DIICOT, somat să încheie cercetarea de 6 ani a fostei neveste a unui director de la UMF
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

DIICOT, somat să încheie cercetarea de 6 ani a fostei neveste a unui director de la UMF

GALERIE
dosare
  • dosare
- +

Un director de la UMF a acuzat-o pe fosta sa soţie că i-a copiat informaţii din calculatorul personal şi le-a furnizat DNA, dar şi altor persoane. Respectivele informaţii au fost folosite în dosarul deschis de procurori împotriva şefilor universităţii. Cercetarea fostei soţii durează de şase ani.

Decizie rarisimă luată de Tribunalul Iaşi în cazul unui dosar aflat în cercetare pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Judecătorii au notificat procurorii, ieri, să finalizeze în aproximativ trei luni un dosar în care fosta soţie a directorului de comunicaţii de la UMF, Adrian Ciureanu, este cercetată pentru infracţiuni informatice.

Sorina Mărgineanu este acuzată de fostul ei soţ că i-ar fi accesat în mod ilegal căsuţa de e-mail, devoalând ulterior, fără drept, o serie de informaţii. Unele dintre informaţiile dezvăluite de Mărgineanu au stat şi la baza dosarului instrumentat de procurorul Emilian Eva împotriva conducerii UMF. Deschis din 2009, dosarul împotriva Sorinei Mărgineanu a primit neîncepere a urmăririi penale în 2013, pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă. Tot atunci, cauza s-a disjuns şi a fost declinată la DIICOT pentru infracţiuni informatice.

Pentru că finalizarea dosarului disjuns a întârziat, la începutul acestei luni, Adrian Ciureanu a înaintat o plângere la Tribunalul Iaşi în care a contestat durata cer­cetărilor. Ieri, judecătorii au ad­mis plângerea lui Ciureanu şi au dat termen de puţin peste trei luni pentru ca procurorii să finalizeze ancheta.

„Admite contestaţia privind durata procesului penal formulată de contestatorul persoana vătămată Ciureanu Ioan-Adrian, privind durata activităţii de urmărire penală efectuată în dosarul penal nr.231D/P/2011 al DIICOT-Serviciul Teritorial Iaşi. Stabileşte termen pentru fi­nalizarea urmăririi penale de către procuror, conform art.327 Cod procedură penală, data de 31.07.2015“, au stabilit ju­decătorii.

Contestarea duratei unui proces sau a unei anchete penale a fost introdusă în Noul Cod Penal, însă, până în prezent, la Iaşi, admiterea unor astfel de solicitări a fost extrem de rară. Legea nu prevede niciun fel de sancţiune pentru procurorii care, din diferite motive, nu respectă termenul dat de instanţă pentru soluţionarea dosarului.

„Ea (Sorina Mărgineanu - n.r.) a im­primat conţinutul email-urilor, iar eu afirm faptul că a şi modificat conţinutul unora pentru a face să pară că am discutat despre favorizarea firmei Maguay şi despre o inventată mită“, preciza, în plângerea depusă iniţial, Adrian Ciureanu.

Contactat telefonic, ieri, de reporterul „Ziarului de Iaşi“, Adrian Ciureanu a precizat că este „mulţumit“ de soluţia dată de Tribunal. „Sper ca, până la termenul dat, procurorul să dea o soluţie în acest dosar. Scopul plângerii mele a fost de a descuraja astfel de fapte. Nimănui nu trebuie să i se încalce viaţa privată“, a precizat Adrian Ciureanu.

Alături de alte persoane din cadrul UMF, cum ar fi fostul rector Vasile Astărăstoae sau directorul administrativ Daniela Dru­guş, Ciureanu este judecat, la Tribunalul Suceava, pentru fapte de corupţie sau asimilate acestora, în cazul presupusei trucări a unei licitaţii privind implementarea unui proiect european. Inculpaţii din acest dosar îşi susţin însă nevinovăţia.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.