DIGI24: Un patron al clubului Colectiv vrea să împartă vina cu autorităţile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

DIGI24: Un patron al clubului Colectiv vrea să împartă vina cu autorităţile

GALERIE
colectiv
  • colectiv
- +

Doi ani nu au răspuns niciunei întrebări, doar celor puse de procurori. Sunt trei, administrau împreună clubul Colectiv, iar acum răspund împreună pentru moartea a 64 de oameni şi rănirea pe viaţă a peste 100. La doi ani de la tragedie, unul dintre patronii clubului a vorbit în exclusivitate cu reporterul Digi24 Ioana Ciurlea. Un interviu în premieră cu Costin Mincu, despre responsabilitate, vină, învăţăminte şi viitor.

 

Ioana Ciurlea: Aş vrea să ne întoarcem în seara de 30 octombrie 2015, ştim ce nenorocire a fost la Colectiv, unii de la televizor, alţii pentru că am fost acolo. Unde eraţi în seara aceea şi cum aţi aflat ce s-a întâmplat?

Costin Mincu: Eram în Bucureşti, am aflat de la cei doi asociaţi ai mei şi de la unul dintre angajaţi, care m-au sunat şi mi-au spus ce se întâmplă. În primele momente nu am ştiut cum să reacţionez, ulterior, după câteva zeci de minute, m-am îndreptat către club. Mi-am dat seama ajungând în apropierea clubului că nu pot intra, exista un perimetru, erau foarte mulţi salvatori, foarte multe forţe de ordine, mi-am sunat singurul prieten, care îmi este şi avocat, şi am plecat împreună către Poliţia Capitalei.

- Vă sunaseră deja poliţiştii?

Costin Mincu: Nu, pe drum unul dintre colegii mei a fost sunat.

- Dar de ce aţi simţit nevoia să mergeţi la poliţiei?

Costin Mincu: Nu am ştiut cum să reacţionez. În primul rând nu înţelegeam ce s-a întâmplat, am crezut că este vorba de o explozie, nu puteam să îmi explic nimic. Avem doar percepţia unei tragedii enorme şi nu ştiam unde să merg în altă parte. M-am gândit automat că pot fi de folos, nemaiputând intra înuntru, doar să merg la poliţie.

- Aţi fi putut fi în seara aia în club?

Costin Mincu: Categoric, da. Este o întâmplare că nu am fost şi rămâne un gând permanent dar aşa a fost să fie.

- Care gând?

„Orice mi se va întâmpla de acum încolo este incomparabil cu suferinţa lor”

Costin Mincu: Că ar fi trebuit să fiu acolo şi că dacă eram poate aş fi reuşit cumva să împiedic tot ce s-a întâmplat.

- Ati fost arestaţi.

Costin Mincu: Nu ştiu cum să vă spun... Consider că este ofensator pentru victime să vorbesc despre ce mi s-a întâmplat mie. Pentru că orice mi s-a întâmplat mie şi orice mi se va întâmpla de acum încolo este incomparabil cu suferinţa lor. Referitor la arest, eu persoanal consider întemeiată prima parte a arestului, un judecător a considerat că în acel moment se impune, lucru pe care îl consider absolut drept.

- Ati ştiut vreun moment că materialele pe care le folosiţi nu sunt sigure pentru situaţii de incendiu?

Costin Mincu: Nu, nu am ştiu nicio clipă că materialele sunt neconforme, la fel cum nu am crezut niciodată că există o stare de pericol. Nimic din toată perioada în care a existat clubul, acolo având loc foarte multe evenimente, majoritatea dintre ele cu mai mulţi oameni decât au fost în acea seară, nimic nu m-a făcut să cred că există o stare de pericol real şă că se poate întâmpla ceva, nici măcar cu un rezultat mult mai mic.

„Sunt total de acord că am folosit materiale neconforme. Partea cu ieftin eu sincer nu o înţeleg”

- Procurorii vă acuză că aţi cumpărat materiale ieftine.

