De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dificultățile în examinările radiologice la copii. „Investigațiile prin tomografie computerizată pentru bebeluși sunt o provocare”

miercuri, 04 decembrie 2024, 03:00
3 MIN
 Dificultățile în examinările radiologice la copii. „Investigațiile prin tomografie computerizată pentru bebeluși sunt o provocare”

Paul-Remus Mocanu este medic specialist radiologie și imagistică medicală. Lucrează la Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” din Iași din anul 2022. Spune că a ales radiologia deoarece în prezent diagnosticul imagistic este esențial în elucidarea rapidă și precisă a patologiilor. Faptul că imaginile pot oferi răspunsuri atunci când restul metodelor nu reușesc a cântărit destul de mult în alegerea pe care a făcut-o.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 35

„Serviciul de radiologie și imagistică medicală din cadrul spitalului nostru are un rol esențial în diagnosticarea stării de sănătate a pacienților. Aceste imagini sunt utilizate nu doar pentru a pune un diagnostic inițial, ci și pentru urmărirea evoluției bolii și evaluarea tratamentului efectuat.  Evoluăm constant în paralel cu progresele tehnologiei medicale. În prezent avem în dotarea secției pe lângă aparatele de radiologie convențională, un echipament de investigație prin computer tomografie, tip somatom emotion 16 Siemens, un echipament de investigație prin rezonanță magnetică nucleară tip ingenia 1,5 t Philips, mai multe echipamente de investigație prin ultrasonografie tip hs50 Samsung”, a explicat dr. Paul-Remus Mocanu.

Nivelul de radiații trebuie să fie minim

Dr. Paul-Remus Mocanu a spus că în cadrul Laboratorului de radiologie și imagistică medicală se pot efectua copiilor explorări convenționale precum diferite tipuri de radiografii, ecografii transfontanelară, abdominală, reno-vezicală, scrotală, pelvină, tiroidiană, de părți moi, CT cranio-cerebral, toraco-abdomino-pelvin, de membre, de coloană vertebrală și IRM abdominal, pelvin, coloană vertebrală, cranio-cerebral, colangio-irm.

„Există diferențe semnificative între investigarea pacienților pediatrici și cea a adulților, în special în radiologie, datorită particularităților fiziologice ale copiilor. Aceste diferențe sunt importante pentru a proteja sănătatea pacienților de vârstă pediatrică. Cel mai important aspect care diferă în investigarea copiilor este utilizarea unui nivel minim de radiații și evitarea expunerii nejustificate la raze X. Copiii sunt mai sensibili la radiații și riscul de a dezvolta efecte secundare pe termen lung, precum cancerul, este mai mare. În cazul radiografiilor și examinărilor CT se aplică doze cât mai mici pentru a proteja sănătatea copilului, încercând să folosim aceste metode strict când patologia suspectată o impune”, a explicat medicul.

Acesta a mai spus că investigațiile prin tomografie computerizată pentru bebeluși sunt o provocare, din cauza necesității de a obține imagini clare, dar și din cauza sensibilității bebelușilor la radiații. Cu toate acestea, atunci când situația o impune, radiologii spitalului, cu ajutorul colegilor de la ATI care îi sedează pe bebeluși, înainte de scanare, reușesc să îi examineze.

Medicul a amintit și de situațiile când, cu ajutorul părinților care pot rămâne alături de copil în sala de examinare, pentru a-l liniști și pentru a-l ajuta să stea calm, radiologii reușesc să efectueze scanarea fără sedare.

Există și unele contraindicații

„Deși CT-ul este esențial în anumite cazuri, există câteva contraindicații și precauții care trebuie avute în vedere atunci când se efectuează această examinare la bebeluși. În cazul unor afecțiuni genetice sau ale sistemului imunitar care fac copilul mai vulnerabil la radiații, CT-ul poate fi contraindicat sau utilizat cu o mare prudență. De asemenea, sedarea poate fi necesară pentru ca bebelușul să rămână nemișcat pe durata procedurii, dar această intervenție implică și riscuri specifice. Este necesar un echilibru între beneficiile procedurii și riscurile acesteia, care trebuie atent cântărite atât de medicul care solicită aceste investigații, cât și de medicul radiolog”, a spus dr. Paul-Remus Mocanu.

Medicul a explicat că în practică, în domeniul radiologiei pediatrice, există cazuri în care părinții pot refuza anumite proceduri, în special când sunt îngrijorați de riscurile cauzate de radiații.

Din acest motiv, a spus medicul, înainte de investigație aparținătorii trebuie să citească și să semneze un consimțământ informat unde sunt explicate riscurile examinării.

„Volumul de muncă a medicilor radiologi a crescut enorm în ultimii ani. Sunt multe spitale din țară care în prezent se confruntă cu o lipsă acută de medici radiologi ce au demisionat tocmai din acest motiv. Suntem uneori copleșiții, dar cu toate aceste suntem conștienți de nevoia unui diagnostic rapid și corect din punct de vedere radiologic și încercăm să facem față oricăror încercări. Lucrând exclusiv cu pacienți de vârstă pediatrică, fiecare caz în parte te marchează. Tot ce poți face ca medic pentru a rezista presiunii emoționale zilnice este să dai tot ce este mai bun din tine pentru a-ți ajuta fiecare pacient în parte”, a punctat dr. Paul-Remus Mocanu.

.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii