Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Digitalizarea lui Chirica: 2 milioane de euro, din 6,7 miliarde disponibile

GALERIE
digitalizare chirica
  • digitalizare chirica
- +

Undeva la graniţa UE, într-un oraş în care vacile încă mai pasc prin cartiere înălţate de nicăieri, frustrările birocratice ale Berlinului sunt privite cu amuzament de edilul-şef, ca fapt divers, nicidecum ca priorităţi. În acest oraş marginal, primarul crede că digitalizarea înseamnă să baţi obrazul cu degetul unor jurnalişti care nu scriu după dictare.

Într-o conferinţă de presă organizată marţi, primarul Mihai Chirica a prezentat o listă cu 50 de proiecte care ar putea fi finanţate (crede el) prin PNRR, în valoare totală de 2,3 miliarde de euro. „Ghiveciul lui Chirica” a titrat onest ZDI pe prima pagina. În fapt, proiectele sunt o reşapare în format PDF a tuturor promisiunilor electorale făcute de edil în ultimii 10 ani. Accentul în articol a fost pus pe precaritatea ideilor şi „praful” care acoperă draftul înaintat guvernului. Accentul în conferinţa de presă a fost pus de edil pe două cuvinte: „eu” şi „noi”, unde „noi” indică cercul de apropiaţi ai primarului. Nu există informaţii publice că propunerile de investiţii avansate de edil prin Planul Naţional de „Reconstrucţie” - Chirica i-a pocit numele - ar fi rezultatul unor consultări cu cetăţenii, cu mediul universitar şi de afaceri, cu ONG-uri sau opoziţia locală. În realitate, şi asta ar fi trebuit să fie concluzia tristă a articolului din ZDI, - scris pe un ton poate prea neutru -, guvernul va primi de la Iaşi o însăilare de idei mai vechi sau mai noi ale unei găşti care a luat oraşul „ostatic”.

Unul dintre pilonii principali ai PNRR este transformarea digitală. Din cele 30,4 de miliarde de euro destinate României, 6,7 miliarde sunt alocate pentru digitalizare, practic peste 22% din fonduri. În „ghiveciul” lui Chirica, acest capitol, denumit - „Competitivate economică, digitalizare, capacitate de rezilienţă”, se bucură pe hârtie de 110 milioane de euro, adică mai puţin de 5% din totalul investiţiilor propuse de primar şi camarila sa. Mai grav, propunerile sunt aproape imposibil de finanţat prin PNRR. Sunt neîncepute, le lipseşte maturitatea, cele mai multe sunt trecute fictiv în inventar, şmechereşte, să iasă la număr. „Gogoşile” sunt uşor de identificat pentru că au pus ca termen de finalizare 2026, adică anul limită în care proiectele prin PNRR ar trebui să fie gata, totodată, la doi ani după ce Chirica nu ştie dacă va mai fi primar. Aceste proiecte, anunţate de „ochii lumii”, sunt următoarele: Modernizarea şi digitalizarea a 370 de staţii de transport (37 milioane euro), Catalog electronic şi servicii educaţionale (15 milioane euro), Platformă digitală dedicată susţinerii producătorilor locali - Iaşi Digital Mall (15 milioane euro), „Primărie fără hârtie” - digitalizarea serviciilor publice (10 milioane euro), Centru de inteligenţă artificială (10 milioane euro), Institut de cercetare neurologică (48,3 milioane euro) şi Parc tehnologic de industrii inovative (42 milioane euro). Toate propunerile enumerate mai sus nu respectă un minim grad de maturitate, o cerinţă expresă a guvernului pentru ca proiectele să fie eligibile şi transmise mai departe la Bruxelles. Cu puţină şansă, Iaşul va beneficia de fonduri pe acest pilon important din PNRR pentru două proiecte: un server necesar open-data (un milion euro) şi o platformă de administrare a voluntariatului din Iaşi (un milion de euro). În total, două milioane de euro din cele 6,7 miliarde „licitate” de guvern.

„Digitalizarea insuficientă a societăţii noastre şi procedurile birocratice reprezintă cele mai mari puncte slabe ale Germaniei în gestionarea pandemiei.” Declaraţia îi aparţine Angelei Merkel şi a fost făcută la sfârşitul lui ianuarie într-o şedinţă în care cancelarul reproşa guvernului că a pierdut controlul pandemiei. Una dintre cele mai tehnologizate ţări din UE - şi din lume - îşi recunoaştea limitele în gestionarea publică a crizelor prin folosirea instrumentelor tehnologice de secol 21.

Undeva la graniţa UE, într-un oraş în care vacile încă mai pasc prin cartiere înalţate de nicăieri, frustrările birocratice ale Berlinului sunt privite cu amuzament de edilul-şef, ca fapt divers, nicidecum ca priorităţi. În acest oraş marginal, primarul crede că digitalizarea înseamnă să baţi obrazul cu degetul unor jurnalişti care nu scriu după dictare. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.