anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Din 1990 încoace, la Iaşi s-au înfiinţat în medie 10 firme pe zi

GALERIE
COMBINA
 • COMBINA
- +

Peste jumătate din acestea au dispărut însă între timp. Anul în care a existat un adevărat boom al apariţiei firmelor a fost cel dinaintea crizei economice actuale: 2007.

 

În luna iunie a acestui an, în judeţul Iaşi au fost înmatriculate de aproape trei ori mai puţine firme faţă de Municipiul Bucureşti, care ocupă primul loc în acest sens. Astfel, potrivit datelor de la Registrul comerţului, în judeţ au fost înmatriculate 544 de firme, comparativ cu 1.498 câte au fost înregistrate în capitală. Cum însă Bucureştiul este de aproape 7 ori mai mare ca populaţie decât Iaşul, asta ar însemna o performanţă pentru judeţul nostru. Totuşi, ca număr de firme noi, Iaşul se află abia pe locul al 13-lea din România. Din cele 544 de firme câte au apărut în judeţ, majoritatea au capital privat, respectiv 407, şi sunt societăţi pe persoane fizice (PF). 135 de firme sunt SRL-uri, iar două sunt societăţi pe acţiuni. La polul opus, judeţul cu cea mai mică rată de înmatriculare a firmelor din ţară este judeţul Covasna, acolo unde la Registrul Comerţului au mers doar 42 de persoane care au înmatriculat firme noi. 
 

500 au apărut, 300 au fost radiate

 
Interesant este faptul că deşi luna trecută în Iaşi au apărut puţin peste 500 de firme, în aceeaşi perioadă au fost radiate 316 firme. De precizat că în perioada 1990-2013 în Iaşi au fost înmatriculate în total 82.181 de firme. În acelaşi interval, în Bucureşti au apărut de aproape cinci ori mai multe, adică 435.078. Din cele 82.181 de firme din Iaşi, aproximativ 99% au capital privat, respectiv 81.728. Pe lângă acestea, au mai fost deschise 108 firme cu capital majoritar de la bugetul statului şi doar 345 de companii au utilizat capital de mixt. În urma realizării statisticilor legate de firmele din România, angajaţii de la Direcţia Judeţeană de Statistică au scos la iveală faptul că, în ţară, anul în care a existat un boom al apariţiei firmelor a fost 2007, atunci când în toată România au fost înmatriculate cele mai multe firme începând din 1990 şi până în prezent, respectiv 144.177.

Datele de la Registrul Comerţului mai arată că, în ceea ce priveşte categoriile de comercianţi existente în luna iunie în ţară, cele mai multe au ca domeniu de activitate „agricultură, vânătoare şi servicii anexe”, respectiv 11.191 de firme. În continuare, afaceriştii români au arătat un interes crescut faţă de comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, lucru confirmat de faptul că în iunie au fost deschise 1.685 de firme ce au acest domeniu de activitate.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.