anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

DIICOT vs. Zămosteanu, faza pe sechestre. Cum s-a calculat prejudiciul

GALERIE
zamosteanu
  • zamosteanu
- +
Anchetatorii au pus sub sechestru şi activele mai multor firme deţinute de Cristin Zămosteau sau de apropiaţii săi. Printre societăţile care au sechestre se numără firma fanion a dezvoltatorului, M. Chim, dar şi societatea care administrează Hotel Pleiada. O spălătorie a Aurei Pârvu este şi ea pusă sub sechestru. Zilele următoare, la Tribunal, se va decide dacă măsurile asiguratorii vor rămâne în picioare.

Lupta aprigă din dosarul dezvoltatorilor imobiliari a ajuns la o nouă etapă: cea a banilor. Procurorii DIICOT încearcă să securizeze activele deţinute de inculpaţii din acest dosar şi au dispus măsuri asiguratorii extinse inclusiv împotriva mai multor societăţi deţinute de Cristin Zămosteanu sau apropiaţii săi cercetaţi. E vorba de conturi bancare şi proprietăţi deţinute de Zămosteanu şi pe care anchetatorii le vor sub sechestru pentru recuperarea unui eventual prejudiciu, dacă milionarul va fi găsit vinovat de infracţiunile economice pentru care este cercetat.

Luni, 10 august, avocaţii lui Zămosteanu au deschis mai multe proceduri judiciare la Tribunal, contestând măsurile asiguratorii dispuse în dosar. Au formulat plângeri împotriva sechestrelor firmele M. Chim şi MCM Boutique, ambele deţinute în mod direct de Zămosteanu. Prima este cea prin care Zămosteanu a ridicat mai multe ansambluri imobiliare, iar a doua prin care afaceristul deţine mai multe imobile, printre care, de pildă, Hotel Pleiada.

Plângeri împotriva măsurilor asiguratorii au mai formulat şi firmele Expert Clean Plus SRL Iaşi şi Perla SRL, ambele deţinute de Aura Pârvu. Fosta angajată de la ANAF, acum angajată şi asociată a lui Zămosteanu, are conturile bancare blocate şi pe persoană fizică, formulând şi în nume propriu contestaţie, la fel ca şi Ovidiu Creţu şi Cristin Zămosteanu. Niciuna dintre cele şapte contestaţii nu a primit un prim termen de judecată.

Cum s-a calculat prejudiciul în dosar

Pentru a calcula prejudiciul, în această etapă a anchetei, procurorul de caz a folosit date adunate de un specialist fiscal desemnat în cadrul investigaţiei. În referatul de arestare preventivă ajuns la instanţă apare un pasaj din care reiese că, până la momentul trimiterii în judecată, e posibil ca valoarea prejudiciului să se schimbe.

„Concluziile specialistului sunt doar parţiale şi sunt bazate pe documentele avute la dispoziţie. E cert însă faptul că sumele descoperite de specialist ca urmare a verificărilor transferurilor de active din conturile societăţilor (în special SC M.Chim SRL) în conturile personale ale inculpaţilor (în special ale inc. Zămosteanu) vor fi substanţial mai mari în urma unei expertize“, se arată în documentul citat.

1,1 milioane de euro din prejudiciu e reprezentat de diferenţa (profitul) obţinut prin revânzarea a 92 de apartamente pe persoană fizică. În această schemă, statul ar fi fost păcălit de un prejudiciu de 751.532 de lei. În continuare, o altă felie din prejudiciu este cea aferentă terenului din zona Teatrului, pe care Zămosteanu ar fi vrut să îl ofere la schimb Primăriei Iaşi. În contabilitatea M. Chim, acel contract comercial a fost trecut ca având o valoarea de 23,1 milioane de lei, preţ umflat, consideră DIICOT, în condiţiile în care, în decembrie 2014, proprietatea fusese cumpărată cu 7,24 de milioane de lei, iar în 2018 Primăria evaluase terenul la 2,8 milioane de euro. În acest fel, diminuându-şi profitul la firmă, Zămosteanu şi-ar fi însuşit, consideră DIICOT, 15.915.215 de lei. O sumă de 1,2 milioane de lei din prejudiciu este reprezentată de rambursarea de TVA solicitată de Cristin Zămos­teanu, în calitate de persoană fizică, pentru cele 92 de apartamente de la M. Chim.

VEDEȚI ȘI:

Chirica, despre prezenţa lui Zămosteanu la botezul fiului său: „Am socializat“ - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Dan CONSTANTIN

Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

Peisajul din pădurile noastre frumoase, atâtea câte au mai rămas, este unul apocaliptic. Cel mai probabil puştii abia născuţi se vor obişnui cu acest peisaj şi vor crede că aşa ceva este normal şi de fapt asta este natura.

Filmuletul zilei

opinii

Ghidul bunului alegător

Alexandru CĂLINESCU

Ghidul bunului alegător

Cartea lui Cristian Preda este un ghid extrem de util pentru cei care doresc să înţeleagă mecanismele democraţiei. Iar atunci când votează, să o facă în cunoştinţă de cauză.

Partidul şpăgar electoral

Nicolae CREŢU

Partidul şpăgar electoral

S-a tot vorbit şi scris despre şpaga electorală. De-a lungul scurselor decenii de „democraţie” românească, postceauşistă. 

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

pulspulspuls

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

Apropo de manifestaţiile împotriva măştii de protecţie care au loc în ultima perioadă la Bucureşti, despre care presa din Bucureşti a prezentat dovezi clare că au în spate nu numai imbolduri, dar şi bănuţi dinspre Moscova, voi aţi observat ceva ciudat, bizar, ce am văzut şi noi? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.