Costin Mincu: Da, asta este sintagma pe care toată lumea o are în cap atunci când se gândeşte la noi, la patroni. Din punctul meu de vedere, şi susţin cu tărie lucrul asta, este total neadevărată. În aceleaşi timp sunt părţi din acestă acuzaţie pe care eu nu le înţeleg. Nu cunosc să existe ceva în lege care să te oblige să cumperi ceva la un anumit preţ. Sunt total de acord că am folosit materiale neconforme, dar la asta cred că ar trebui să se limiteze o acuzare. Partea cu ieftin eu sincer nu o înţeleg. Aceste materiale ne-au fost ofertate, ne-a fost dat să alegem între mai multe materiale, de către o firmă de construcţii care a executat şi lucrarea. Administratorul acestei firme, constructorul în fapt, a avut câteva apariţii publice imediat după incendiu, a doua sau a treia zi, dânsul a lansat acestă teorie, spunând le-am oferit mai multe materiale, unele mai scumpe, altele mai ieftine, unele cu un grad de rezistenţă la foc mai mare, altele cu grad mai mic, insistând că noi am ales varianta mai ieftină. Procurorii ne numesc pe noi în rechizitoriu constructori... Această firmă nu are nicio calitate în dosar, lucru pe care eu îl consider nedrept. Dar nu este vorba exclusiv de punctul meu de vedere, ci de punctul de vedere al expertului, expert numit de procuratură, deci nu este un expert parte al noastru.

- Aţi ştiut până în momentul tragediei sau chiar în noaptea aceea ca nu sunteţi în regulă din punct de al siguranţei la incendiu?

Costin Mincu: Categoric nu. Fără a încerca să înlătur partea mea de responsabilitate în toata tragedia asta, consider că ar trebui fiecare să răspundă pentru ce a făcut şi pentru ce era în zona lui de competenţă. Inspectorii ISU care au verificat şi au întocmit documente şi au făcut instructajul angajaţiilor de la clubul Colectiv în vederea prevenirii incendiilor, erau inspectori la departamentul de autorizare şi prevenţie. Adică... prevenţie şi autorizare... Nu altceva. Mă gândesc că dânşii erau primii specialişti care ar fi putut să spună dacă un burete era conform, dacă o ieşire este neconformă, dacă trebuie să faci ceva în aşa fel încât oamenii să fie în siguranţă în acel loc.

- În Colectiv era o singură ieşire...

Costin Mincu: Da... Existau două ieşiri, una era blocată, pentru că a doua ieşire comunică cu alt club. Practic era... Cum să vă spun... comună.

- Dar daca uşa aia ar fi fost deschisă...

Costin Mincu: Nu ştiu să vă spun, din punct de vedere al experţilor, dânşii spun că ar fi fost un pericol şi mai mare pentru că în clubul Salsa, aflat perete în perete cu Colectiv, în seara tragediei erau alţi oameni. Probabil această uşa ar fi însemnat extinderea tragediei şi în clubul alăturat. Eu înţeleg perfect că căile de acces pe care le aveam noi nu au fost suficiente, este clar pentru mine, dar spun că oameni care au studii de specialitate şi care sunt avizaţi în a reglementa aceste lucruri au intrat, au ieşit pe aceleaşi uşi, şi nu o dată, de mai multe ori, nu au fost doar aceste controle, au fost şi alte autorităţi care ne-au controlat în tot acest timp şi nimeni nu a spus niciodată: "Băi, aici la voi este o problemă, există un scenariu în care cineva poate să păţeasca ceva". Nimeni niciodată nu a spus asta. Noi am fost controlaţi chiar de inspectorii de la departamentul de prevenţie. Dânşii au dispus nişte măsuri, au spus "ştiţi, un circuit nu este bun, ar trebui schimbat, montată un fel de siguranţă suplimentară".

- Şi aţi facut asta?

Costin Mincu: Da. Tot dânşii au spus că este o dicuţie mare pe tema extinctoarelor, au spus ar trebui să cumpăraţi extintoare. Sunt facturi în dosar care arată că noi am cumpărat extinctoare.

„Dacă lucrurile se opresc cumva în stadiul ăsta în care suntem după doi ani nu se va şti niciodată adevărul”

- Şi totuşi, în dosar scrie că a fost folosite foarte puţine extinctoare.

