anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 09.12.2022

Din ce în ce mai multe activităţi didactice faţă în faţă în universităţile ieşene

GALERIE
curs
 • curs
- +

Relaxarea întrevăzută la nivel naţional începe să se resimtă şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi, care se îndreaptă cu paşi mari spre o revenire la prezenţă integral faţă în faţă, dacă situaţia epidemiologică o va permite, până la sosirea valului cinci.

Până în prezent, singura sincopă mai mare a fost raportată atunci când activitatea s-a mutat online la unele universităţi conform recomandării Ministerului Educaţiei, la finalul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie. Ulterior, a început o revenire spre o prezenţă fizică pronunţată, în funcţie de profilul fiecărei universităţi, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară anti COVID-19.

Există două instituţii de învăţământ superior din Iaşi care nu au sistat nicio clipă activitatea faţă în faţă de la începutul anului universitar: este vorba despre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV). În cazul UMF este notorie decizia instituţiei de a impune prezentarea certificatului verde pentru studenţii şi profesorii care nu sunt vaccinaţi, întâi pentru accesul în sesiune, ulterior pentru participarea la activitatea didactică. La USV s-a luat decizia testării studenţilor la cazare - a celor care nu erau deja vaccinaţi sau trecuţi prin boală - iar ulterior nu a existat un număr ridicat de îmbolnăviri care să justifice sistarea activităţii faţă în faţă.

„Cred că în afară de universităţile de medicină suntem una dintre puţinele instituţii din ţară care am reuşit să avem cât mai mult timp prezenţa faţă în faţă a studenţilor la cursuri, respectând toate măsurile de protecţie sanitară”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi.

La „Cuza” încă este activitate în principal online

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) au fost singurele care au respectat recomandarea ministerului Educaţiei de a suspenda pentru două săptămâni toată activitatea faţă în faţă. De la începutul lunii noiembrie, însă, în ambele instituţii activitatea se îndreaptă din ce în ce mai mult spre o formă de normalitate.

Rectorul TUIASI, prof.dr. Dan Caşcaval, a explicat că sistemul hibrid de la începutul anului este valabil şi acum: doar cursurile se fac online, restul activităţilor au loc faţă în faţă. „Am revenit la acest sistem imediat după finalizarea recomandării de la Ministerul Educaţiei”, a explicat rectorul.

Acesta a mai punctat că, de la caz la caz, unde sunt foarte mulţi studenţi, unele seminarii mai pot avea loc online, dar sunt excepţii faţă de regula generalizată în universitate: studenţii sunt prezenţi în campus şi la activităţile practice la sediul facultăţilor.

La UAIC situaţia este mai complexă, dat fiind faptul că Senatul instituţiei a lăsat la latitudinea fiecărei facultăţi în parte reluarea sau nu a activităţii faţă în faţă. Deşi majoritatea facultăţilor optează în continuare pentru prezenţa online la activitatea didactică, rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că, în acelaşi timp, la majoritatea facultăţilor există şi componente de activitate didactică faţă în faţă. „Am revenit la deciziile facultăţilor, conform hotărârii Senatului. În momentul de faţă sunt activităţi preponderent online, dar la fiecare facultate avem şi unele activităţi faţă în faţă: laboratoare, unele programe de master, la doctorat etc. Iar unele facultăţi, precum Teologia Romano-Catolică, au toate activităţile faţă în faţă”, a explicat prof.dr. Tudorel Toader.

În momentul de faţă, la nivelul zilei de ieri, incidenţa raportată la nivelul judeţului Iaşi a fost de 2,21 de cazuri la mia de locuitori, fiind o scădere pronunţată, majoritatea comunelor şi oraşelor din judeţ fiind în scenariu verde.

Cătălin HOPULELE, Andrei MIHAI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De partea bună a istoriei

Mihai CHIPER

De partea bună a istoriei

Cu schimbarea instituţiilor, a statului, a justiţiei, a sănătăţii, a educaţiei am dat greş. Totuşi, suntem „de partea bună a istoriei”. Cum se poate aşa ceva?

opinii

Doi eremiţi (II)

Codrin Liviu CUȚITARU

Doi eremiţi (II)

Concluzia programului transcendentalist este că, în ultimă instanţă, civilizaţia şi, implicit, modernitatea (individului/ comunităţii) trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ruperea omului de arhetip şi împingerea lui spre un prizonierat al materialităţii (perisabilităţii).

Modele de regionalizare (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Modele de regionalizare (IV)

E regionarea poloneză un model de bune practici? (continuare)

Micul sculptor de creiere

Bogdan ILIESCU

Micul sculptor de creiere

„Nu mă pot gândi la vreo nevoie în copilărie atât de puternică ca nevoia de protecţie a unui tată.” Sigmund Freud

pulspulspuls

Gogonele sau harbuz murat? Iată ce se mai întâmplă în cămara cu zacuscă şi murături de la partidoiul ieşean!

Gogonele sau harbuz murat? Iată ce se mai întâmplă în cămara cu zacuscă şi murături de la partidoiul ieşean!

Haidaţi pe azi, stimaţi telespectatori, să ne băgăm olecuţă nasul şi în cămara cu borcane puse deoparte de la partidoiul ieşean, ca să vedem ce meniuri ni se mai pregătesc pentru alegerile care vin! 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.