anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 31.03.2023

Ciudăţeniile referendumului

Din 5 ieşeni care au semnat, doar unul este din municipiu

GALERIE
semanturi
  • semanturi
- +

Din 117.500 de semnături, doar 24.000 sunt din oraşul Iaşi. Şi „viteza“ în care au fost strânse semnăturile e stranie. În ianuarie 2016, din 825.000 de semnături la nivel naţional, 100.000 erau din judeţul nostru.

Aproape 80% dintre semnăturile strânse de Coaliţia pentru Familie în Iaşi provin din localităţile din afara municipiului reşedinţă de judeţ. „Ziarul de Iaşi“ a aflat numărul de semnături pe care Coaliţia susţine că l-a strâns, acum trei ani, la nivelul judeţului Iaşi: peste 117.500 de semnături, circa 4% din totalul semnăturilor de la nivel naţional. Ţinând cont de numărul strâns în municipiul Iaşi (aproape 24.000), rezultă că peste 93.500 de ieşeni din judeţ au vrut ca referendumul din weekend să aibă loc. Numărul total de semnături din judeţ ne-a fost comunicat de către un reprezentant al Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) Iaşi, ONG implicată, alături de alte organizaţii, în campania de strângere de semnături la nivelul Iaşului. Reprezentantul APOR Iaşi, Otilia Istrate, nu ne-a putut preciza şi numărul de semnături valide la nivelul judeţului.

Peste 3.400 de semnături invalidate în municipiul Iaşi

După mai multe zile de insistenţe şi unele informaţii în contradictoriu, Primăria Iaşi ne-a pus la dispoziţie numărul de semnături strâns la nivelul municipiului: 23.936. Dintre acestea, 20.531 au fost validate, iar restul (3.405) au fost invalidate, potrivit actualului director al Direcţiei Locale de Evidenţă a Populaţiei (DLEP), Marius Bodoga. Cei 20.531 de semnatari din municipiu reprezintă 6,5% din totalul ieşenilor care sunt aşteptaţi în weekend la urne să-şi exprime opţiunea de vot. Numărul de semnături pe care Coaliţia pentru Familie susţine că l-a înregistrat la Iaşi (117.500) ridică unele semne de întrebare. În ianuarie 2016, un lider al Coaliţiei spunea că în judeţul Iaşi erau strânse atunci „peste 100.000 de semnături“ dintre cele 825.000 existente la nivel naţional. Patru luni mai târziu, numărul a sărit brusc la 3 milioane de semnături, respectiv o creştere de 264%. În acelaşi timp, la Iaşi, creşterea înregistrată a fost de doar 17%. În ianuarie 2016 a fost singurul moment în care Coaliţia a prezentat o situaţie legată de Iaşi cu privire la numărul de semnături.

Puteţi obţine un nou buletin în regim de urgenţă

Organizarea referendumului permite alegătorilor ce nu au actul de identitate în regulă să-l schimbe în weekend. DLEP a anunţat un program de lucru extins în zilele de sâmbătă şi duminică (7.00 - 21.00) pentru eliberarea de cărţi de identitate. „Deşi eliberăm acte de identitate în regim de urgenţă, cetăţeanul are obligaţia să prezinte toate documentele necesare, în funcţie de motivul solicitării“, a spus directorul DLEP. Actul va fi eliberat în regim de urgenţă, în ideea în care beneficiarul poate merge să-şi exprime opţiunea de vot la referendum. La nivelul judeţului au fost organizate 736 de secţii de votare, iar paza acestora va fi asigurată de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră. Pe listele permanente sunt înscrişi 767.408 de alegători, iar pentru ca Iaşul să treacă pragul de 30% (necesar la nivel naţional pentru validarea referendumului), trebuie să vină la vot cel puţin 230.223 de persoane. Până acum, la Biroul Electoral Judeţean nu au fost sesizate incidente majore. Demn de menţionat că aproape 200 de şefi de secţii de votare au fost înlocuiţi pe parcursul acestei săptămâni, respectiv un sfert din totalul preşedinţilor. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ne aşteaptă vremuri urâte

Pavel LUCESCU

Ne aşteaptă vremuri urâte

Trei din patru români cred că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită. E un procent imens care apare în sondaje la un nivel similar doar în perioadele de criză extremă. Pare totuşi vag, ce înseamnă de fapt „direcţie greşită”.  

opinii

Greve şi mişcări sociale

Alexandru CĂLINESCU

Greve şi mişcări sociale

Un mare savant german, eminent filolog şi critic literar, Ernst-Robert Curtius (1886-1956), a publicat în 1930 o carte admirabilă intitulată Eseu despre Franţa, o carte în care autoul îşi exprima iubirea pentru Franţa, pentru civilizaţia, cultura şi literatura franceză. Îmi place să scot această carte din bibliotecă şi să recitesc fragmente din ea, de fiecare dată când ţara de care sunt şi eu foarte ataşat trece prin încercări dificile sau dă semne de slăbiciune ori de derută. Eseu despre Franţa este o lectură reconfortantă deoarece Curtius pune în evidenţă valorile inalterabile ale Franţei, insistând asupra ideii că în centrul conceptului francez de civilizaţie se află literatura. Pagini vibrante sunt consacrate Parisului, văzut ca un oraş compus dintr-o infinitate de aspecte diferite şi care îi conferă un farmec inconfundabil. Oarecum neaşteptată este afirmaţia că Franţa ar fi o ţară conservatoare şi unde revoluţiile izbucnesc ca reacţie, cu atât mai violentă cu cât conservatorismul este mai puternic.

Când onestitatea întâlneşte discernământul

pr. Constantin STURZU

Când onestitatea întâlneşte discernământul

Multe sunt lucrurile pe care le putem învăţa din viaţa Sfintei Maria Egipteanca (recomand spre lectură varianta extinsă, nu vreun rezumat). M-aş opri în mod special la două aspecte, ambele dătătoare de mari nădejdi.

Centrul Cultural European de la Iaşi

George PLEȘU

Centrul Cultural European de la Iaşi

Într-un cadru festiv, în prezenţa ambasadorilor Franţei şi Germaniei, a directorilor Institutului Goethe şi Institutului francez din Bucureşti, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai unor instituţii ieşene, pe 23 martie a fost inaugurat Centrul Cultural European de la Iaşi, primul din ţară cu o astfel de titulatură. Gândit să găzduiască şi Centrul Cultural Italian, precum şi spaţii expoziţionale pentru UAP Iaşi şi Universitatea Naţională de Artă George Enescu, la Palatul Braunstein s-au mutat momentan Centrul Cultural German (etajul 3) şi Institutul Francez (etajul 1), care îşi păstrează însă şi sediul din Casa Racoviţă din Copou.

pulspulspuls

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

O caracatiţă pe roţi în zona jupânului Mihăiţă. Unde marcaţi bănuţul la cafeluţă

Se tot vehiculează de mai multă vreme faptul că acele cafeneluţe negre pe roţi, amplasate numai în locuri strategice şi cu mare vad, ar umple anumite buzunăraşe din zona unor şefi din subordinea lui Mihăiţă, dragi consumatori.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.