Costin Mincu: Nu ştiu să vă răspund. Cineva ar trebui să desluşească toate aceste lucruri, dar eu vă spun că este factură, colegul meu Alin chiar după primele vizite ale pompierilor a achiziţionat aceste extinctoare. Am să spun asta încă o dată. Cred că am partea mea de responsabilitate în toata tragedia asta şi mai cred că dacă lucrurile se opresc cumva în stadiul ăsta în care suntem după doi ani nu se va şti niciodată adevărul, nu se va înţelege niciodată cum de s-a ajuns la o asemenea tragedie, discutând de ceva nemaiîntâmplat în România şi n-o să înţelegem ce ar fi trebuit să facem să nu se producă.

- Una dintre acuzaţiile procurorilor este ca aţi încurajat participarea unui număr foarte mare de oameni la concertul respectiv.

Costin Mincu: Nu consider că am încurajat, categoric eu am greşit, am fost într-o eroare imensă, considerând că acel club nu are niciun fel de problema din punctul ăsta de vedere. Noi nu am fost normaţi de nicio instituţie la un anumit număr de oameni, nu ne-a zis nimeni că putem funcţiona dar că avem o capacitate limitată.

- Factorul declanşator al incendiului au fost acele artificii. Ştiaţi că vor fi montate în club?

Costin Mincu: Nu, eu nu am avut cunoştiinţă de acest lucru.

- Dar aţi fi permis utilizarea lor?

Costin Mincu: Nu, şi vă spun de ce. Sub acel burete exista un tavan fals din lemn. Şi noi, cumva, ne-am gândit la acel tavan din lemn că ar putea fi...

- Bun, dar în club se şi fuma. Teoretic se putea aprinde ceva şi de la o ţigară.

Costin Mincu: Este adevărat, doar că, vedeţi, îmi este foarte uşor după tragedie asta imensă să îmi imaginez scenarii de genul acesta. Doar că, întorcându-mă înapoi, nu aveam niciun reper care să mă facă măcar să îmi imaginez acest lucru.

- Sunteţi judecaţi pentru ucidere şi vătămare din culpă.

Costin Mincu: Da...

- Sunt două procese începute, pompierii într-o parte, voi, artificierii şi responsabilii de la primărie în alt proces.

Costin Mincu: Noi suntem trimişi în judecată fără a fi trimis, la doi ani de la tragedie, şi pirotehnistul care a declanşat artificiile în seara respectivă.

Patron Colectiv: Procurorii au greşit când s-au grăbit să trimită dosarul în judecată

- El a fost rănit şi a fost introdus în ancheta mai târziu...

Costin Mincu: Din punctul meu de vedere procurorii s-au grăbit, probabil în urma unei presiuni publice, să trimita dosarul în judecată, dar la doi ani după acest pirotehnist nu este trimis. Eu nu am studii în domeniu, dar nu pot să nu mă întreb cum poate judeca un judecător fără omul care a aprins practic clubul.

- La ce vă aşteptaţi? Acuzaţiile care vi se aduc presupun pedepse de 15 ani de închisoare.

Costin Mincu: Îmi doresc ca la finalul procesului toate lucrurile să fie clare. Şi... da, înţeleg să îmi asum greşelile şi voi fi pedepsit pentru ele, aşa cum va considera judecătorul, decizia va deveni definitivă dintr-un anumit punct şi din acel punct... voi începe o pedeapsă. Consider că e tot ce pot să fac. În acelaşi timp, ce mă apasă este că nu văd până în acest moment o intenţie clară a celor care se ocupă de anchetă să ducă tot acest proces şi toată acestă tragedie spre o lumina totală.

Ce i-ar spune unui părinte care şi-a pierdut copilul în Colectiv

- Ce i-aţi răspunde unui părinte pe care l-aţi putea întâlni pe stradă sau în sala de judecată, dacă v-ar spune că şi-a pierdut copilul din cauza dumneavoastră?

Costin Mincu: Că îmi pare rau. Îmi cer iertare şi regret că nu am ştiut să fac ceva în aşa fel încât tragedia să nu se întâmple. Mai mult de atât... ce să îi spun... Nu am pretenţia că înţeleg durerea prin care trec oamenii care au pierdut oameni acolo.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.