
Din cinci variante de ocolire, Iașul a mai rămas cu patru centuri. Prima lopată pe șantier, în cel mai bun caz în 2026

Una a intrat bretea în proiectul autostrăzii A8. Construirea unora dintre cele rămase ar putea să înceapă în 2026.
La începutul acestui an, cei de la Consiliul Județean au bătut palma cu reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru preluarea pe plan local a proiectelor centurilor și variantelor ocolitoare din județ. De realizarea documentației pentru lansarea licitațiilor pentru proiectarea și execuția fiecăreia urmează să se ocupe Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Iași Infrastructură, înființată în vara anului 2023.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Cinci asemenea proiecte, unele deja vechi de mai bine de zece ani, au fost trecute pe protocolul CJ-CNAIR. Între timp, unul dintre ele s-a rezolvat de la sine: legătura de la autostrada A8 la DN 28 (Lețcani Vest) și mai departe la DN 28D (Uricani, pe Centura Iași Sud) a fost inclusă în pachetul lotului 2 al Autostrăzii Unirii, Tg. Frumos-Lețcani, lansat în licitație cu două săptămâni în urmă.
Cum stăm cu celelalte patru centuri?
- Proiectul centurii de trafic ușor chiar așa înaintează: ușor
De la Uricani spre zona Cicoarei, de unde se desprinde legătura spre cartierul Dacia și apoi mai departe spre Nicolina (prin strada Arhitect Ioan Berindei), documentația de proiect ar fi tot la DRDP, spune Marius Lupu, de la asociația Iași Infrastructură. Inițiată în același pachet cu Centura Iași Sud (finalizată în 2012) și cu Tronsonul abandonat între timp Poitiers-Trei Fântâni-Bariera Tomești, Centura de trafic ușor măsoară în total 8,2 km.
Directorul Regionalei de drumuri naționale ne-a explicat că proiectul a fost trimis la București pentru Auditul de Siguranță Rutieră, de unde s-a întors la Iași cu mai multe condiții privind unele măsuri suplimentare. Ovidiu Laicu a adăugat că documentația a fost trimisă înapoi la CNAIR și va urma parcursul prin comisiile tehnico-economice până la hotărârea de guvern cu indicatorii de cost.
- Centură sau autostradă? Momentan, birocrație
Un al doilea proiect „amenințat” și el de autostradă este Centura Podu Iloaiei. Cu un traseu lung de aproximativ 4,4 km, ea se află astăzi tot în stadiul elaborării studiului de fezabilitate. Odată finalizat, cu indicatorii tehnico-economici (costurile) adoptați prin hotărâre de guvern, proiectul va ajunge la ADI Iași Infrastructură, care, în varianta optimistă, ar putea să lanseze licitația chiar anul acesta. Astfel, în a doua parte anului 2027, centura ar putea fi deschisă traficului.
Pe de altă parte, în lotul de autostradă Tg. Frumos-Lețcani este prioritizat segmentul lung de 10 km dintre Podu Iloaiei și Lețcani. Dacă presupunem că până la sfârșitul acestui an contractul va fi semnat, acest sector va inaugurat spre sfârșitul lui 2027. Rămâne așadar de văzut care soluție va scoate până la urmă traficul auto din Podu Iloaiei.
Cât privește stadiul proiectului, documentația ar fi în continuare la Regionala ieșeană de drumuri și poduri, susțin cei de la ADI Iași Infrastructură. Directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri spune că a retrimis proiectul la București după ce i-a adus o parte din corecturile solicitate de auditorul de siguranță rutieră.
- Nici la Vest, dar nici la Est
Pe traseul Variantei Ocolitoare Iași-Est (54 km), întârzierea depășește un an, ne-a confirmat Adrian Covăsnianu, de la Asociația „Moldova Vrea Autostradă”, cel care a propus acest traseu, în 2021. Acest drum, care va conecta rutele naționale DN 24 (Iași-Vaslui) în zona Schitu Duca și DN 28 (Iași-Albița) în apropiere de Costuleni, se desprinde din traseul autostrăzii între localitățile Golăiești și Rediu Aldei și asigură și conexiunea cu Aeroportul (dacă va fi gata noul drum între Aroneanu și terminalele de pasageri) și Spitalul Regional de Urgență.
În prezent, aici se fac forajele pentru probe necesare elaborării studiului geotehnic. Marius Lupu, director al ADI Iași Infrastructură, ne-a spus că se așteaptă ca anul viitor să preia proiectul, după ce va fi oficializat și acesta printr-o hotărâre de guvern.
- Locul unde încă nu s-a întâmplat nimic
Ultima centură va fi cea a Hârlăului (5,2 km) – unde însă nu s-a făcut nimic, după cum am aflat de la Marius Lupu. Întrucât nu este clar pe unde va trece această centură, asociația așteaptă documentația de la CNAIR, care ar trebui să ajungă în câteva luni. În acest caz, Iașul va face inclusiv studiul de fezabilitate. „Există intenția și există și finanțarea”, ne-a asigurat Marius Lupu.
Publicitate și alte recomandări video