anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

duminica, 05.02.2023

Din 2024, doar absolvenţii de medicină de la Iaşi pot profesa în SUA şi Canada. Cum a reuşit UMF să fie acreditată

GALERIE
umf, acreditare, sua, canada
 • umf, acreditare, sua, canada
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a reuşit să împuşte doi iepuri dintr-o singură lovitură: încercând să nu piardă sutele de studenţi israelieni care-i aduc, pe ciclu de studiu, milioane de euro, a devenit singura universitate de medicină din România ale cărei diplome pot fi recunoscute în SUA şi Canada. Israelul a impus ca absolvenţii care se întorc să profeseze medicina în ţară sau să se înscrie la rezidenţiat trebuie să aibă diploma emisă de o instituţie de învăţământ superior medicală acreditată de World Federation for Medical Education, în urma unor scandaluri cu diplome emisă cu semne de întrebare în alte ţări vecine.

Cum studenţii israelieni reprezintă 25% din străinii care studiază la UMF Iaşi, reprezentanţii UMF au început demersurile pentru acreditarea universităţii conform standardelor WFME. Acreditare a fost obţinută la finalul anului 2020 şi care este valabilă pentru următorii cinci ani.

În acelaşi timp, SUA şi Canada au anunţat că, începând cu 2024, absolvenţii de medicină din România şi din celelalte ţări ale lumii care vor să urmeze o carieră în medicină în Statele Unite ale Americii nu vor putea să obţină certificarea ECFMG (Comisia de educaţie pentru absolvenţii străini de medicină din SUA) decât dacă au urmat o universitate acreditată de WFME. Conform siteului Comisiei de educaţie din SUA, în România există o singură universitate acreditată după acest standard, şi anume UMF Iaşi.

„Acreditarea WFME – cel mai important organism internaţional de certificare a calităţii academice, va fi în curând o condiţie eliminatorie pentru absolvenţii de medicină care vor să studieze în Statele Unite ale Americii. Obţinerea acestei acreditări pentru o perioadă de cinci ani a însemnat un efort substanţial din partea întregului corp academic şi auxiliar al UMF Iaşi: am fost evaluaţi la sânge, de la curriculă, la infrastructură, la modul de predare, am primit recomandări, iar anul acesta WFME a verificat dacă aceste recomandări au fost urmate. Suntem mândri că am reuşit din timp să obţinem această acreditare, pentru că este o dovadă de respect şi responsabilitate pentru toţi cei care au ales să studieze la Universitatea noastră”, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.

Comisia de educaţie pentru absolvenţii străini de medicină din SUA este organismul care verifică dacă absolvenţii de medicină din străinătate au îndeplinit standardele minime pentru educaţia medicală universitară. Conform UMF Iaşi, de-a lungul timpului ECFMG s-a concentrat pe evaluarea individuală a absolvenţilor şi nu pe cea a universităţilor.

„Cu toate acestea, ca răspuns la creşterea rapidă a numărului şcolilor medicale din întreaga lume, cât şi la creşterea migraţiei medicilor, ECFMG a decis în 2010 să instituie acreditarea şcolilor medicale ca o cerinţă viitoare pentru certificarea ECFMG. Mai exact, începând cu 2024, persoanele care solicită certificarea ECFMG vor trebui să fie studenţi sau absolvenţi ai unei şcoli medicale acreditate de o agenţie recunoscută de Federaţia Mondială pentru Educaţie Medicală (WFME)”, au mai precizat cei de la UMF Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.