Din arhive: Cum a fost arestat de Securitate Fericitul Anton Durcovici, canonizat la Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Aparatul represiv al statului român, rememorat la 69 de ani de la moartea unui episcop martir

Din arhive: Cum a fost arestat de Securitate Fericitul Anton Durcovici, canonizat la Iași

GALERIE
anton durcovici
  • anton durcovici
- +

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi sărbătoreşte în această perioadă împlinirea a 69 de ani de la moartea episcopului Anton Durcovici, care a fost beatificat în 2014, devenind un „Sfânt de Iaşi“. În 2014, „Ziarul de Iaşi“ a realizat o amplă acţiune de documentare, consultând documentele din dosarul de beatificare, cărţile publicate despre viaţa episcopului şi mărturiile celor aflaţi încă în viaţă, care l-au cunoscut, pentru a recrea ultimii ani din viaţa episcopului. Drumul spre moarte a fost, însă, unul dintre cele mai tragice evenimente recreate de martori şi de înscrisuri.

Într-o vară caldă din iunie, în 1949, monseniorul Anton Durcovici, episcop de Iaşi, se afla la Dieceza din Bucureşti unde fusese chemat ca pe 26 iunie să administreze sacramentul Sântului Mir la o parohie din Popeşti-Leordeni, de lângă Bucureşti. Slujba trebuia să fie oficiată de către monseniorul Alexandru Cisar, dar acesta fusese eliberat de Sfântul Scaun de la Vatican din funcţie, astfel încât episcopul Anton Durcovici fusese chemat de la Iaşi. Însă prin geamul mare al clădirii episcopiei, acesta vedea cum câteva maşini şi zeci de ofiţeri ai Securităţii împânziseră străzile, fără a încerca să se ascundă. În acel moment, episcopul de Iaşi voia să afle dacă îl urmăreau pe el sau dacă voiau să intre în clădirea Arhiepiscopiei. Câteva zeci de minute mai târziu, maşina episcopală a demarat în trombă din curtea Arhiepiscopiei, cu portarul instituţiei înăuntru, care semăna leit cu monseniorul Anton Durcovici. Maşinile nemarcate au gonit după ea, provocând chiar şi un accident în graba cu care au luat primele viraje. Atunci, episcopul şi-a dat seama că numele său era pe listele Securităţii.

În biserica din Popeşti-Leordeni erau 650 de tineri care deveneau neliniştiţi, iar în jurul lăcaşului de cult roiau agenţi ai Securităţii. Atunci, episcopul, consultându-se cu ceilalţi din jur, a decis să reducă la minimum riscul pentru comunitate. Dacă ar fi rămas în Arhiepiscopie exista riscul unei percheziţii care s-ar fi lăsat cu multe arestări, iar la Popeşti-Leordeni era un grup de tineri neliniştiţi înconjuraţi de securişti. Aşa că acesta a hotărât să părăsească sediul Arhiepiscopiei, deghizat, la adăpostul mulţimii de oameni care veneau duminică dimineaţă la Liturghie. Au mers cu un tramvai, până la cea mai îndepărtată staţie de atunci, aflată lângă cimitirul Bellu, de acolo având de străbătut o distanţă de doi kilometri pe jos până la Popeşti-Leordeni, prin câmp. Acolo însă a fost aşteptat de securişti, care l-au arestat, torturat în arest şi apoi la Jilava şi la Sighet, unde avea să-şi găsească şi sfârşitul. Doi ani şi jumătate, episcopul martir Durcovici a fost supus torturilor fizice şi psihice din închisorile comuniste, alături de ceilalţi deţinuţi politici.

„Când era aproape de moarte, l-au scos din celula 44 şi l-au izolat. Aceasta era procedura celor fără de suflet, să-l izoleze pe muribund, lăsându-l ca pe o vită căzută la margine de drum“, povesteşte episcopul Iuliu Hossu, care a fost în aceeaşi celulă cu Anton Durcovici.

Era în noaptea dintre 8 şi 9 decembrie, 1951, când vlăguit, fără a mai putea mânca, vizibil răpus de boala care îi măcina intestinele, episcopul a fost purtat de către gardieni în „celula morţii“. Acolo erau duşi cei care urmau să moară, sub pretextul unor interogări, şi apoi nu se mai întorceau. Oficial, nimeni nu murea în închisoarea de exterminare de la Sighet, dar aceştia erau scoşi cu căruţa care arunca gunoiul, noaptea, din închisoare, şi îngropaţi la comun în cimitirul rutean din satul Sighet. Aceasta urma să fie şi soarta episcopului martir Durcovici, care rezistat la detenţia de exterminare de la Sighetu Marmaţiei de pe 18 septembrie până pe 10 decembrie 1951.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.