar el a ezitat să vorbească, susţinând că a fost o mare greşeală din partea lui, că el nu este pregătit încă să-şi facă o familie. Oricum, eşecul de la rezidenţiat îl adusese cu picioarele pe pământ - spunea el - şi acum încearcă să recupereze anii pierduţi. „Anii pierduţi“, deci aşa vedea el cei trei ani de relaţie cu Ilona şi căsnicia lor.

Întâlnirea cu mama lui poate fi rezumată astfel: „Copilul meu avea nevoie de sprijin moral şi profesional şi atunci ea a promis că va face tot ce poate, pentru ca el să continue pregătirea pentru rezidenţiat. Şi am văzut rezultatul, nu?!“. Nu mai era nimic de spus. Mama băiatului avea convingerile ei şi îl educase conform preceptelelor „comerciale“. Cineva trebuia, însă, să se salveze: Ilona. Aceasta îşi asumase rolurile de mamă şi mentor, invadând, fără să ştie, zona de afectivitate a mamei lui Călin. Dar Ilona era independentă şi putea accepta raţional, despărţirea. Diferenţa de vârstă devine o problemă doar când femeia este matură, iar bărbatul nu are nici un fel de experienţă şi este încă influenţat de către părinţi, ca un adolescent. 

Mediator Roxana Cozma, 

www.mediatoriautorizatiiasi.ro 

Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Alexandru LĂZESCU

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Poate că etichetele ideologice nu sunt astăzi considerate importante, dar ele ar putea deveni în viitor pe măsură ce curentul progresist în ascensiune va dori să promoveze politici radicale de transformare a societăţii.

Filmuletul zilei

opinii

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

L-am ucis pe Paco!

Dana ȚABREA

L-am ucis pe Paco!

L-am ucis pe Paco! de Joaquim Bundó este cel mai recent spectacol de microteatru de la Avangardia, dintr-o serie de minispectacole de aproximativ douăzeci de minute, concepute la graniţa dintre film şi teatru, pentru oamenii în permanentă mişcare, fără prea mult timp liber, al căror timp costă bani şi care se relaxează puţin spre deloc, în secolul 21, secolul de dincolo de secolul vitezei. Ca estetică, este propusă comedia neagră şi se glisează spre incredibil, cu mijloacele actoriceşti ale credibilului, verosimilului.

Iohannis la Radio România Actualităţi

Michael ASTNER

Iohannis la Radio România Actualităţi

La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.