anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Diferența dintre valurile 4 și 5 de Covid. Mărturii concrete de la Ambulanță

GALERIE
covid, ambulanta
 • covid, ambulanta
- +

Numărul de solicitări din aceste zile l-a ajuns pe cel din vârful valului 4: în jur de 500 pe zi. Și asta chiar dacă varianta Omicron, acum dominantă în judeţ, nu produce la fel de multe cazuri grave. Evoluţia pandemiei aduce însă multă îngrijorare, numărul cazurilor noi fiind în constantă şi abruptă urcare. Medicii de urgenţă constată însă câteva diferenţe notabile între cele două valuri.

De aproximativ o săptămână, valul cinci al pandemiei începe să se reflecte tot mai mult în activitatea celor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi. Dacă în prima săptămână a anului 2022 erau în jur de 250 de solicitări pe zi, de pe data de 11 ianuarie au început să fie şi zile cu 450, şi chiar 500 de solicitări în ultimele zile, apropiat de numărul din valul anterior. Spre exemplu, în luna septembrie a anului trecut, în timpul valului 4, erau şi 500-600 de solicitări într-o zi. „Au fost solicitări pentru cazurile noastre obişnuite, decompensări ale bolilor cronice, dar şi cazuri de tentative suicidare pe fondul depresiei, la care se adaugă pacienţii cu COVID care au simptomatologie”, a precizat dr. Angelica Hristea, directorul medical al SAJ Iaşi.

Reprezentanţii SAJ remarcă însă o diferenţă - deşi sunt multe solicitări într-o zi, nu sunt la fel de multe cazuri grave de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. „Comparativ cu valul anterior, valul cinci nu pare să fie la fel de grav. Atunci, echipajele stăteau foarte mult la spital, pentru că aveau pacienţi în stare gravă, pentru care nu se găseau locuri, stăteau cu pacienţii în ambulanţă, coordonarea era foarte dificilă pentru că nu mai reuşeam să trimitem echipaje la cei care erau în stare gravă acasă. În valul 4, nu mai făceam faţă nici cu medicii, pentru că la cazurile grave se trimite echipaj cu medic, şi erau situaţii în care asistenţii găseau oameni cu saturaţii mici la domiciliu. Acum îi mai îndrumăm spre medicii de familie dacă nu au simptome foarte grave. Doar cei cu simptome, cu factori de risc, cu stare de sănătate afectată trebuie să ajungă la spital”, a completat directorul medical al SAJ Iaşi.

Oameni chemaţi de acasă să facă gărzi

În schimb, numărul cererilor pentru recoltări la domiciliu este într-o creştere îngrijorătoare - pe 18 ianuarie, echipajele mobile au făcut 546 de recoltări la domiciliu. Cele mai multe au fost realizate de echipajele DSP Iaşi - 468, 49 de SAJ Iaşi şi 29 de Ambulanţa Privată Dacomed. Pe 19 ianuarie au fost 457 de recoltări, iar dintre acestea 394 au fost făcute de DSP Iaşi, 30 de SAJ şi 33 de Ambulanţa Privat Dacomed. „În primele zile ale anului erau 30 de solicitări pe zi, până pe 14 ianuarie s-a înregistrat o creştere, peste 250 de solicitări, dar în ultimele zile avem şi 500 de solicitări. Nu le facem noi pe toate, ci le facem în colaborare cu DSP şi alte structuri care ne ajută. Noi doar coordonăm activitatea şi facem cât reuşim, dar nu avem cum mai mult pentru că suntem sufocaţi de solicitările noastre care reprezintă urgenţe”, a mai spus dr. Angelica Hristea.

Ieri erau raportate în judeţ 670 cazuri noi de COVID, iar odată cu creşterea numărului de îmbolnăviri se ajunge la situaţia în care se reduce şi numărul angajaţilor. Fie sunt depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2, fie sunt contacţi direcţi ai unui caz confirmat şi trebuie să stea carantinaţi la domiciliu. „Nu am ajuns încă în situaţia în care să chemăm angajaţii din concediu, dar fac suplimentar, îi chemăm de acasă ca să facă gărzi, altfel nu avem cum. Dacă se va înrăutăţi situaţia va trebuie să întrerupem şi concediile, însă angajaţii noştri au deja doi ani jumătate de când se luptă cu pandemia şi au nevoie şi de concediile de odihnă”, a mai precizat dr. Angelica Hristea. În ultima perioadă, în fiecare lună numărul solicitărilor de la SAJ Iaşi se menţine între 10.000 - 12.000, iar în această lună sunt deja înregistrate aproximativ 7.000 de solicitări.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.