Din 2024, doar absolvenţii de medicină de la Iaşi pot profesa în SUA şi Canada. Cum a reuşit UMF să fie acreditată

miercuri, 30 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Din 2024, doar absolvenţii de medicină de la Iaşi pot profesa în SUA şi Canada. Cum a reuşit UMF să fie acreditată

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a reuşit să împuşte doi iepuri dintr-o singură lovitură: încercând să nu piardă sutele de studenţi israelieni care-i aduc, pe ciclu de studiu, milioane de euro, a devenit singura universitate de medicină din România ale cărei diplome pot fi recunoscute în SUA şi Canada. Israelul a impus ca absolvenţii care se întorc să profeseze medicina în ţară sau să se înscrie la rezidenţiat trebuie să aibă diploma emisă de o instituţie de învăţământ superior medicală acreditată de World Federation for Medical Education, în urma unor scandaluri cu diplome emisă cu semne de întrebare în alte ţări vecine.

Cum studenţii israelieni reprezintă 25% din străinii care studiază la UMF Iaşi, reprezentanţii UMF au început demersurile pentru acreditarea universităţii conform standardelor WFME. Acreditare a fost obţinută la finalul anului 2020 şi care este valabilă pentru următorii cinci ani.

În acelaşi timp, SUA şi Canada au anunţat că, începând cu 2024, absolvenţii de medicină din România şi din celelalte ţări ale lumii care vor să urmeze o carieră în medicină în Statele Unite ale Americii nu vor putea să obţină certificarea ECFMG (Comisia de educaţie pentru absolvenţii străini de medicină din SUA) decât dacă au urmat o universitate acreditată de WFME. Conform siteului Comisiei de educaţie din SUA, în România există o singură universitate acreditată după acest standard, şi anume UMF Iaşi.

„Acreditarea WFME – cel mai important organism internaţional de certificare a calităţii academice, va fi în curând o condiţie eliminatorie pentru absolvenţii de medicină care vor să studieze în Statele Unite ale Americii. Obţinerea acestei acreditări pentru o perioadă de cinci ani a însemnat un efort substanţial din partea întregului corp academic şi auxiliar al UMF Iaşi: am fost evaluaţi la sânge, de la curriculă, la infrastructură, la modul de predare, am primit recomandări, iar anul acesta WFME a verificat dacă aceste recomandări au fost urmate. Suntem mândri că am reuşit din timp să obţinem această acreditare, pentru că este o dovadă de respect şi responsabilitate pentru toţi cei care au ales să studieze la Universitatea noastră”, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.

Comisia de educaţie pentru absolvenţii străini de medicină din SUA este organismul care verifică dacă absolvenţii de medicină din străinătate au îndeplinit standardele minime pentru educaţia medicală universitară. Conform UMF Iaşi, de-a lungul timpului ECFMG s-a concentrat pe evaluarea individuală a absolvenţilor şi nu pe cea a universităţilor.

„Cu toate acestea, ca răspuns la creşterea rapidă a numărului şcolilor medicale din întreaga lume, cât şi la creşterea migraţiei medicilor, ECFMG a decis în 2010 să instituie acreditarea şcolilor medicale ca o cerinţă viitoare pentru certificarea ECFMG. Mai exact, începând cu 2024, persoanele care solicită certificarea ECFMG vor trebui să fie studenţi sau absolvenţi ai unei şcoli medicale acreditate de o agenţie recunoscută de Federaţia Mondială pentru Educaţie Medicală (WFME)”, au mai precizat cei de la UMF Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii