DIICOT vs. Zămosteanu, faza pe sechestre. Cum s-a calculat prejudiciul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

DIICOT vs. Zămosteanu, faza pe sechestre. Cum s-a calculat prejudiciul

GALERIE
zamosteanu
  • zamosteanu
- +
Anchetatorii au pus sub sechestru şi activele mai multor firme deţinute de Cristin Zămosteau sau de apropiaţii săi. Printre societăţile care au sechestre se numără firma fanion a dezvoltatorului, M. Chim, dar şi societatea care administrează Hotel Pleiada. O spălătorie a Aurei Pârvu este şi ea pusă sub sechestru. Zilele următoare, la Tribunal, se va decide dacă măsurile asiguratorii vor rămâne în picioare.

Lupta aprigă din dosarul dezvoltatorilor imobiliari a ajuns la o nouă etapă: cea a banilor. Procurorii DIICOT încearcă să securizeze activele deţinute de inculpaţii din acest dosar şi au dispus măsuri asiguratorii extinse inclusiv împotriva mai multor societăţi deţinute de Cristin Zămosteanu sau apropiaţii săi cercetaţi. E vorba de conturi bancare şi proprietăţi deţinute de Zămosteanu şi pe care anchetatorii le vor sub sechestru pentru recuperarea unui eventual prejudiciu, dacă milionarul va fi găsit vinovat de infracţiunile economice pentru care este cercetat.

Luni, 10 august, avocaţii lui Zămosteanu au deschis mai multe proceduri judiciare la Tribunal, contestând măsurile asiguratorii dispuse în dosar. Au formulat plângeri împotriva sechestrelor firmele M. Chim şi MCM Boutique, ambele deţinute în mod direct de Zămosteanu. Prima este cea prin care Zămosteanu a ridicat mai multe ansambluri imobiliare, iar a doua prin care afaceristul deţine mai multe imobile, printre care, de pildă, Hotel Pleiada.

Plângeri împotriva măsurilor asiguratorii au mai formulat şi firmele Expert Clean Plus SRL Iaşi şi Perla SRL, ambele deţinute de Aura Pârvu. Fosta angajată de la ANAF, acum angajată şi asociată a lui Zămosteanu, are conturile bancare blocate şi pe persoană fizică, formulând şi în nume propriu contestaţie, la fel ca şi Ovidiu Creţu şi Cristin Zămosteanu. Niciuna dintre cele şapte contestaţii nu a primit un prim termen de judecată.

Cum s-a calculat prejudiciul în dosar

Pentru a calcula prejudiciul, în această etapă a anchetei, procurorul de caz a folosit date adunate de un specialist fiscal desemnat în cadrul investigaţiei. În referatul de arestare preventivă ajuns la instanţă apare un pasaj din care reiese că, până la momentul trimiterii în judecată, e posibil ca valoarea prejudiciului să se schimbe.

„Concluziile specialistului sunt doar parţiale şi sunt bazate pe documentele avute la dispoziţie. E cert însă faptul că sumele descoperite de specialist ca urmare a verificărilor transferurilor de active din conturile societăţilor (în special SC M.Chim SRL) în conturile personale ale inculpaţilor (în special ale inc. Zămosteanu) vor fi substanţial mai mari în urma unei expertize“, se arată în documentul citat.

1,1 milioane de euro din prejudiciu e reprezentat de diferenţa (profitul) obţinut prin revânzarea a 92 de apartamente pe persoană fizică. În această schemă, statul ar fi fost păcălit de un prejudiciu de 751.532 de lei. În continuare, o altă felie din prejudiciu este cea aferentă terenului din zona Teatrului, pe care Zămosteanu ar fi vrut să îl ofere la schimb Primăriei Iaşi. În contabilitatea M. Chim, acel contract comercial a fost trecut ca având o valoarea de 23,1 milioane de lei, preţ umflat, consideră DIICOT, în condiţiile în care, în decembrie 2014, proprietatea fusese cumpărată cu 7,24 de milioane de lei, iar în 2018 Primăria evaluase terenul la 2,8 milioane de euro. În acest fel, diminuându-şi profitul la firmă, Zămosteanu şi-ar fi însuşit, consideră DIICOT, 15.915.215 de lei. O sumă de 1,2 milioane de lei din prejudiciu este reprezentată de rambursarea de TVA solicitată de Cristin Zămos­teanu, în calitate de persoană fizică, pentru cele 92 de apartamente de la M. Chim.

VEDEȚI ȘI:

Chirica, despre prezenţa lui Zămosteanu la botezul fiului său: „Am socializat“ - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.