Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Din 2024, doar absolvenţii de medicină de la Iaşi pot profesa în SUA şi Canada. Cum a reuşit UMF să fie acreditată

GALERIE
umf, acreditare, sua, canada
  • umf, acreditare, sua, canada
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a reuşit să împuşte doi iepuri dintr-o singură lovitură: încercând să nu piardă sutele de studenţi israelieni care-i aduc, pe ciclu de studiu, milioane de euro, a devenit singura universitate de medicină din România ale cărei diplome pot fi recunoscute în SUA şi Canada. Israelul a impus ca absolvenţii care se întorc să profeseze medicina în ţară sau să se înscrie la rezidenţiat trebuie să aibă diploma emisă de o instituţie de învăţământ superior medicală acreditată de World Federation for Medical Education, în urma unor scandaluri cu diplome emisă cu semne de întrebare în alte ţări vecine.

Cum studenţii israelieni reprezintă 25% din străinii care studiază la UMF Iaşi, reprezentanţii UMF au început demersurile pentru acreditarea universităţii conform standardelor WFME. Acreditare a fost obţinută la finalul anului 2020 şi care este valabilă pentru următorii cinci ani.

În acelaşi timp, SUA şi Canada au anunţat că, începând cu 2024, absolvenţii de medicină din România şi din celelalte ţări ale lumii care vor să urmeze o carieră în medicină în Statele Unite ale Americii nu vor putea să obţină certificarea ECFMG (Comisia de educaţie pentru absolvenţii străini de medicină din SUA) decât dacă au urmat o universitate acreditată de WFME. Conform siteului Comisiei de educaţie din SUA, în România există o singură universitate acreditată după acest standard, şi anume UMF Iaşi.

„Acreditarea WFME – cel mai important organism internaţional de certificare a calităţii academice, va fi în curând o condiţie eliminatorie pentru absolvenţii de medicină care vor să studieze în Statele Unite ale Americii. Obţinerea acestei acreditări pentru o perioadă de cinci ani a însemnat un efort substanţial din partea întregului corp academic şi auxiliar al UMF Iaşi: am fost evaluaţi la sânge, de la curriculă, la infrastructură, la modul de predare, am primit recomandări, iar anul acesta WFME a verificat dacă aceste recomandări au fost urmate. Suntem mândri că am reuşit din timp să obţinem această acreditare, pentru că este o dovadă de respect şi responsabilitate pentru toţi cei care au ales să studieze la Universitatea noastră”, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.

Comisia de educaţie pentru absolvenţii străini de medicină din SUA este organismul care verifică dacă absolvenţii de medicină din străinătate au îndeplinit standardele minime pentru educaţia medicală universitară. Conform UMF Iaşi, de-a lungul timpului ECFMG s-a concentrat pe evaluarea individuală a absolvenţilor şi nu pe cea a universităţilor.

„Cu toate acestea, ca răspuns la creşterea rapidă a numărului şcolilor medicale din întreaga lume, cât şi la creşterea migraţiei medicilor, ECFMG a decis în 2010 să instituie acreditarea şcolilor medicale ca o cerinţă viitoare pentru certificarea ECFMG. Mai exact, începând cu 2024, persoanele care solicită certificarea ECFMG vor trebui să fie studenţi sau absolvenţi ai unei şcoli medicale acreditate de o agenţie recunoscută de Federaţia Mondială pentru Educaţie Medicală (WFME)”, au mai precizat cei de la UMF Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri