Dimensiunea europeană a școlii românești - deschidere spre cunoaștere, cultură, comunicare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Comunicat de presă (P)

Dimensiunea europeană a școlii românești - deschidere spre cunoaștere, cultură, comunicare

GALERIE
IXCO3180UQVW1563QGGG8661IMG-20190605-WA0018
 • IXCO3180
 • UQVW1563
 • QGGG8661
 • IMG-20190605-WA0018
- +

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, a participat marți, 04 iunie 2019 la festivitatea de decernare a titlului „Şcoală Europeană”, ediția a XVI-a, eveniment organizat de Ministerul Educaţiei Naționale. Printre participanți s-au numărat miniștri, secretari de stat, membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai instituțiilor din învățământul preuniversitar din țară, părinți, elevi, reprezentanți ai partenerilor de dialog social și ai altor organizații cu profil educațional.

În acest context, Ministerul Educaţiei Naționale a premiat cele 87 de unități de învățământ preuniversitar câştigătoareale Competiției Naționale „Şcoală Europeană"- cu 26 mai multe decât la ediția precedentă.Pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar câștigătoare, Ministerul Educaţiei Naționale a oferit din bugetul propriu, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, suma de 5000 lei, bani ce vor fi utilizați pentru dotări materiale.  

Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le-a conferit recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le-au făcut pentru menținerea titlului obținut au determinat interesul crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte, promovând valorile naționale și europene și contribuind la creșterea mobilității internaționale și a schimbului intercultural.

Competiția „Școală Europeană” constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra dezvoltării profesionale, a culturii organizaționale și a ethosului școlii. Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, iar eforturile pe care le fac școlile pentru menținerea titlului obținut, determină implicare,competiție, creativitate în demersul educațional.

În discursul susținut, prof. dr. Camelia Gavrilă a precizat că „educația în societate contemporană presupune deschidere spre cunoaștere, știință, cultură, competențe digitale, de comunicare în limba maternă, dar și în alte limbi străine, receptivitate față de valorile multiculturalismului. Tinerii trăiesc într-o lume globalizată, a progresului tehnologic, învață, muncesc sau călătoresc în spații culturale diferite, de aceea adaptarea, toleranța, înțelegerea și sensibilitatea culturală sunt absolut necesare.

O școală europeană își formează elevii în spiritul respectului și al asumării valorilor naționale, al integrării în matricea spirituală românească, prin tot ceea ce înseamnă limbă, istorie, tradiții, cultură națională, dar școala înseamnă și deschiderea spre ceilalți, spre alte culturi, civilizații, medii culturale.  

Apreciez competiția Școala Europeană– o activitate de tradiție organizată consecvent, cu multă competență și implicare pedagogică a specialiștilor din Ministerul Educației Naționale, eveniment major în calendarul anului școlar, care creează emulație, pregătire temeinică a documentației suspuse evaluării, ambiție pozitivă, stimulativă, spre obținerea certificatului care confirmă perspectiva educațională europeană, vocația europeană a educației oferite în școala respectivă. În sens sugestiv, metaforic, putem spune că școala și educația sunt (Thornton Wilder).”

Valențele europene ale școlii ieșene au fost recunoscute la nivel național, astfel 7 instituții dintre cele 87 de unități premiate sunt din județul Iași: Colegiul Național “Costache Negruzzi“, Colegiul National “Emil Racoviță“, Colegiul Național “Garabet Ibrăileanu“, Școala Gimnazială “Elena Cuza“, Colegiul Tehnic de Căi Ferate "Unirea" Pașcani, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”, Colegiul Tehnic “Mihail Sturdza“. La nivelul județului Iași, până în prezent sunt 20 de titluri de școală europeană. Instituțiile educaționaleau reprezentat mereu premise de integrare a României în Uniunea Europeană, iar contribuția acestora este decisivă în procesul de asumare a valorilor europene.

Tinerii, elevi sau studenți, trebuie să primească în școala românească o educație complexă, în armonia național-european/internațional, competențe, cunoștințe, dar și repere valorice prin care să se integreze într-o lume dinamică, multiculturală, în care pot găsi contexte pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019 este o oportunitate semnificativă pentru a demonstra întregii Europe valoarea școlii românești, modul în care țara noastră poate contribui, prin strategii concrete și proiecte vizionare, de durată, la creșterea coeziunii și la dezvoltarea dimensiunii europene a educației.


Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.