Dimitrie Gusti, scriitor şi om politic, a fost timp de cinci ani şi primar al Iaşului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dimitrie Gusti, scriitor şi om politic, a fost timp de cinci ani şi primar al Iaşului

GALERIE
Dimitrie_Gusti_1
  • Dimitrie_Gusti_1
- +

Dimitrie Gusti s-a născut la data de 24 octombrie 1818, la Iaşi, remarcându-se de-a lungul existenţei sale ca poet, traducător de fabule, autor de manuale didactice şi om politic român.

Familia lui Dimitrie Gusti era una destul de modestă, tatăl lui fiind comerciant. A studiat la Academia Mihăileană, întemeiată în anul 1835 şi la Conservatorul din Iaşi, pe care l-a absolvit în anul 1839. A fost unul dintre primii actori din Moldova acelei vremi, dar a renunţat la acestă activitate şi s-a angajat ca funcţionar la Divanul Domnesc din timpul domnitorului Mihail Sturdza.

A lucrat apoi ca profesor de geografie, retorică şi filosofie la mai multe şcoli din Iaşi (la Academia Mihăileană a început să predea un curs de filosofie în anul 1845). A îndeplinit mai multe funcţii în administraţia şcolilor: inspector, apoi director la Departamentul şcolilor din Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice din Moldova. S-a manifestat ca militant prounionist, în vederea unirii dintre Moldova şi Muntenia.

A fost numit ca primar al oraşului Iaşi, funcţie pe care a deţinut-o în cinci rânduri, adunând cu puţin mai mult de cinci ani, în perioada anilor 1864-1887.

În plan politic, a fost un simpatizant al doctrinei liberale. A îndeplinit funcţia de ministru al cultelor şi instrucţiunii în guvernele conduse de Constantin Kreţulescu, Ştefan Golescu şi Nicolae Golescu, în perioada august 1867-noiembrie 1868. Apoi a fost ales să reprezinte Iaşul ca deputat şi senator din partea liberalilor.

Dimitrie Gusti s-a stins din viaţă la data de 25 martie 1887 în oraşul său natal, Iaşi, fiind înmormântat la Cimitirul Eternitatea. În paralel cu activitatea politică, Dimitrie Gusti a scris versuri şi proză, cronici teatrale şi a efectuat traduceri, între acestea din poetul francez Lamartine. A mai fost publicist, scriind la “Albina românească”, editor (ziarul “Zimbrul”), precum şi proprietar de tipografie.

Dimitrie Gusti din secolul al XIX-lea a fost strălucit urmat de Dimitrie Gusti din secolul al XX-lea (între aceştia nu era nici o legătură de rudenie), care s-a remarcat pe multiple planuri – filosof, etician şi mai ales sociolog, fiind socotit creatorul şcolii sociologice româneşti.

A fost membru al Academiei Române, preşedinte al acestui înalt for ştiinţific între anii 1944-1946, ministru al Instrucţiunii Publice în anii 1932-1933 şi a profesat la Universităţile din Iaşi şi Bucureşti. (Gelu IUTIŞ)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.