Din 15 condamnări i-au ieșit 27 de ani de închisoare. Ultima infracțiune: a amenințat un gardian că îl „tranșează”

sâmbătă, 15 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Din 15 condamnări i-au ieșit 27 de ani de închisoare. Ultima infracțiune: a amenințat un gardian că îl „tranșează”

Un deținut cazat în penitenciarul din Copou și-a descărcat nervii pe gardieni atunci când aceștia i-au percheziționat celula. Cele două fapte de ultraj i-au adus doar un spor mărunt la pedeapsă. Judecătorii nu și-au bătut capul prea mult cu deținutul, acesta oricum urmând să fie oaspete la Iași pentru aproape trei decenii.

Un prim incident s-a petrecut în noaptea de 18/19 iulie 2019, în jurul orei 1.00. Gălăgia din celula E7.23 l-a făcut pe un gardian să deschidă clapeta ușii pentru a se uita înăuntru. A fost auzit de deținuți, iar Ianoș Benchea a început să-i adreseze injurii, să râdă și să latre, ca o aluzie la faptul că agenții spraveghetori sunt câini de pază. Apoi, l-a amenințat direct pe gardian.

„Îmi bag p…-n rasa mă-tii, di ti tranșez eu când vii la apel în cameră aicea!”, i-a spus Benchea lui E.T.

Procedura de preluare a turei de către un gardian presupune ca acesta să intre în celulă și să o traverseze pentru a verifica grilajul geamului cu un ciocan de lemn. În acele momente, distanța dintre el și deținuți este de 1-1,5 metri, gardianul putând fi ușor atacat. Agentul a perceput cuvintele lui Benchea ca pe o amenințare clară, mai ales că relațiile cu deținutul erau tensionate. Gardianul făcuse mai multe sesizări împotriva lui Benchea, care se ocupa de după gratii de înșelăciuni prin metoda „Accidentul”.

Acest fapt s-a aflat de altfel și la originea celui de-al doilea incident în care a fost implicat Benchea, în seara aceleiași zile. Pe tura de noapte, pe secția E7 era de serviciu L.B. Fusese identificat un semnal GSM activ și, în căutarea telefonului mobil, s-a dispus percheziționarea celulei lui Benchea. A fost chemată echipa operativă specială, știindu-se că Benchea era extrem de periculos și agresiv. S-a dispus ca patru dintre cei cinci deținuți să iasă din cameră, inclusiv Benchea.

Acesta a refuzat să iasă, trebuind să fie încătușat. La scoaterea din celulă, deținutul i-a adresat amenințări lui L.B., strigând la el: „Am să îți dau una în bot când ai să vii la apel, în Hristosul mă-tii să-ți f…! Și-n familia mă-tii… să-ți f… una ca la șefu’ de secție de la Bacău, de n-ai să rămâi tu fără dinți în gură”.

Benchea îl mai amenințase și cu alte ocazii, că îi va arunca în față ulei încins sau că îl va curenta, legând un fir sub tensiune de grilajul camerei.

Deținutul nu a dat declarații în timpul anchetei, dar după ce a fost trimis în judecată pentru ultraj, și-a recunoscut vina. Magistrații Judecătoriei l-au condamnat la câte 6 luni de închisoare pentru fiecare dintre cele două fapte. Calculul pedepsei rezultante a fost însă complicat. Benchea fusese condamnat în 2017 de Judecătoria Bacău pentru tentativă la înșelăciune, tâlhărie și furt calificat. În 2019, Judecătoria Ploiești îl condamnase pentru tâlhărie calificată, furt, înșelăciune, tulburarea ordinii și liniștii publice și port ilegal de armă. Încă o condamnare fusese aplicată la Bacău pentru înșelăciune și ultraj.

O alta, tot la Bacău, pentru înșelăciune. A șaptea, pentru răzbunarea pentru ajutorul dat justiției, distrugere și încălcarea solemnității ședinței. În total, Benchea colecționase 14 condamnări, până să fie judecat din nou la Iași. După contopirea pedepselor și refacerea calculelor, judecătorii au stabilit o pedeapsă finală de 27 de ani și 10 zile de închisoare. Sentința nu este definitivă, dar Benchea a renunțat la apel în cazul majorității condamnărilor de până acum.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii