anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Din comorile Iaşului: Citește poveștile arborilor-monument, clasați pe locul I în ierarhia mondială

GALERIE
copac
 • copac
- +

Președintele Asociației Dendro-Ornamentală "Anastasie Fătu" Iaşi, ing. dr. Ionel Lupu, a avut bunăvoința să ne pună la dispoziție informații despre cei mai în vârstă copaci de pe raza județului Iași. Ambii arbori au peste 600 de ani! Citește-le poveștile și câteva lămuriri privind acești ”arbori-monument”:
”Potrivit proiectului de lege privind conservarea arborilor excepţionali din România, pot fi consideraţi "arbori excepţionali" sau "arbori monument al naturii", cei cu vârste mari ce tind spre atingerea longevităţii biologice a speciei, cu diametre şi înălţimi mari, cu port deosebit, cu semnificaţii istorice etc.
Evidenţa arborilor excepţionali din Europa
În ţări precum Germania, Polonia, Slovenia etc. există registre ale arborilor excepţionali de pe teritoriile ţărilor respective, cu precizarea vârstelor, dimensiunilor, conformării, stării fitosanitare, bolilor etc.
Evidenţa arborilor excepţionali în România
În ţara noastră, fiecare Agenţie de Protecţia Mediului Judeţeană deţine evidenţa arborilor-monument, înregistrează noile propuneri şi le înaintează spre aprobare la Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române.
Concomitent, Societatea Progresul Silvic, înfiinţată în anul 1886 şi reactivată după anul 1990, a deschis "Registrul arborilor excepţionali din România", unde au fost înscrişi şi majoritatea arborilor-monument din judeţul Iaşi, la propunerea Asociaţiei Dendro-Ornamentale "Anastasie Fătu" din Iaşi.
Potrivit vechii legislaţii, dar şi a noului proiect de lege (2012), trebuie asigurată monitorizarea anuală a fiecărui arbore-monument, predarea acestuia către un custode şi operarea la zi a modificărilor intervenite. Monitorizarea anuală necesită fonduri pentru deplasări, iar în absenţa acestora nu se poate asigura decât fragmentar şi întâmplător o aşa zisă monitorizare!
Situaţia arborilor excepţionali în judeţul Iaşi
Pe raza municipiului Iaşi există un număr de 165 de exemplare din specii indigene şi alte 138 de exemplare ale unor specii exotice, înregistrate ca arbori-monument. Pe raza judeţului Iaşi se află alte 115 exemplare de arbori-monument din specii indigene.
Arborii campioni din judeţul Iaşi
Printre cei mai bătrâni arbori de pe raza judeţului se află teiul hibrid natural dintre teiul cu franza mare (mamă) şi teiul argintiu (tată), denumit TILIA HAYNALDIANA. Acesta este situat lângă zidul bisericii de la Mănăstirea Bârnova, şi la vârsta de 660 de ani, s-a clasat pe locul 9 la concursul "Arborele anului 2011", dar la categoria "tei hibrizi" se află pe locul I în ierarhia mondială!
Istoria ne aminteşte că în anul 1728, când oraşul Iaşi a fost afectat grav de către o epidemie de friguri mortale, iar curtea domnească s-a refugiat la Mănăstirea Bârnova, acest copac care avea atunci 377 ani şi 113 cm în diametru l-a "umbrit" peste vară pe domnitorul Grigore al II-lea Ghica, devenind... tei domnesc...
Cel de-al doilea performer de pe raza judeţului este părul cultivat (un soi văratec) denumit PYRUS SATIVA, din comuna Ciohorăni (foto), care în ciuda vârstei de 620 de ani şi a scorburei generalizate, încă înfloreşte şi fructifică anual. Tot pe locul 9 s-a clasat şi acest bătrân păr la concursul "Arborele anului 2010", dar la categoria "pomi fructiferi - peri de cultură" se află pe locul I în ierarhia mondială.
Legenda spune că în timpul năvălirilor tătăreşti, acest păr situat într-o poziţie strategică şi mult mai înalt decât este acum a servit ca post de observaţie şi alarmare a localnicilor, pentru că drumul tătarilor era acelaşi, pe valea râului Moldova, cursul apei fiind vizibil pe o lungime de 4-5 kilometri”.
 
Ing. dr. Ionel LUPU,
Asociaţia Dendro-Ornamentală "Anastasie Fătu" Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.