Din ce în ce mai multe activităţi didactice faţă în faţă în universităţile ieşene
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Din ce în ce mai multe activităţi didactice faţă în faţă în universităţile ieşene

GALERIE
curs
  • curs
- +

Relaxarea întrevăzută la nivel naţional începe să se resimtă şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi, care se îndreaptă cu paşi mari spre o revenire la prezenţă integral faţă în faţă, dacă situaţia epidemiologică o va permite, până la sosirea valului cinci.

Până în prezent, singura sincopă mai mare a fost raportată atunci când activitatea s-a mutat online la unele universităţi conform recomandării Ministerului Educaţiei, la finalul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie. Ulterior, a început o revenire spre o prezenţă fizică pronunţată, în funcţie de profilul fiecărei universităţi, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară anti COVID-19.

Există două instituţii de învăţământ superior din Iaşi care nu au sistat nicio clipă activitatea faţă în faţă de la începutul anului universitar: este vorba despre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV). În cazul UMF este notorie decizia instituţiei de a impune prezentarea certificatului verde pentru studenţii şi profesorii care nu sunt vaccinaţi, întâi pentru accesul în sesiune, ulterior pentru participarea la activitatea didactică. La USV s-a luat decizia testării studenţilor la cazare - a celor care nu erau deja vaccinaţi sau trecuţi prin boală - iar ulterior nu a existat un număr ridicat de îmbolnăviri care să justifice sistarea activităţii faţă în faţă.

„Cred că în afară de universităţile de medicină suntem una dintre puţinele instituţii din ţară care am reuşit să avem cât mai mult timp prezenţa faţă în faţă a studenţilor la cursuri, respectând toate măsurile de protecţie sanitară”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi.

La „Cuza” încă este activitate în principal online

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) au fost singurele care au respectat recomandarea ministerului Educaţiei de a suspenda pentru două săptămâni toată activitatea faţă în faţă. De la începutul lunii noiembrie, însă, în ambele instituţii activitatea se îndreaptă din ce în ce mai mult spre o formă de normalitate.

Rectorul TUIASI, prof.dr. Dan Caşcaval, a explicat că sistemul hibrid de la începutul anului este valabil şi acum: doar cursurile se fac online, restul activităţilor au loc faţă în faţă. „Am revenit la acest sistem imediat după finalizarea recomandării de la Ministerul Educaţiei”, a explicat rectorul.

Acesta a mai punctat că, de la caz la caz, unde sunt foarte mulţi studenţi, unele seminarii mai pot avea loc online, dar sunt excepţii faţă de regula generalizată în universitate: studenţii sunt prezenţi în campus şi la activităţile practice la sediul facultăţilor.

La UAIC situaţia este mai complexă, dat fiind faptul că Senatul instituţiei a lăsat la latitudinea fiecărei facultăţi în parte reluarea sau nu a activităţii faţă în faţă. Deşi majoritatea facultăţilor optează în continuare pentru prezenţa online la activitatea didactică, rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că, în acelaşi timp, la majoritatea facultăţilor există şi componente de activitate didactică faţă în faţă. „Am revenit la deciziile facultăţilor, conform hotărârii Senatului. În momentul de faţă sunt activităţi preponderent online, dar la fiecare facultate avem şi unele activităţi faţă în faţă: laboratoare, unele programe de master, la doctorat etc. Iar unele facultăţi, precum Teologia Romano-Catolică, au toate activităţile faţă în faţă”, a explicat prof.dr. Tudorel Toader.

În momentul de faţă, la nivelul zilei de ieri, incidenţa raportată la nivelul judeţului Iaşi a fost de 2,21 de cazuri la mia de locuitori, fiind o scădere pronunţată, majoritatea comunelor şi oraşelor din judeţ fiind în scenariu verde.

Cătălin HOPULELE, Andrei MIHAI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.