anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Din 5 septembrie, tezele nu mai sunt obligatorii. Principalele noutăţi ale primului an şcolar „modular”!

GALERIE
teza_scoala
 • teza_scoala
- +

Şcoala începe în mai puţin de o lună. Noul an „modular”, primul din istoria educaţiei româneşti, va începe pe data de 5 septembrie. Care sunt principalele modificări din anul şcolar 2022-2023? Elevii şi copiii de grădiniţă încep cursurile pe o durată de 36 de săptămâni.

 

Organizarea anului şcolar pe module presupune perioade de învăţare mai scurte şi încă două vacanţe faţă de cele de până acum. Modulele de învăţare sunt gândite astfel: modulul 1 se va desfăşura în perioada 5 septembrie 2022- 21 octombrie 2022; în urma primului modul, toţi elevii vor avea prima vacanţă în perioada 22 octombrie 2022- 30 octombrie 2022. Modulul 2 va începe pe data de 31 octombrie 2022 şi se va încheie pe 22 decembrie 2022; a doua vacanţă se va finaliza pe data de 8 ianuarie 2023, iar următoarea zi, luni, 9 ianuarie 2023, va începe cel de-al treilea modul până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene.

Va urma o săptămână de vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare, în perioada 6 - 26 februarie 2023. Modulul 4 - cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor şcolare, până joi, 6 aprilie 2023; vacanţă: de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023; Modulul 5 - cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; vacanţă: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023. Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023.

Una dintre diferenţele semnificative constă în faptul că elevii din toate clasele şi copiii de grădiniţă vor avea vacanţă în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte, intrau într-o vacanţă de o săptămână, în toamnă, doar copiii de grădiniţă şi elevii de clasele primare. O altă vacanţă „nouă” este cea din luna februarie, modulară, care gravitează în a doua, a treia sau a patra săptămână din a doua lună a anului, în funcţie de decizia inspectoratului şcolar.

Tezele nu mai sunt obligatorii

Printre schimbările majore se numără şi renunţarea la obligativitatea tezelor, dar care pot fi susţinute de profesorii care decid asta. Notele vor fi puse de profesor în funcţie de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcţie de numărul de ore prevăzut în planul cadru, pe regula minimum N^3 note, unde N este numărul de ore alocat pe săptămână disciplinei în planul-cadru. De asemenea, părinţilor nu le mai este permis să colecteze bani pentru cadourile profesorilor. Această colectă a fost eliminată în noul Regulament.

Elevii nu mai pot fi exmatriculaţi

Elevii nu mai pot fi exmatriculaţi, iar în cazul copiilor de clasa pregătitoare şi I, care nu pot fi lăsaţi repetenţi, dar „au manifestat dificultăţi de învăţare, menţionate în raportul de evaluare a dezvoltării fizice, socio-emoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor faţă de învăţare”, aceştia rămân în colectivele în care au învăţat şi intră, pe parcursul anului şcolar următor, într-un program de recuperare şcolară.

Transferul elevilor de clasa a IX-a la o altă clasă va fi permis şi în timpul anului şcolar, în vacanţele şcolare, doar în situaţii medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale judeţene. În această situaţie, regula rămâne în vigoare, ca aceştia să aibă înaintea transferului media de admitere cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul.

Clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă vor merge la cursuri 34 de săptămâni de cursuri. Anul şcolar pentru aceştia se va încheia la data de 2 iunie 2023. Există şi anumite excepţii: clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă vor avea anul şcolar cu 2 săptămâni mai scurt decât restul, iar la clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023. De asemenea, elevii vor beneficia pe parcursul unui an şcolar de cel puţin un plan individualizat de învăţare, realizat în urma unei evaluări de către cadrul didactic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.